Mamablog: kinderfeestje kiezen!

17 januari 2016
Het is januari, Sinterklaas is weg, Kerst is voorbij, het vuurwerk is afgestoken en nu ben ik jarig! zegt Eva. Uhhh... nou, Eef, begin ik voorzichtig; je bent jarig in maart, dat duurt echt nog even.
‘Ja maar, mama’, gaat Eva verder ‘jij hebt gezegd dat ik in het nieuwe jaar, na Sinterklaas, Kerst en het vuurwerk bijna jarig zou zijn’. Tja, niets tegen in te brengen, dat is zo. Die paar weken tussen januari en maart waar ik het ook regelmatig over heb gehad vergeet Eef voor het gemak maar even. Want ze wil jarig zijn en dat wil ze NU!
Jarig zijn is namelijk een enorme belevenis in het leven van een zesjarige die zeven wordt. Want wat zijn er veel leuke dingen te doen! Lijstjes maken met kadootjes, nadenken over de traktatie op school en bij ballet en natuurlijk het belangrijkste evenement: het partijtje. Eva wordt zeven dus mag dat met zes vriendjes en vriendinnetjes vieren. Totaal zijn ze dan met zeven; het aantal van haar leeftijd. Kijken of we die formule gaan volhouden tot ze zestien wordt….

Slaapfeestje
Al weken is Eva bezig met wat ze wil. Een ding komt steeds terug; een slaapfeestje in de Efteling met de hele klas. Hmmmm…. Blijf dromen lieve Eef, dat gaat het dit jaar in ieder geval niet worden. Ik koop wel een Efteling pyama voor je… Ook leuk!
Dus bespreken we samen de andere opties, bekijken de lijst met partijtjes op Kidsproof, inventariseren wat haar vriendinnen (die in de komende weken jarig zijn) gaan doen met hun partijtje en komen tot de conclusie dat heel veel dingen heel erg leuk zijn. Dat wordt lastig kiezen. Het ene moment wil ze naar een indoor speeltuin, dan weer wil ze bowlen, een creatief knutselfeestje komt voorbij en het volgende moment wil ze een zwemfeestje. Dat laatste lijkt mij niet zo’n succes. Ik krijg het al Spaans benauwd van zwemles met een kind; laat staan dat ik met zeven kabouters het bad in ga en achteraf in de kleedkamer moet gaan staan trekken aan maillots, haren moet drogen en in de vochtige warmte als een ontplofte Sneeuwwitje de zeven dwergen in bedwang moet houden. Dat wordt ‘m dus ook niet. 

Prinsessen en ridders 
Maar wat dan wel? Eva wil dit jaar voor het eerst ook jongens uitnodigen en het moet natuurlijk wel leuk zijn voor alle genodigden. Sneeuwwitje valt dus af, want alleen prinsessen activiteiten kunnen niet meer. Dan een combi van ridders en prinsessen. En gelukkig; dat bestaat en het ziet er op de website zo op het eerste gezicht helemaal leuk uit.  
Dus we gaan over een paar weken naar een echt kasteel waar we ridderlimo gaan drinken, verkleed worden als prinses of ridder en op zoek gaan naar een draak in de toren van het kasteel. Ok, dat is geregeld. 

Nog een prinsessenfeest
Maar… twee weken na Eva is Norbert jarig en die mag, voor het eerst, ook een partijtje geven. Hij wordt vijf, dus vier vriendjes en vriendinnetjes mogen mee komen vieren. Voor hem is de keuze helder; hij wil ook een prinsessen- en ridderfeestje! Het lijstje genodigde dat hij maakt bestaat echter uit alleen maar meiden, dus hoezo ridders? ‘Nou ja’, zegt de kleine man eigenwijs, ‘dan doen we toch alleen een prinsessenfeest?’. 
Nu moet ik even een kleine uitleg geven misschien; het is zo dat Norbert  erg van prinsessenjurken en meidenspulletjes houdt en hij loopt dan ook de helft van de week thuis verkleed rond als K3-tje of rockprinses. En hoewel iedereen blijft zeggen dat het een fase is geloof ik die theorie niet meer zo. Mij maakt het trouwens helemaal niets uit;  als hij dat nou leuk vindt. En het staat hem nog schattig ook. 

Verkleden dan maar
Maar goed, het partijtje dus. Twee dagen later komt Norbert terug op zijn prinsessenplan en laat hij weten dat hij bij nader inzien toch twee jongetjes wil uitnodigen. Ok… prinsessen van de baan en ridders vindt hij eigenlijk ook niet zo leuk. ‘Zullen we dan met jouw vriendjes en vriendinnen naar de binnenspeeltuin gaan?’ opper ik blij. Dat vindt de kabouter ook een goed idee. En daar kunnen we toch ook verkleed naar toe?‘ vraagt hij hoopvol. ‘Ja hoor lieverd, dat kan, maar dat zien we dan wel weer,’
Dus gaan we twee weken na Eva’s kasteelavontuur naar Spelekids. Lekker spelen en leuk voor jongens en voor meisjes. Als ik het plan 
’s avonds nog eens voorleg en Norbert vraag om goed na te denken over wie hij wil uitnodigen zegt hij: Mama, het worden twee vriendjes en twee vriendinnetjes. En als ik weet wie het zijn dan kunnen we meteen even kijken of we wel genoeg prinsessenjurken in huis hebben voor alle jongens en meisjes want dan houden we gewoon een prinsessenfeest bij Spelekids’. 

Tja……dat wordt voor Norbert misschien toch nog even doorzoeken naar de juiste formule. Gelukkig is het pas januari, dus helaas voor Eva, maart duurt nog even…….
Tot volgende maand!