De vakantie is voorbij, tijd voor broodtrommels!

6 januari 2018
Daar staan ze weer, alle vier op een rijtje op het aanrecht, klaar om gevuld worden.
Twee trommels voor Eva en twee voor Norbert; de ene trommel voor het pauzehapje in de ochtend, de andere voor de lunch. Inmiddels is het een vijfdaagse routine maar het blijft een uitdaging om de kinderen iedere dag iets mee te geven wat lekker, verantwoord en ook nog enigszins gezond is.

Salami en chocopasta
Nu heb ik gelukkig geen lastige eters maar niet alles is natuurlijk even lekker en beide kinderen hebben een uitgesproken voorkeur als het gaat om broodbeleg.
Eva heeft het allerliefste iets hartigs op haar brood en wil eigenlijk gewoon iedere dag brood met salami mee naar school. Alleen de geur al die opstijgt uit het broodtrommeltje als het open gaat maakt dat ik medelijden heb met de juf en met haar klas. Maar ja, ze vindt het echt het allerlekkerste wat er is. En zolang we het afwisselen met ander hartig beleg komen we de week wel door.

Norbert houdt vooral van alles wat zoet is en hem maak ik daarom heel blij met een broodje chocoladepasta. Gelukkig is kaas ook een van zijn favorieten; zowel franse stinkkaas als gewoon een lekker plakje op zijn brood dus ook wat betreft het broodbeleg van Norbert is er wel wat variatie. Tomaatjes en komkommer er bij en de lunch is compleet. Beide kinderen drinken water bij hun boterham (hoewel ze zelf de voorkeur geven aan andere sapjes en het liefste Fristi of chocomel meenemen maar daar beginnen we maar niet aan); dus ook daar hoef ik niet echt over na te denken.

Fruit en koekjes
Lastiger vind ik het pauze hapje in de ochtend; daarin wil ik toch ook graag een beetje varieren maar dat is best ingewikkeld. Fruit gaat er gelukkig bij beide kinderen goed in dus varieren we met druiven, banaan, mandarijnen en appels. Helaas ben ik niet het type moeder dat het fruit dan in figuurtjes snijdt of er leuke creatieve dingen mee doet maar dat maakt de kabouters blijkbaar niet uit. Gelukkig maar….In de ochtend trommel gaat verder iets te drinken in de vorm van een pakje sap zodat ze niet alleen maar water drinken op school.

Naast het fruit en pakje drinken geef ik altijd iets anders lekkers mee in de vorm van ontbijtkoek, rijstwafels (ik weet het, maar ze vinden het echt lekker), Buurman en Buurman speculaasjes of Dora koekjes. Die laatste waren lange tijd favoriet bij Eva. Eigenlijk wilde ze deze koekjes het liefst elke dag mee naar school. Ik vond het prima; ze zijn niet heel ongezond en zitten handig per twee verpakt. Ideaal en heel goed pauzehapjes-materiaal.

Dag Dora
Dus favoriet bij Eva en goedgekeurd door mij. Beter kon niet. Dat de koekjes lange tijd niet alleen Eva’s favoriet waren bleek op een middag toen Eva thuis kwam en mij vertelde dat ze vanaf morgen andere koekjes mee naar school wilde nemen. Op mijn vraag waarom antwoordde de kleine; "Omdat mijn vriendinnetje de Dora koekjes niet meer zo lekker vindt". En alsof het de gewoonste zaak van de wereld was vertelde Eva dat ze haar koekjes vaak weggaf aan- of ruilde met - kindjes die in haar ogen hele saaie, gezonde trommeltjes mee hadden en helemaal geen lekkere koekjes mee kregen. Hoe lief en sociaal ik dat ook vond, Dora bleef en ik heb Eva geprobeerd uit te leggen dat er misschien een reden is waarom klasgenootjes bepaalde dingen wel of niet mee krijgen.

Of het helemaal is doorgekomen weet ik niet maar zo zie je maar… doe je nog zo je best blijkt het trommeltje van een ander toch interessanter en leuker.

Over leuk gesproken; Kidsproof heeft ontzettend leuke kaartjes voor in de broodtrommel met lieve teksten en tekeningen. En sinds we die gebruiken kunnen de kids helemaal niet meer wachten tot het pauze is. Toch weer iets nieuws mee naar school zonder dat de inhoud van de trommels verandert. Een aanrader…..Succes weer met het bedenken van de inhoud van de trommels de komende week.
Liefs,
Marielle

Tip: lees ook onze blog met gezonde en vooral vrolijke ideetjes