Kidsproof blogTerug

Vaders aan het woord: Erwin Zwaan over het Wisentbos

2 juli

In Flevoland wonen een heleboel leuke papa's! En zij delen hun Kidsproof tips met jou! Erwin Zwaan, vader van Liv (11 jaar) en Jill (9 jaar) vertelt over het Wisentbos in Dronten.

Blog Vader Erwin

In Flevoland wonen een heleboel leuke papa's! En zij delen hun Kidsproof tips met jou! Erwin Zwaan, vader van Liv (11 jaar) en Jill (9 jaar) vertelt over het Wisentbos in Dronten.

“Ik ben Erwin Zwaan en ik ben vader van twee meiden; Liv (11 jaar) en Jill (9 jaar). Sinds kort wonen wij vlakbij het Wisentbos in Dronten. Vanuit mijn opleiding Landschapsarchitectuur heb ik jaren geleden een schoolopdracht gedaan over het Wisentbos, waarbij ik heb onderzocht hoe bossen kunnen inspelen op toekomstige behoeftes. Ook ben ik initiatiefnemer geweest van Stichting het Wisentbos. Deze stichting heeft gezorgd voor natuurlijke oevers, extra fietspaden, een uitkijkheuvel, bankjes en informatieborden. Destijds had ik nooit durven dromen dat ik nu zo dicht bij het Wisentbos zou wonen.

Ik kom regelmatig in het Wisentbos. Eens per week een rondje hardlopen; langs uitkijkheuvel, de Warmonderhof, de Lage Vaart en rondom de hele vijver. Ook wandelen of fietsen we regelmatig in het weekend, vaak ook met familie of vrienden.

Ik vind het Wisentbos prachtig, vooral de variëteit in bomen. Zo heb je een beukenbos, berkenbos, wilgenbos, dennenbos en een eikenbos. Ieder met hun eigen oeverbegroeiing, kleuren en sferen door het hele jaar heen. Mijn dochters houden van de natuur en vinden het prettig om door de bomen te lopen. Ze zijn ook vaak konijnen of hazen aan het zoeken en bloemen aan het plukken. Eigenlijk gewoon dingen aan het ontdekken…… Mijn oudste dochter zit op de Survival Vereniging. Zij rent, klautert en waant zich met haar groep elke zaterdagochtend door het hele bos.

Eens per jaar vindt het WijLand Festival plaats in het Wisentbos. Een leuk en gezellig festival aan de centrale vijver. Het spreekt ons gezin enorm aan, want het is kleinschalig met veel creativiteit. Overdag leuk voor de kinderen met theatervoorstellingen, een draaimolen, creatieve plekken, beestjes zoeken op het strandje of gewoon zwemmen in de vijver. Voor de volwassenen is er een centraal terras met live muziek dat ’s avonds laat gezellig doorgaat. Vooral de Sprookjes Speurtocht en beestjes vangen met een schepnet zijn favoriete activiteiten van mijn dochters tijdens het festival.

De liefde voor de natuur en onze provincie heeft er altijd al gezeten. Ik ben oudste kleinzoon van twee polderpioniers en met mijn twee broers opgegroeid op een fruitteeltbedrijf midden in Flevoland. Een omgeving en leven die heel eenvoudig te begrijpen was. Mijn vader verzorgde het hele jaar de appelbomen goed en van de verkochte appels kon mijn moeder weer brood kopen. Naarmate mijn omgeving complexer werd, wilde ik mijn omgeving (en mezelf) blijven begrijpen. Hier komt mijn drang vandaan om vanuit een holistisch kijk omgevingen te willen begrijpen.

Ik verwonder mij altijd over hoe een idee tot realisatie komt. Zo ook het ontstaan van Flevoland. Ik wil die oorsprong in de ideevorming begrijpen. Zo vind ik het citaat van Ing. Cornelis Lely op de afsluitdijk ‘een volk dat leeft, bouwt aan zijn toekomst’ prachtig! Ik wil ook graag aan de toekomst van mijn dochters bouwen, dus bouw ik aan de omgeving van mijn dochters en hun vrienden.

Ik denk dat ik een liefdevolle, tevreden en enthousiaste vader ben. Een vader die vertrouwen heeft en geeft. En een vader die bewust bezig is met een veilig omgeving voor zijn kinderen. Een omgeving waar zij hun eigen ‘fouten’ kunnen maken, waar ze kunnen ontdekken wat hen verwondert en wat hen ‘vreugde’ geeft.

Ik denk regelmatig terug aan vroeger, waar mijn gezinsleven zich afspeelde ronodm de boerderij met allerlei werkzaamheden en klusjes. En met regelmatig een theepauze of een ‘speelkwartier voetballen op het erf’. Ik hoop mijn eigen dochters ook zulke mooie herinneringen te geven.”

Wist je dat er vlakbij het Wisentbos een leuke theehuis met dorpsboerderij zit?