icon-closeLandelijk Verzetsmuseum wk 19
icon-closeLandelijk Verzetsmuseum wk 19

Op zoek naar de otter met It Fryske Gea

8 maart 2021
2021 is het jaar van de Otter. Als er één natuurorganisatie is die veel van dit beestje weet dan is het wel It Fryske Gea. Kidsreporter Isra was dan ook megatrots dat ze mee mocht op ontdekkingstocht met natuurgids Lydia. Ze vroeg haar de hemd van het lijf over de otter op locatie de Kraanlannen.
Ben jij ook benieuwd naar de otter en of je deze zelf kan zien in Friesland? Tijdens onze wandeling kregen we antwoord op de volgende vragen:

Hoe ziet de otter eruit?
Je herkent de otter aan zijn bruine vacht, lange staart en dat hij echt een waterdier is. 

Kan de otter goed zien?
De otter kan ontzettend goed zien en omdat het een nachtdier is zijn z’n ogen extra goed. In de nacht gaat de otter eropuit om vis te vangen.

Hoe plast de otter?
Dit is misschien een beetje vreemd maar de otter plast en poept op hetzelfde moment. Ook zorgt hij ervoor dat hij ergens plast en poept waar andere otters komen, zodat ze hem goed kunnen ruiken. 

Is de otter een goede zwemmer?
De otter is een uitstekende zwemmer en hij kan in één keer wel 400 meter onder water zwemmen. Dit komt omdat er tussen zijn tenen zwemvliezen zitten. Door het gestroomlijnde lijf kan hij extra snel zwemmen.

Kan ik de otter zelf ook tegenkomen?
De kans dat je de otter tegenkomt is best wel klein omdat hij erg schuw is en vooral in de nacht actief is. Maar wist je dat je wel in z’n Friese leefgebied op ontdekkingstocht mag gaan om alles over hem te weten te komen?Het Otterpad van It Fryske Gea is leuk voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Download de route en de opdrachten en ga je zelf op pad in De Alde Feanen. Start: Parkeerplaats bezoekerscentrum Alde Feanen. Route: het Otterpad loopt door het Pettebosk, een speelbos met rietvelden, speelweide en moerasbos. Nationaal Park De Alde Feanen in het klein. Deze activiteit wordt gratis aangeboden.

Ben je op zoek naar meer uitjes in de Friese natuur speur dan eens tussen deze opties.