Danstips van Danshuis Haarlem!

6 december 2018
Tips van Haya, professioneel dansdocent, voor kinderen die graag willen gaan dansen én voor kinderen met podiumvrees!
'Je komt naar Danshuis Haarlem, omdat je meer uit jezelf wilt halen'. Dat is het motto van Danshuis Haarlem, een creatieve dansschool die álle mogelijkheden biedt voor dansers. Dansers van jong tot oud, met kleine óf heel grote ambities! 

De jongste dansertjes kunnen er veilig en vertrouwd beginnen met dansen samen met papa of mama. Vanaf kleuterleeftijd wordt er tijdens de lessen al toegewerkt naar een mooie eindvoorstelling. Kinderen die daarna door blijven dansen of op iets latere leeftijd beginnen met dansen hebben keus uit verschillende dansvormen. 

Leerlingen die een uitzonderlijk talent laten zien en grotere dansambities hebben, kunnen gebruik maken van de aanvullende technieklessen in de dans- vooropleiding. Zo biedt Danshuis Haarlem hen een gedegen voorbereiding op een MBO dansopleiding of HBO dansopleiding.

Wij spraken met Haya, artistiek leidster van Danshuis Haarlem, en vroegen haar hoe je nu weet welke dansvorm het best bij je past en ook wat je kunt doen als je graag danst maar het wel een beetje spannend vindt wanneer alle ogen op je gericht zijn.

Haya, wat zijn redenen voor mijn kind om te gaan dansen?
"Allereerst natuurlijk omdat bewegen lekker is! Daarnaast is het enorm ontspannend, omdat je door dansen op muziek of met een thema helemaal in een gevoel op kunt gaan. Weet je dat het zelfs je schoolresultaten kan bevorderen? Omdat je veel werkt aan coördinatie en ritme en omdat de methodes waarmee het Danshuis werkt uitgaan van motorische, cognitieve en sociale ontwikkeling van de kinderen, kunnen zelfs dingen als rekenen en taal op school beter gaan! Tot slot doe je het in een groep, waarmee je het hele jaar samen danst. Je leert samenwerken, elkaar inspireren en uitdagen. Met als hoogtepunt de voorstelling waar je met elkaar naartoe werkt!" 

Hoe weet ik welke dansvorm bij mijn kind past?
"Kijk naar het temperament van je kind! Streetdance/Urban lessen zijn fijn voor kids met veel energie, die graag stoer dansen. De klassiek/moderne danslessen zijn een goeie keuze voor kinderen die graag 'mooi' dansen, interesse hebben om iets heel precies te doen en graag veel zelf verzinnen en improviseren." 

"Weet je niet zeker wat het best past? Kom dan eens een proefles doen! Is dans echt je passie en zou je het liefst elke dag dansen? Misschien is dan de vooropleiding iets voor jou. Vanaf 7 jaar biedt het Danshuis speciale lessen waarbij naast lekker dansen, ook extra veel aandacht wordt besteed aan de techniek, waardoor je het steeds beter gaat kunnen." 

Mijn kind heeft een beetje podiumvrees. Hoe zal dat gaan tijdens zo'n grote eindvoorstelling?
"Bij Danshuis Haarlem staat ieder jaar een voorstelling op het programma. Het optreden wordt goed voorbereid, zodat je precies weet wat je moet doen. Een goede voorbereiding geeft zelfvertrouwen! Ben je verlegen of vind je het niet zo fijn als mensen naar jou kijken? Doordat je samen met je groep danst, op lekkere, mooie muziek en je de dans goed kent, wordt het sowieso een fantastische ervaring! Je staat er niet alleen; de steun van de docent en de groep zorgen dat je je verlegenheid overwint!" 

Wil je meer informatie over dansen bij Danshuis Haarlem? Kijk eens naar dit leuke filmpje of klik door naar de website!