icon-closeMuziekwedstrijd wk 18
icon-closeMuziekwedstrijd wk 18

Nationale BijentellingTerug naar het overzicht

zondag 18 april 2021
Wat zoemt er in jouw achtertuin of balkon? Op 17 & 18 april is de Nationale Bijentelling. Tel jij mee?
Iedereen in Nederland kan de bij helpen beschermen. Door mee te tellen op 17 of 18 april met de Nationale Bijentelling! Gewoon in je tuin of balkon. Superleuk en leerzaam om samen met je kinderen te doen! Kijk maar eens welke soorten jullie zien vliegen en turf ze op het telformulier. Zo help je de onderzoekers van Naturalis aan belangrijke informatie en help jij de bij te beschermen.

Zonder bij geen aardbei
Wist jij dat wilde bijen heel belangrijk zijn voor het eten dat we op tafel hebben staan? Aardbeien, een kop koffie of een lekker appeltje... 80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen. Helaas gaat het niet zo goed met deze nuttige diertjes. Van de 360 soorten bijen die in Nederland voorkomen is ruim de helft bedreigd.

Meedoen is makkelijk
Ook als je niet zoveel van bijen weet, kun je meetellen. Op de website van de Nationale Bijentelling vind je alle informatie (klik door via de roze button). Er is een telformulier dat je kunt downloaden en printen, maar je kunt ook direct vanuit je smartphone of tablet meedoen met de telling. Op de site vind je verder tips en en een bijengids die helpen om de 16 verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen die nu rondvliegen te herkennen. Onder ‘Bescherm’ vind je Bijen-spelletjes en lees je hoe je een bijenhotel kunt maken voor in je tuin.

De Nationale Bijentelling is een project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Insectenexpert Vincent Kalkman van Naturalis over de Nationale Bijentelling:Alle hulp is welkom! Tel jij een half uurtje mee? Klik op de roze button voor alle informatie!

Nationale Bijentelling


Openingstijden 17 & 18 april 2021 Prijs gratis Naar de website
Meer leuke tips

Blogs & filmpjesAlle blogs