Thuis met peuter of kleuter

2 mei 2021
26 tips om je peuter of kleuter op een gezellige manier te vermaken nu we veel thuis zitten!
Thuis met peuter of kleuter
We zullen deze lockdown periode meer thuis zijn dan ooit... hoe houden we onze peuter of kleuter bezig? Met deze 26 tips kom je vast een heel eind! 

1.
Maak een toffe raamtekening. Schilder elfjes, prinsessen, draken... Alles is mogelijk. Zo heb je meteen gezellige decoratie!

2. Even de spiertjes los gooien en de energie eruit voor het slaapje; speel de beweegbingo! 

3. Bouw een gave hut van kussens en dekens. Lampen uit en gordijnen dicht. En knuffels en een zaklamp mee de hut in. 

4. Plak door het hele huis post-its. Benieuwd of ze deze kunnen vinden; een speurtocht door het hele huis!

5. Vingerverven; daar zijn ze dol op. Plastic of een oud kleed op tafel en lekker even kliederen.

6. Maak een sportief parcours door het huis. Wie is de snelste? Ben je hier zelf niet zo goed in? IKK Sport is dat wel! Een wekelijks uurtje beweging, een heerlijke uitlaatklep samen met leeftijdsgenootjes; dat is peutergym bij IKK Sport!

7. De vloer is lava: leg kussens en dekens over de vloer en ga dansend de kamer rond. Maar pas wel op; op de vloer is lava!

8. Picknicken in huis maar dan niet aan tafel. Kies een gekke plek bijvoorbeeld onder de tafel, in die hut die je eerder maakte, of bij de kerstboom.

9. Samen muziek maken met alle potten, pannen, flesjes en andere dingen waar muziek in zit. Extra tip: Ken je Muziek op Schoot Haarlem al? Dit is de allerleukste muziekles voor jonge kinderen! 

10. Pret met stofzuiger en ballonnen (wanneer jij aan het stofzuigen bent, komt er altijd warme lucht uit de achterkant van de stofzuiger). Dikke pret als je daar een ballon boven houdt.

11. Het huis mag ook af en toe een poetsbeurt hebben. Samen is veel gezelliger. Geef ze een doek en let maar eens op, dan komen ze op plekjes waar wij nog nooit geweest zijn.

12. Kan jouw kleintje al goed tellen? Dan is het vast wel even zoet met dit Kidsproof tel-spel

13. Schaduwen overtrekken, superleuk en goed voor de fijne motoriek.

14. Verven met een ziplock zakje. Verf in het zakje, zakje heel goed dicht maken en er met je vingers mooie vormen in trekken. Geen vieze handen! 

15. Knutselen met (ongekookte) pasta of macaroni. Je kunt er prachtige kettingen van maken.

16. Sorteren van speelgoed. Van groot naar klein of op kleur. Ook nog eens leerzaam.

17. Samen bakken. Heerlijke havermoutkoekjes, hartenkoekjes, versierde kerstboompjes. Smullen maar.18. Verstoppertje spelen mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Je ziet de voetjes onder stoel en toch denken ze dat ze onzichtbaar zijn. Te grappig. Ook spullen of knuffels kun je goed verstoppen; jij kunt 'warmer' 'kouder' hints geven!

19. Met (nep)sneeuw spelen (bus, scheerschuim, pak baking soda, maizena) door elkaar mengen en spelen maar!

20. Gebruik deze weken jouw peuter te leren hun eigen naam te schrijven. Juf zal verbaasd zijn.

21. Uiteraard samen knutselen. Maak van de overgebleven kerstballen een mooie krans (stukje karton of hout in elke vorm mogelijk) seconde lijm, wel voorzichtig uiteraard en stapelen maar. Of teken op de kertsbal een leuk gezichtje, strooi er wat extra glitters op, plak er watjes op (sneeuwbol). Alles is mogelijk.

22. Maak met je tablet of telefoon foto’s in huis van details en spullen en laat ze op zoek gaan naar de juiste plek. 

23. Maak je eigen schudkoker, met boontjes, pasta of glitters. Dat maakt een leuk geluid!

24. Pak een oud canvas of oude plank en maak samen een schilderij. Supermooi om elk jaar weer tevoorschijn te toveren.

25. Versier een A4 papiertje helemaal vol, knip er allerlei vormen uit; decoratie!. Gaatje erin, touwtje erdoor en maak er een lange slinger van.

26. En ter afsluiting: sleep de matrassen en/of luchtbedden naar beneden en slaap allemaal in de woonkamer. Maak er een top slaapfeestje van met het het gezin.

Heel veel plezier en GENIET ervan dat je je peuter wat meer om je heen hebt deze periode; herinneringen voor later maak je NU!Tijdens de corona lockdown in het voorjaar gingen we lekker veel naar buiten. Nu we voor een tweede keer nergens heen mogen kunnen we natuurlijk ook naar buiten, maar een stuk minder nu het winter is! Wat kunnen we met onze jonge kinderen thuis doen? Als je zelf even door de inspiratie heen bent pak dan dit lijstje van 26 tips voor activiteiten met peuters en kleuters er bij!