Kidsproof blogTerug

Vaders aan het woord: Albert Visser over het IJsselmeer

14 januari
In Flevoland wonen een heleboel leuke papa's! En zij delen hun Kidsproof tips met jou! Albert Visser woont op Urk vlakbij het IJsselmeer. Volgens hem de mooiste plek van Nederland? Waarom? Lees snel!

Bij ons gezin zijn de mannen zwaar in overtal. Moeder moet het alleen rooien en vader heeft altijd team aan de twee jongens; Reinier van vijf en Roeland van één, het zijn twee knuffelbeertjes, dat gedeelte neemt mijn vrouw Jojanneke voor haar rekening. Mijn naam is Albert en dan hebben we alle leden van ons gezin wel zo’n beetje gehad.

Wij wonen met ons gezin op de mooiste plek van Flevoland; Urk. En op Urk wonen we ook nog vlak aan de dijk met ijzichtop het IJsselmeer en de Lemsterdijk. Een leven vol privileges, het kan niet altijd eerlijk verdeeld zijn. Maar in ons geval is het ook echt bittere noodzaak. We zijn dus gezegend met twee ventjes, alleen zijn deze heren druk van aard. Dus regelmatig krijg ik de taak om ze even uit te laten razen op het strand. In de zomer mogen we graag zwemmen, waar mijn oudste zoon er heilig van overtuigd is dat de grote steen in het water een walvis is, dit vriendelijke dier aaien we dan ook elke avond even en wensen hem een fijne nacht. In de herfst specialiseren we ons in het gooien van stenen. Welke steen stuitert het vaakst over het water, wie komt het verst, wie kan de meeste stenen tegelijk gooien…kan vader eigenlijk wel tegen zijn verlies? De jongens hebben nog geen echt ijs op het IJsselmeer mogen meemaken, waar bij een westenwind de ijsschotsen tegen de dijk worden geblazen en de hele kust omgetoverd wordt tot een Arctisch landschap. Maar dat gaat hopelijk nog eens komen. Mocht het zover zijn, twijfel geen seconde en kom dat bekijken!

Natuurlijk zijn wij als ouders niet altijd bezig om de kinderen te vermoeien. Of nou ja, wat zeg ik, hoe kan ik een middagje Avontura in Dronten eigenlijk anders omschrijven? Het is sowieso met stip het favoriete uitje van de jongens. Springen, rennen, ranja. Bestaat er een betere combinatie? Afgelopen zomer probeerde één van de kinderen zelfs een vakantie naar Frankrijk te ruilen voor een dagje Avontura, want daar ging een buurmeisje heen tijdens onze week Normandië. Achteraf begreep ik hem wel, Normandië is de natste plek op aarde, terwijl Urk statistisch de plek is met de minste neerslag van heel Flevoland. Op een druilerige dag kun je altijd de gok wagen om naar Urk te rijden. Grote kans dat het hier gewoon droog is en je lekker kan uitwaaien, de vuurtoren beklimmen, naar het speelbos of heerlijk vis eten.

Onze kinderen vervelen zich echt geen seconde in de buurt, of we gaan bootjes kijken, een middag naar SV Urk of luisteren we muziek in de oefenruimtes van de plaatselijke bands. Alles kan.

Nieuwsgierig naar tips van andere vaders? Lees de tip van Erwin Zwaan, Rick Brouwer, Michiel Sterk of Andy Tomasouw.