8x Winters omdenken

27 december 2021
Met een beetje fantasie doen we toch nog de uitjes die we van plan waren deze kerstvakantie... geheel coronaproof, want: THUIS!
Omdenk uitjes kerstvakantie

1. Glühwein en warme choco… vanuit het keukenraam

Verras de kinderen na het buitenspelen met een eigen warme choco kraampje in of om het huis. Laat de kids bijvoorbeeld een warm drankje bestellen bij het keukenraam of in de voortuin. Voor het echte kerstmarktgevoel is het leuk om de tuin te versieren met lampjes of bijvoorbeeld een vuurkorf aan te steken. Lees ook onze tips om van een beker choclademelk iets heel bijzonders te maken.

2. Schaatsen… op de keukenvloer

We hopen elk jaar dat schaatsen op natuurijs mogelijk is, maar tot die tijd schaatsen we gewoon op de keukenvloer (of een ander glad oppervlak). Kies de gladste vloer in huis en trek fluffy sokken aan, die glijden vaak het beste. Hup, glijden maar! Wie maakt de mooiste pirouettes of kan het verste glijden? - Wil je er toch lekker even uit? IJsbaan Haarlem is wel open! Reserveren is wel verplicht en er geldt een maximum aantal bezoekers per uur.

3. Naar de binnenspeeltuin… in de woonkamer

Hangt jouw kind ’s winters het liefste ondersteboven in het klimrek van een binnenspeeltuin? Met een beetje omdenken verbouw je de woonkamer ook om tot een speelparadijs. Speel voetje van de vloer, bouw een kruiptunnel van stoelen, leg een matras op de vloer of maak een ‘ballenbak’ van knuffels. Eén klein nadeel… het huis wordt er een flinke bende van ;)4. Shoppen… in elkaars kledingkast

Die leuke nieuwe outfit hoef je niet perse online te bestellen. Ga eens winkelen in elkaars kledingkasten voor een dagje. Misschien vind zoonlief wel een lekkere hoodie in de kast van mama óf kan je dochter een overhemd van papa dragen als jurk.

5. Op wintersport of zonvakantie… achter je eigen voordeur

Jullie geliefde wintersport of zonvakantie kan toch een beetje doorgaan in eigen huis. Doe een dagje alsof je wél op vakantie bent. Hebben jullie geen tv of wifi op vakantie, dan gaat die ook uit. Eten jullie op vakantie altijd croissants als ontbijt, dan nu ook. Ideeën voor een thuiszonvakantie; zet de verwarming lekker hoog, trek een zomeroutfit aan én serveer een koud drankje. Tips voor een thuiswintersport; trek je dikste wintertrui aan, maak een gerecht uit de alpen, speel een heleboel bordspelletjes.

6. Naar het museum… in de kinderkamer

Wij waren van plan deze kerstvakantie naar een leuk museum te gaan. Maar als je kunst wilt zien kan je natuurlijk ook je kind aan het werk zetten! Bedenk wat LEGO uitdagingen, die zijn vast goed voor uren bouwplezier. En daarna wil jij natuurlijk een rondleiding door de tentoonstelling! Ben je zelf niet zo handig met LEGO? Lees dan eens over deze online LEGO Workshop. Wilde je naar een museum met schilderkunst? Ook dat kan vast geregeld worden! Maak jij andersom ook een mooie tentoonstelling voor je kind? Lees ook over de online mini portret workshop van het Frans Hals Museum.7. Naar het theater… vanaf de bank

De rode gordijnen die open schuiven, de kinderogen die oplichten en de grote grijns achteraf. We missen het theater enorm! Gelukkig zijn er deze winter een heleboel mooie online initiatieven opgezet. Check jouw favoriete theater of gezelschap voor een livestream. Zo kijken jullie straks een voorstelling vanaf je eigen bank. Tip: maak er een écht uitje van met een mooie outfit en een pauze met lekker drankje.

8. IJssculpturen bekijken… uit de vriezer

Elk jaar is er in Nederland wel een ijssculpturenfestival waar je de mooiste creaties van ijs kunt bewonderen. Super indrukwekkend! En dat is niet voor niets, want een ijssculptuur maken is nog niet zo makkelijk. Dat maakt het juist een leuke uitdaging om zelf te proberen. Laat de kinderen aan de slag gaan met een blok ijs uit de vriezer en een beitel of schroevendraaier. Stevige handschoenen, een veiligheidsbril voor eventuele stukjes ijs die losschieten, en een werkplek waar de vloer nat mag worden, zijn aan te raden. Tip: heeft het toevallig gesneeuwd? Dan kun je natuurlijk ook een sneeuwsculptuur maken.

Met een flink pakket maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zitten we deze winter veel thuis. Maar wat gaan we thuis doen met de kinderen? Eropuit kan, maar er zijn veel minder uitjes mogelijk dan normaal. Dus hebben we even omgedacht. Deze 8 winterse uitjes kun je in aangepaste vorm ook thuis doen. Lees alle inspiratie om er thuis op uit te gaan hierboven.

We maken er iets moois van deze kerstvakantie!