Kinderboekenweek: onze boekentips voor kinderen

22 september 2021
Bij ons thuis (gezin van 6) wordt elke dag gelezen. De verschillende leeftijden vragen om verschillende boeken en ook ieder van ons heeft een eigen voorkeur voor genre. Ik ben er dol op en zeker met de Kinderboekenweek in het vooruitzicht heb ik een paar van onze favoriete boeken op een rij gezet. Misschien zit er voor jullie een leuke tip bij!
Boekentips voor kinderen

Boeken voor de kleintjes (2+)

Bij de kleintjes heb ik jaren lang genoten van het voorlezen van de 'klassiekers'. Onze oudste dochter was dol op 'Prinsesje Annabel' wat in rijmvorm is geschreven. We lazen het samen, ondanks dat zij nog niet kon lezen. Ik deed de eerste helft van de zin en zij maakt het af..... avond aan avond. Onze jongste dochter moest ik keer op keer voorlezen uit 'Raad eens hoeveel in van je hou'. Kleine haas en grote haas bleven favoriet. 
Jip en Janneke was bij iedereen favoriet, ik koos altijd een verhaaltje dat paste bij het seizoen of de tijd zoals Pasen, Kerst, lente etc.Top 5 - Onze favoriete klassiekers (0 - 5 jaar)

1. Raad eens hoeveel ik van je hou - Sam McBratney Anita Jeram
2. Rupsje Nooitgenoeg - Eric Carle
3. Prinsesje Annabel - Annie M.G. Schmidt
4. De wereld van Kikker - Max Velthuijs
5. Jip en Janneke - Annie M.G. Schmidt

Natuurlijk waren de boeken van Nijntje, de Gruffalo, Woezel en Pip en Dikkie Dik ook altijd geliefd!Uitgelicht: Kleine held op sokken

Deze titel wil ik graag uitlichten. Een prachtig boek voor kinderen die snel iets heel spannend vinden. Dit boek helpt kinderen om de wereld iets minder spannend te ervaren. Kindjes kunnen zich makkelijk herkennen in dit boek. Met natuurlijk prachtige illustraties (van Petra Konijn)!Favoriete voorleesboeken 

Voorlezen is niet alleen leuk en goed voor kinderen, mijn kinderen hebben ook echt even een 'rustmoment' nodig. Zeker onze jongste twee zitten vaak hoog in hun energie en dan is het voorleesmoment voor iedereen fijn! Even op je rug liggen en alleen maar luisteren. Bovendien neem ik ze voor het slapen gaan mee naar een andere wereld, wat ook fijn is om even los te komen van de dagelijkse drukte.


Top 5 - Onze favoriete voorleesboeken

1. Het ministerie van oplossingen (9+) - Sanne Rooseboom
2. Superjuffie in Australië (6+) - Janneke Schotveld
3. De Gorgels en de grote operatie (4+) - Jochem Myjer
4. Juf Braaksel en de mysterieuze verdwijning (8+) - Carry Slee
5. Het grote voorleesboek (3+) - Jet Boeke

Note: deze titels zijn natuurlijk ook superleuk voor kinderen om zelf te lezen!


Uitgelicht: Monkie

Het prachtige prentenboek Monkie heeft bij ons thuis ook veel 'leesplezier' opleverd. Het is een tekstloos boek waar ik zelf een verhaal bij vertelde. Het leuke aan dit boek vind ik dat je samen het verhaal gaat maken, de kinderen verzinnen elke keer als we het boek lezen zelf een nieuwe twist. Zo ontstaan de mooiste verhalen waar fantasie je elke keer naar een nieuwe wereld brengt. Kies dus ook gerust eens voor een boek zonder tekst!

