icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2
icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2

E.H.B.T : Eerste Hulp Bij Thuiswerken (met kinderen)

4 januari 2021
Wij van Kidsproof werken vanuit huis. Ook soms als onze kinderen thuis zijn. Wij hebben dus wel wat tips voor je waar je misschien in deze tijd wel wat mee kan!
Als Kidsproof-sitemanagers werken wij al een paar jaar vanuit huis. Dat was even wennen maar inmiddels vinden wij dat heerlijk! Soms nemen we even onze toevlucht tot een flexwerkplek of een koffietentje in de stad, maar nu, in coronatijd, gaat dat even niet. En zijn de kinderen ook nog thuis! Moet jij nu noodgedwongen even thuis werken terwijl je kinderen niet naar school gaan? Wellicht heb je iets aan onze tips!

1. Deel blokken in
Er is tijd voor werk en er is tijd voor de kinderen. Plan dit zoveel mogelijk in, en gebruik de tijd voor de kinderen ook écht voor hen. Plan vaste werkblokken in en bespreek dit met je kinderen. Begin met korte blokken, als het duidelijk is kunnen de blokken wat langer worden. Geef duidelijk aan wanneer je werkt en wanneer niet. Sta je graag elke dag vroeg op voor een paar productieve uren om daarna iets leuks met de kinderen te doen? Handig als zij daarvan weten, zij moeten dan in die ochtenduren even zichzelf vermaken! Lees ook dit blog waarin we een schema laten zien waarmee kinderen een dagritme aan kunnen houden nu ze niet naar school gaan, hierin kun je ook jouw werktijden verwerken! 

2. Uitgestelde aandacht
Voor kinderen is het in het begin lastig om te begrijpen dat je er wel bent, maar dat je niet steeds aanspreekbaar bent. Wees geduldig, zij moeten dit ook nog leren. Leer je kinderen na te denken over of een vraag nú gesteld moet worden, of dat dat straks ook kan. Op school leren ze ook met deze 'uitgestelde aandacht' om te gaan dus het is als het goed is niet nieuw voor ze, alleen even wennen dat dat nu bij papa of mama ook even geldt.

3. Ben je er wel of ben je er niet?
Richt een aparte werkplek in Met een aparte werkplek is het voor iedereen duidelijk dat je aan het werk bent. Heb je weinig ruimte? Maak dan een hoek aan de eetkamertafel. Spreek ook met je kinderen af: als je dáár zit, ben je aan het werk. Duidelijkheid is cruciaal.

4. In gesprek!
Werkgesprekken voeren; als je op kantoor in bespreking bent, ziet iedereen dat je niet beschikbaar bent, thuis werkt dat anders. Kinderen zien niet het verschil tussen een privégesprek en een werkgesprek. Spreek af hoe ze kunnen zien dat je in een werkgesprek bent. Laat ze een mooie deurhanger voor je maken of kies iets ludieks: een knuffel die je met z’n rug naar je toedraait als je niet gestoord kunt worden.

5. En de rest komt later...
Vermijd tijdens werktijd zoveel mogelijk andere taken. Iedereen kan zijn eigen ontbijt- en lunchspullen opbergen, dat hoef jij niet persé te doen. De was hoeft niet nu, kan ook straks. Probeer je even te focussen op het werk en niet teveel toe te geven aan al het huiselijke om je heen! 

Combineren met schoolwerk van de kinderen
Is op een normale dag thuiswerken met kinderen erbij al een uitdaging; op het moment komt de extra handicap erbij dat je kinderen ook hun schoolwerk moeten doen en daar af en toe begeleiding bij nodig hebben. Ik hanteer de 'dobbelsteen' of het 'stoplicht' zoals je kinderen die vast van school kennen. Staat deze op groen dan kunnen we allemaal gewoon met elkaar praten, staat deze op oranje dan alleen dringende vragen, staat het op rood dan wordt er even helemaal stil gewerkt en moeten vragen wachten tot een later moment, dat vooraf is afgesproken.

En wat ook altijd nog kan:
NPO Zapp helpt ons een handje door wat extra educatieve programma's uit te zenden. Wil dat werkn nou echt niet opschieten? Dan mogen de kinderen misschien wel even wat langer TV kijken dan normaal... desperate times call for desperate measures! 

Succes met thuiswerken én veel plezier met je kids!