Speuren langs 'de witte route'

3 juli 2019
We lokten onze dochters met de belofte aan dieren en andere spannende dingen mee voor een boswandeling bij Duin & Kruidberg. Lees mee!
De vraag 'ga je mee wandelen' wordt niet altijd meteen met gejuich ontvangen... Maar we merkten; het helpt als je al vooraf benoemt dat er iets te 'speuren' en te 'ontdekken' valt! Een 'schatkaart' doet daarbij wonderen, kijk ze eens opspringen van de bank als je dat woord laat vallen! Je haalt er één op verschillende plekken in Nationaal Park Zuid Kennemerland. 
We kozen op een middag na school voor een ons nog onbekende route. Deze 'witte route' is een kleine 2 kilometer lang en start bij Duin en Kruidberg. Makkelijk te bereiken per fiets, auto óf zelfs met de trein; deze doet er vanaf Station Haarlem maar 9 minuten over om bij Buitenpoort Station Santpoort Noord te komen, van daar is het een klein stukje lopen naar het startpunt van de wandelroute.

Je kunt de route op het bord bij de ingang bekijken en dan de witte paaltjes volgen, maar het is ook erg leuk om deze alvast vooraf te downloaden als PDF of online te bekijken. Op de PDF of op de site vind je een genummerd kaartje; bij elk nummer hoort een opdracht of een leuk weetje.Zo ga je bij punt 1 op zoek naar het leven in dode bomen; wat krioelt daar? Hoeveel verschillende diertjes tel je? Bij punt twee ga je leren hoe je zonder ladder en meetlint kunt achterhalen hoe hoog een boom is.
Opdracht 4 was de favoriet: 'pak een stokje om in de poep te peuren'! Als je goed kijkt, zie je wat een dier gegeten heeft.De route zóu in ongeveer 45 minuten gelopen kunnen worden, maar dat gaat natuurlijk niet op als je onderweg fantastische klimbomen en door andere mensen achtergelaten hutten tegenkomt, daar moet in gespeeld worden! Best leuk, dat wandelen... :-)En toen was daar... de ultieme verrassing! We hoopten al herten tegen te komen, we kregen wat we wensten. Ze waren wel wat schichtig dus renden snel weg, daarna dus heel stilletjes verder gelopen om ze niet af te schrikken.Van dat wandelen en spelen krijg je dorst! Gelukkig is daar 'Eigenwijs'. Hier wordt ijs en patat gemaakt die zo lekker is dat mensen ervoor omrijden! Goed gewandeld meiden! Toch wel leuk he? Laten we binnenkort een andere route van de schatkaart wandelen!