icon-closeLandelijk Natuurmonumenten wk1
icon-closeLandelijk Natuurmonumenten wk1

Schatten zoeken en ravotten in de natuur

19 november 2020
Lekker naar buiten gaan voor een wandeling is het hele jaar door heerlijk. Onze mooie natuur en de frisse lucht zorgen voor nieuwe energie. Maar doelloos een ommetje lopen, vinden veel kinderen een beetje saai. Verzin daarom leuke opdrachten en dingen om te doen onderweg. Schatten zoeken en ravotten in de natuur, er is voor ieder kind wel een leuke activiteit te verzinnen.

De natuur als een grote speeltuin

In het bos en in de duinen zijn vaak heuvels te vinden, bijvoorbeeld op de Veluwe of in Limburg. Hier kun je heerlijk op en af rennen. Wie is er als eerste boven? En durf je ook weer naar beneden te denderen in volle vaart? Van tevoren een zorgverzekering vergelijken kan een goed idee zijn als je kleine brokkenpiloten in je gezin hebt. Buiten spelen is heerlijk, maar een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Want wie durft er in die mooie, grote klimboom te klimmen? En hoe goed kun je balanceren over die omgevallen boomstronk? Natuurspeeltuinen zijn populair, maar eigenlijk is de hele natuur een grote speeltuin.

Speuren, zoeken en goed opletten

Voor de kleinsten onder ons is het volgen van een paaltjeswandeling vaak al een prachtige uitdaging. Wie vindt er als eerste het volgende blauwe paaltje? Iedere vondst is een applausje waard. Grotere kinderen hebben misschien net wat meer uitdaging nodig. Bijvoorbeeld door bijzondere schatten te zoeken in het bos of een herfstbingo te doen. Eikels, kastanjes, beukennootjes, zoeken maar. Daarnaast zijn er voor kinderen op veel plekken themawandelingen te maken, zoals het lopen van een kabouterpad. Dit kan bijvoorbeeld op de Sallandse Heuvelrug, in Hoenderloo en vast ook bij jou in de buurt. Zoek er maar eens op.

Leef je uit met fantasie

Heeft je kind een rijke fantasie en droomt hij graag weg over andere werelden? Ook dan is het buiten een paradijs. Op een stok galoppeer je als ridder door het donkere woud. En als drollendeskundige kun je uitstekend de uitwerpselen van dieren bestuderen. Is deze keutel van een konijn of van een hert? En wie wonen er allemaal in die kleine holletjes onder de grond? Een andere leuke activiteit om te doen in het bos is om met een stok een spoor uit te zetten. Maak pijlen, verzin aanwijzingen en kijk of het je gezinsleden lukt om de juiste route te volgen. En ken je geocaching al? Dat maakt iedere wandeling tot een spannend avontuur. Geocaching is het zoeken naar een schat met een mobieltje of een gps-apparaat. Via coördinaten struin je verschillende plekken af waar aanwijzingen te vinden zijn. Deze aanwijzingen leiden je uiteindelijk naar de schat. Het is leuk, spannend en je komt vaak op mooie plekken. Een aanrader voor het hele gezin!

Deze blog is in opdracht geschreven voor wandel.nl en Pricewise.nl