icon-closeLandelijk Verzetsmuseum wk 19
icon-closeLandelijk Verzetsmuseum wk 19

4x een Tie dye ontwerp om je eigen T-shirt te maken

5 juli 2020
Onze Kidsproofreporter Loïs ging aan de slag met een blog waarin zij uitlegt hoe je zelf aan de slag kunt met 'Tie Dye'! Een trend die veel kinderen inspireert om zelf mooie creaties te maken. Lees hier stap voor stap, wat je nodig hebt en hoe je te werk gaat.
Tie dye tips om thuis zelf mee aan de slag te gaan

4x zelf een Tie dye shirt maken

Tie dye is zo leuk om zelf thuis te doen! Eerst ben ik naar de Action gegaan voor verf en elastiekjes. Benodigdheden: wit kledingstuk, bak warm water, zout, acryl verf, bidons, elastiekjes, gewoon water en iets waarop je het gaat doen (plastic zakken).Redactie tip: je kunt ook kiezen voor textielverf (bijv. Dylon, te koop bij drogisterijen). Pas wel op voor vlekken, doe dit buiten en gebruik altijd handschoenen. Wij adviseren om dit samen altijd met een volwassenen te doen.Doe zout in de bak met warm water, even roeren en leg dan het witte kledingstuk erin. Knijp het witte kledingstuk nu goed uit en leg het op plastic zakken. Doe acryl verf of textielverf in de flesje of bidon of iets dat daarop lijkt. 1 deel acrylverf en 3 delen water. Schud de fles of bidon nu heel goed.

Note: mijn vader was niet zo blij dat ik zijn bidons heb gebruikt :) je kunt natuurlijk ook een oude fles spa rood gebruiken ofzo.Ontwerp 1 - Tie Dye T-shirt

Voor het eerste ontwerp knijp je het shirt gewoon slordig bij elkaar en doe er dan elastiekjes omheen. Lekker makkelijk, dit kan iedereen.Dan pak je de fles of bidon met het verfmengsel en verdeel je het over het shirt.Leg het shirt op het plastic neer en laat hem drogen.Ontwerp 2 - Tie Dye T-shirt

Voor het 2e ontwerp gebruik je een vork. Zet de vork met de punten midden in het shirt en draai de vork rond. Zo ontstaat er een gelijkmatige draai.Doe er dan elastiekjes omheen. In de vorm van een soort ster, van 8 vakjes.Geef ieder vakje een kleur. Of als je graag 1 kleur wil, dan kun je natuurlijk de textielverf ook over het hele shirt doen.
Laat het kledingstuk nu een uur drogen.Ontwerp 3 - Tie Dye T-shirt

Voor het derde ontwerp rol je je shirt op en doe keer elastiekjes omheen. Geef ieder vakje een kleur. 


Ontwerp 4 - Tie Dye T-shirt met cirkels

Wil je mooie ronde cirkels maken in je shirt? Dan kun je met knikkers werken. Stop een knikker in het shirt en bind er een elastiekje om. Je kunt nu zelf een ontwerp maken. Zo krijg je prachtige rondjes op je shirt. Zie het voorbeeld!

Tot slot...
Laat het kledingstuk een uur drogen, met textielverf zou ik kiezen voor een dag lang drogen.
Daarna haal je van alle kledingstukken de elastiekjes eraf.  Leg het nu ergens op een wasrek en laat hem nu helemaal drogen. Laat het T-shirt opnieuw goed drogen, dit duurt even, dus je moet wel geduld hebben.Kun je een Tie Dye T-shirt wassen?

De grote vraag bij ons was: kun je deze shirts gewoon wassen? Wanneer je de textielverf gebruikt, merkte wij dat het best nog een tijdje kan afgeven. De eerste keer heb ik het shirt op de hand gewassen. De keren daarna was ik het in de machine op 30 graden met vergelijkbare kleuren en met een 'color catch' doekje in de trommel. Dat werkt prima!

Je ziet het, het is niet moeilijk en het effect is altijd leuk en verrassend. Wij zijn benieuwd wat jullie ervan maken. Je mag altijd je ontwerp mailen aan gooi@kidsproof.nl


Veel plezier met tie dye-en!

Groetjes, LoïsTIP: kijk hier voor meer leuke blogs met inspiratie voor ouders en kids