Ontdek Haarlem!

1 juni 2020
Kom je met je kinderen onze mooie stad Haarlem bezoeken deze zomer? Sla dan vooral deze hotspots niet over!
Bezoek Haarlem
Een historische stad vlak bij Amsterdam en dicht bij zee. Omgeven door landgoederen en duinen. Goed te bereiken per trein, met de bus en met de auto. (Er zijn parkeergarages aan alle kanten van het centrum, het centrum zelf is grotendeels autovrij). Dit overzicht zal je vast op weg helpen bij het plannen van een heerlijke dag in Haarlem!

Cultuur in Haarlem Centrum

Haarlem is een prachtige historische stad, je moet dus zeker het centrum even komen bekijken. Er zijn voldoende parkeergarages vanwaar het niet te ver lopen is het centrum in. Het centrum is niet heel groot. Alles is rondom de Grote Markt gesitueerd, een plek die je niet kunt missen want de De Grote of St.-Bavokerk staat er midden op. Deze is trouwens een bezoekje waard en in deze tijd elke dag tussen 12.00- 14.00 uur geopend.

Kindvriendelijke musea in Haarlem 

Wandel door de straatjes om een indruk te krijgen van de stad, gluur hier en daar een hofje in (als je geluk hebt is er één open voor bezoek) maar vergeet ook zeker de musea niet! Een paar van onze favorieten in de stad zijn het Frans Hals museum, met name locatie HOF. Museum van de Geest | Dolhuys is recent verbouwd en heropend met een geweldige kinderroute. Fijn van dit museum is ook de ligging, in een rustig stukje van de stad met een heerlijk terras voor een hapje en drankje na het museumbezoek. Ook het piepkleine maar erg leuke Archeologisch museum is een bezoekje waard. Het oudste museum van Haarlem is ook erg kidsproof; je kinderen raken niet uitgekeken in het Teylers museum!  



Varen in Haarlem 

Dwars door Haarlem slingert de rivier 'het Spaarne'. Deze komt aan de ene kant uit op de Ringvaart van de Haarlemmermeer, aan de andere kant op de Mooie Nel bij Penningsveer. Daar vind je Café van Assema waar je een bootje kunt huren om vervolgens onze prachtstad vanaf het water te bekijken. Meer in de buurt van het Centrum liggen in de Leidsevaart, achter de Stadsschouwburg, de fluistersloepjes van Greenjoy, makkelijk via een app te reserveren. In de grachten zie je tegenwoordig ook veel mensen suppen. Bel Supadventures om te checken of zij wat sups te huur hebben voor jullie; zo zie je op een lekker actieve manier veel van de stad! Startpunt voor een leuke route is het Museum van de Geest | Dolhuys waar we het in het stukje over cultuur in Haarlem al over hadden.


Uit eten met kinderen in Haarlem

Het is in de vakantie verstandig om vooraf te bedenken waar je wilt gaan eten, om zodoende alvast een restaurant te kunnen reserveren. De meeste terrassen vind je op de Grote Markt of de Botermarkt. Eet je liever binnen in een restaurant waar je zeker weet dat kinderen er welkom zijn reserveer dan bij de Beren op het Hortusplein, op loopafstand van de Grote Markt, maar ook per auto te bereiken. En kijk nou wat er naast de deur is; de bioscoop! Sluiten julie de dag lekker af met een filmpje bij Pathé?  Meer kindvriendelijke restaurants in Haarlem vind je hier.

Actieve uitjes

Natuur Speeleiland Haarlem
Aan de zuidkant van Haarlem ligt de Veerplas; een recreatiemeer dat onderdeel is van recreatiegebied Spaarnwoude. Neem even de tijd om op het strandje te chillen, een duik in het meer te nemen en lekker te lunchen bij het Veerkwartier. Daarna is het tijd voor actie voor de kids; en wel op het Natuur Speeleiland! Hier kunnen kinderen optimaal ravotten; hutten bouwen, spelen in de modderkeuken, midgetgolfen en meer! (Neem een setje schone kleren mee!)



Klimpark 21 & Midget Voetgolf
Vooruit, het is niet in Haarlem maar wel in de regio; Hoofddorp en Nieuw-Vennep liggen op een paar minuten rijden van de stad. Bij Klimpark 21 kunnen zelfs de kleinste kinderen al klimmen, zij doen dat op de 1 meter hoge wiebelbruggetjes. Maar zéker voor de wat grotere échte durfals is er veel uitdaging; je kunt op 4, 7 of zelfs 10 meter klimmen! Daarna roetsj je met de zipline naar beneden. Op dit klimpark is trouwens ook iets unieks; een E-Skatebaan. Wat dat is? Lees het hier!

Nu je toch in de regio Hoofddorp/ Nieuw-Vennep bent is een bezoekje aan deze Indoor Midget Voetgolfbaan een must! Dit concept is uniek in Nederland en ontzettend leuk om als gezin te doen.

Heb je trek gekregen van de inspanning van deze twee activiteiten? Strijk dan lekker neer bij de Venneper Lodge voor een lekker hapje en drankje.

Als je wat langer in de regio bent is het ook heel leuk om een dagje te gaan huttenbouwen bij Palènpa Park. Blijf meteen gezellig picknicken! 

Surfen 
Haarlem ligt op slechts een paar minuten rijden van het strand van Bloemendaal en Zandvoort. Heerlijk! Veel Haarlemse kinderen komen dan ook vaak op het strand en leren surfen. Bij surfschool Surfana kunnen kinderen vanaf 8 jaar een surfles volgen. De surfschool ligt naast de gezellige, heel relaxte strandtent Rapa Nui. Let op: Dit jaar zal het misschien nog drukker zijn dan anders op de wegen naar de kust. Het is dan ook aan te raden 's morgens al heel vroeg richting strand te rijden anders zou je wel eens heel lang in de file kunnen staan én problemen ondervinden met parkeren. Tip: Blijf een nachtje slapen, bijvoorbeeld op Camping de Lakens! 

Zoek de natuur op

Haarlem is omgeven door mooie natuurgebieden, waarvan Nationaal Park Zuid-Kennemerland én de Amsterdamse Waterleidingduinen de grootste en meest veelzijdige zijn. Kies een mooie wandeling en spot de vele herten, konikspaarden, wisenten en andere dieren die hier rondlopen! Er zijn veel restaurants, vooral pannenkoekenhuizen, in de buurt voor een lekker hapje en drankje. Misschien kun je het eindpunt van je route wel zo uitkienen dat je uitkomt bij restaurant de Vogelensangh, Boshut 't Panneland of Pepers Pannenkoekenhuis!



Tot slot: Wil je weten wat er VANDAAG te doen is in en om Haarlem? Check onze uitagenda!

Veel plezier! Laat je ons weten wat je van je dagje Haarlem vond?