Kinderboeken om zelf te lezen

Als je kind moeite heeft met lezen, of misschien zelfs wel dyslexie heeft dan kan het lezen een grote opgave zijn. Boeken met illustraties, grote letters en minder volle pagina's kan dan het leesplezier vergroten. Boeken zoals die van Geronimo en reeksen zoals de Boomhut met verdiepingen zijn hier goede voorbeelden van. Ik vind deze boeken weer minder leuk om voor te lezen. Sommige van deze titels vind je ook in dit lijstje.Top 10 - boeken om zelf te lezen

1. Fantasia (5+) - Geronimo Stilton
2. Alles wat je moet weten over scheten (7+) - Sanne de Bakker
3. De boomhut met .. verdiepingen (7+) - Andy Griffiths & Terry Denton
4. Lotte Wirwar (10+) - Alice Pantermüller Daniela Kohl
5. Omgeruild (8+) - Fiona Rempt
6. Spijt (10+) - Carry Slee
7. Dolfje Weerwolfje (7+) - Paul van Loon
8. Verdriet met mayonaise (9+) - Carry Slee
9. Ronja de roversdochter (10+) - Astrid Lindgren
10. Spekkie en sproet (7+) - Vivian den Hollander

Note: de leeftijden zijn slechts een richtlijn, dit kan natuurlijk per kind verschillen.
Boeken voor pubers

Als de kinderen ouder worden, brengen zij automatisch meer tijd op hun telefoon door. Geen fijn idee voor veel ouders. Ik ben daarom blijven stimuleren om lekker een boek te pakken en te blijven lezen. Daarom vroeg ik ook de favorieten van onze oudste twee kids voor deze blog. En met stip op 1 'The hate you give'. Een heel indrukwekkend boek dat stof tot nadenken geeft. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de reeks van 'De Grijze Jager', waar inmiddels ook al 15 boeken van zijn verschenen.

Top 5 - Boeken voor oudere kids

1. The hate u give - Angie Thomas
2. Divergent - Veronica Roth
3. They both die at the end - Adam Silvera
4. Harry Potter (alle delen) - J.K. Rowling
5. De Grijze Jager (alle delen) - John FlanaganBoekentip voor moeders

Uiteraard lees ik zelf ook graag, maar tijd blijft een probleem. Als ik dan 's avonds in mijn bed lig en de rust heb gevonden om te lezen, vallen mijn ogen altijd als snel dicht haha. Twee soorten boeken kunnen me het langst wakker houden, de spannende thrillers en de boeken waar ik echt hardop om kan lachen. Beide terug te zien in mijn toplijstje.

1. Bonuskind - Saskia Noort
2. Het meisje in de trein - Paula Hawkins
3. Wen er maar aan - Maike Meijer
4. Meisje A - Abigail Dean
5. 't Hooge nest - Roxane van IperenKinderboekenweek 2021 - Worden wat je wil

Elke jaar tijdens de Kinderboekenweek kiezen wij allemaal een nieuw boek dat we echt graag willen hebben. Ieder kind mag een leesboek naar keuze kiezen en natuurlijk krijgen we ook dit jaar dan het Kinderboekenweekgeschenk. Dit jaar is dat Tiril en de Toverdrank van Bette Westera.

Tiril en de Toverdrank cadeau

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt cadeau gedaan door de boekwinkel tijdens de Kinderboekenweek bij aankoop van ten minste €12,50 aan kinderboeken. Het prentenboek is dit jaar van Mark Janssen en is tijdens de Kinderboekenweek te koop voor €7,25.


Kinderen voor Kinderen

Voor de tiende keer heeft Kinderen voor Kinderen bij het thema van de Kinderboekenweek weer een passend lied gemaakt: 'Worden wat je wil'. Dit tevens de titelsong is van het gelijknamige nieuwe album. Hebben jullie het dansje af geoefend?Activiteiten rondom de Kinderboekenweek

Ben je uitgelezen en wil je er lekker op uit samen? Check dan onze Uitagenda want hierin verzamelen we alle leuke uittips en dus ook de activiteiten rondom de Kinderboekenweek. Bijv in de bibliotheek of bij de boekhandel.

Veel leesplezier!
Maud