Lol met je kind! Alles over de humor van baby tot tiener!

1 december 2021
Van gekke bekken en prietpraat tot slapstick; lachen met je kind is toch het heerlijkste wat er is? Hoe en wanneer ontwikkelt het gevoel voor humor bij je kind?
De ontwikkeling van humor bij kinderen - Hero Kindercentra

De ontwikkeling van humor bij kinderen

De ontwikkeling van humor begint al bij baby’s. Maar wat grappig is voor een baby is dat weer totaal niet voor een kind van 7. Humor van kinderen groeit mee met de ontwikkeling en is dus voor elke levensfase anders. Je hebt samen de grootste lol als je als ouder aan weet te sluiten bij de humor van jouw kind. Daarom vertelt Laura Hoogcarspel, VVE en Pedagogisch coach bij Hero kindercentra je graag wat meer over hoe de humor van kinderen zich ontwikkelt.

Humor bij baby’s

Jonge baby’s begrijpen humor eigenlijk niet, maar ze zien wel wanneer je lacht of blij bent. Wanneer je grappige geluiden maakt of gekke gezichten trekt en er dan zelf om lacht, dan voelt de baby het plezier aan en gaat hij het proberen na te doen. Kinderen tussen de 9 en 15 maanden snappen bijvoorbeeld al goed dat de luier om je billen moet en niet op je hoofd. Onverwachte dingen snappen ze dus vaak wel en vinden ze dus ook grappig.

Humor bij peuters

Peuters waarderen fysieke humor, het type humor met een verrassingselement, zoals je verstoppen achter iets en tevoorschijn springen. Naarmate het kind zich taalkundig verder ontwikkelt gaat het ook grappige rijmpjes en belachelijke woordjes grappig vinden. Deze ontwikkeling zet zich verder door tot aan de basisschool. Peuters gaan ook proberen om volwassenen aan het lachen te maken. Kinderen geven bijvoorbeeld expres het verkeerde antwoord op jouw vraag.


Hoe stimuleer je humor bij je kind?

Meer lezen over humor bij schoolkinderen en tieners, hoe je humor stimuleert én waar de grenzen liggen? Klik dan via de roze button door naar de website van Hero kindercentra en lees er alles over! Naar de website