Lekker lezen in de kerstvakantie!

13 december 2022

Kom langs bij de Bibliotheek om -gratis- een stapel lekkere boeken uitzoeken met je kind. Zo hebben jullie  elke dag iets leuks te doen in de kerstvakantie! Suzanne van de bieb geeft boekentips voor elk type lezer!

Suzanne, Programmamaker Lezen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Haarlemse moeder van 2 zoons en liefhebber van jeugdliteratuur geeft ons regelmatig boekentips. Voor boekenwurmen, plaatjeskijkers of kinderen die moeite hebben met elke bladzijde; voor elk kind is er een mooi boek. Bekijk deze aanraders eens!

1. Heerlijke prentenboeken

(Niet mierzoet, maar een beetje spannend!)
Het spookt in dit huis
- Oliver Jeffers - Vanaf 4 jaar
In een oud landhuis gaat een meisje (ik-persoon) op zoek naar spoken. Ze loopt door het hele huis, maar ziet ze nergens. Zie jij ze wel? Vrij groot langwerpig prentenboek met een getekend meisje op zwart-witfoto's en tussenpagina's van kalkpapier.


Alfabet - Charlotte Dematons - Vanaf 4 jaar
Zie je die boksende beren, die broccoli in bikini op de bloemetjesbank en de baby die in de bolderkar zijn buik laat zien? En wat doet die banaan toch in die badkuip bovenop de berg? Groot tekstloos ABC-prentenboek met paginagrote, gedetailleerde kleurenillustraties rond steeds een letter van het alfabet.


2. Vrolijke boeken 

(Hier worden kids blij van!) 
Chaos United staat in de kou - Rudi Jonkert, Gerard van Gemert - Vanaf 9 jaar 
Milan, Rosa, Ming, Bennie, Fatima en Prof van Chaos United mogen op voetbalreis naar Barcelona. Door een vulkaanuitbarsting moeten ze landen in Zweden. Daar zitten ze vast in de sneeuw en moet het team er het beste van zien te maken. Met veel grappige stripachtige tekeningen in zwart-wit.


Het knettergekke plan van Noor en Mila - Myron vd Velden en Hanne Snel - Vanaf 8 jaar
Noor is vrolijk want Mila komt logeren. Maar al hun leuke plannen gaan niet door, want Noors moeder zegt overal nee op. Noor en Mila beloven elkaar dat zij nooit zo zullen worden. Voortaan zeggen zij overal ja op. Dat is leuk, maar soms ook best lastig.


3. Bekende namen

(Voor nieuwsgierige kids)
Officieel Fortnite jaarboek 2022 - Kevin Pettman en Richard Borgman - Vanaf 9 jaar
Het maakt niet uit wát ze lezen, áls ze maar lezen... ipv gamen.. toch? Wat waren de hoogtepunten van het online computerspel Fortnite in 2021? Lees welke nieuwe personages, wapens, voertuigen en locaties erbij kwamen. Met originele schermafbeeldingen in kleur uit het spel.


Geloof nooit je broer - (De regels van Floor) Marjon Hoffman en Georgien Overwater - V/a 8 jaar 
Floors broer wil gaan survivallen in de wildernis — na het zien van een tv-programma weet hij daar namelijk alles van. Floor heeft haar twijfels, maar gaat toch mee. Met zwart-witillustraties.


Dogman Misdaad en blaf - Dav Pilkey - vanaf 10 jaar
Als Dog Man ontslagen wordt bij de politie, bedenkt zijn vriend Karel een bijzondere vermomming zodat Dog Man stiekem toch de stad kan blijven beschermen. Ballonstrip in kleur. Vanaf ca.10 jaar.


4. Mooie boeken

(Om lekker bij weg te dromen)
Tintelvlinders en pantoffelhelden
- Simon van der Geest, Sanne te Loo - Vanaf 4 t/m 8 jaar
Zo boos zijn dat het van binnen pief-paf-poeft. Of zo blij dat het jubelt in je tenen! 24 gedichten over allerlei gevoelens die je kunt hebben...Films die nergens draaien - Yorick Goldewijk - vanaf 10 jaar
De moeder van Cato (12) is bij haar geboorte overleden, haar vader heeft geen aandacht voor haar. Met hulp van mevrouw Kano en haar bijzondere bioscoop gaat ze op zoek naar verloren herinneringen.


Gratis lidmaatschap

Tot slot nog deze belangrijke tip; wist je al dat het lidmaatschap van de bieb voor kinderen tot 18 jaar gratis is? Top toch? Klik door naar de website voor nog veel meer boekentips. Heel veel leesplezier gewenst! Naar de website