Pieter Teylers Huis

10 februari 2022
Het privé huis van Pieter Teyler is te bezoeken! Wij namen een kijkje in deze nieuwste vleugel van dit super gave, kindvriendelijke museum aan het Haarlemse Spaarne. Onze conclusie; leuk om met je kids heen te gaan! Lees hier waarom;
Schaalmodel van Pieter Teylers Huis

Wat een toffe peer was Pieter Teyler!

Lang geleden woonde er in Haarlem een rijke handelaar; Pieter Teyler. Zijn hobby was het verzamelen van allerlei mooie spullen; schilderijen, tekeningen, munten, boeken en fossielen. Hij gaf niet ál zijn geld daaraan uit; hij besteedde het ook aan de arme mensen in de stad. 

Pieter Teyler zorgde dat zijn fortuin na zijn dood ten goede kwam aan oudere bewoners van de stad, maar ook aan de kunsten en aan de wetenschap. Hij vond het belangrijk dat iedereen kennis kon maken met kunst en dat er meer interesse kwam in wetenschap en techniek. Wat een aardige man was die Pieter! Een echte idealist. In Teylers Museum (het oudste musem van Nederland!) kunnen wij allemaal nog steeds genieten van zijn nalatenschap!

Een mega interessante vaste collectie

Met het geld van Pieter werd in zijn vroegere achtertuin een prachtige ovale museumzaal gebouwd. Deze werd gevuld met de mooiste edelstenen en mineralen, gave instrumenten en boeken over allerlei interessante onderwerpen. Het museum is in de loop van de jaren uitgebreid met o.a. een zaal vol munten en penningen (waarvan enkele nog uit de privé collectie van Pieter), een vleugel voor schilderijen en een zaal vol fossielen en botten. Het mooie van deze collectie is dat zowel volwassenen maar zéker ook kinderen zich er eindeloos aan kunnen vergapen. Voor kinderen is er een leuke speurtocht die hen wijst op alle interessante plekken en spullen in het museum.Op bezoek in het huis van een rijke koopman!

De laatste uitbreiding van het museum was meteen wel een super grote en hele leuke; het privé-huis van Pieter Teyler is volledig gerestaureerd en opengesteld voor publiek! Vanuit de ovale zaal loop je via een sjieke ontvangstkamer en een indrukwekkende lange gang langs de eetkamer, het werkvertrek en de keuken in de richting van de Damstraat, waar de oorspronkelijke voordeur was.Er is een leuke speurtocht ontwikkeld waarmee wordt gezorgd dat kinderen geen enkel interessant detail over het hoofd zien. Met deze speurtocht helpen kinderen 'huiskat' Tinus om Rat te vinden; die verdwijnt steeds in alle holletjes van het huis!En kijk nou: een miniatuur-huis! 

Wow! Als laatste verrassing tref je aan het eind van de gang aan de linkerkant een kamer met daarin een schaalmodel van het huis! Je kunt er helemaal omheen lopen en door alle raampjes en deurtjes naar binnen gluren.Trek hier maar wat tijd voor uit, wij kwamen hier bijna niet meer weg. Er is ook zóveel te zien! Je kunt alle kamers waar je zojuist doorheen bent gelopen goed bekijken, helemaal ingericht. De serviesjes zijn van echt porcelein, de meubeltjes van hout, de muren zijn behangen met echt damasten behang. We laten je hier vast een voorproefje zien, maar er is zoveel meer!Wij vinden Pieter Teylers Huis een hele mooie toevoeging aan het museum dat daarvoor ook al zo geweldig was. Nu is het nóg meer een must-see voor elke Mug!

Goed te weten: 
- Entree is gratis voor kinderen tot en met 5 jaar. voor kinderen t/m 17 jaar betaal je €2,50.
- Bezoek aan Pieter Teylers Huis is inbegrepen bij entreeticket museum
- Elke zondag en in schoolvakanties zijn er leuke workshops voor kinderen
- Er zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen Naar de website