Media Ukkie Dagen 2021

25 maart 2021
Goede tips én een leuke aanbieding van Bibliotheek Zuid-Kennemerland die jou helpen je kleintje verstandig met digitale media om te laten gaan.
Media Ukkie Dagen Bibliotheek Zuid-Kennemerland

Van vrijdag 26 maart t/m vrijdag 2 april zijn het de Media Ukkie Dagen. De Bibliotheek Zuid-Kennemerland besteedt dan extra aandacht aan mediaopvoeding voor de allerkleinsten.

Wat zijn de Media Ukkie dagen?

Jonge kinderen weten de weg in de digitale wereld vaak al goed te vinden. Ze swipen erop los en beleven hier veel plezier aan. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om hier wijs mee om te gaan en hebben jouw begeleiding nodig. De bieb geeft je tips & tricks! Wist je bijv. dat je door samen naar een filmpje te kijken of een online spelletje te doen, een kind er ook echt iets van opsteekt?

Gratis Media Ontdekpakket

De Bibliotheek heeft een heel leuk aanbod voor ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar: bestel je tijdens de Media Ukkie Dagen een Voorleesboekenpakket in de Afhaalbieb, dan ontvang je in je tasje een gratis Media Ontdekpakketje. Op = op, dus wees er snel bij!



Hoe weet je welke media geschikt zijn voor jouw kind?

Kinderen worden tegenwoordig op jonge leeftijd al blootgesteld aan verschillende websites en apps. Maar hoe beoordeel je welke media goed zijn voor jouw peuter of kleuter? Waar moet je op letten? En hoe kun je inschatten dat je een bepaalde website of app beter niet kunt gebruiken? De Bibliotheek geeft in het kader van de Media Ukkie Dagen tips.

Tip 1: Filteren
Vaak gebruiken kinderen de smartphone van hun ouders. Denk goed na over welke apps hierop geïnstalleerd zijn en hoe makkelijk jouw kind bij deze apps kan komen. Zo kun je op YouTube de ‘beperkte modus’ inschakelen. YouTube filtert dan ongepaste video’s op basis van markeringen van community, leeftijdsbeperkingen en andere signalen. Je kunt ook YouTube Kids installeren, de kindvriendelijke versie van YouTube.

Tip 2. Gratis of betaalde apps?
Apps voor kinderen zijn er in overvloed: de Google Play Store en de App Store staan er vol mee. Er is onder meer een onderscheid te maken in gratis of betaalde apps. Wat is het beste om te kiezen? Er zijn een heleboel goede, gratis apps, maar denk er wel aan dat deze appmakers op de een of andere manier geld moeten verdienen. Zo worden er bijvoorbeeld reclames getoond tijdens het spelen of kun je 'in-app-aankopen' doen. Voordat je een app downloadt, kun je kijken naar de PEGI-leeftijdsclassificatie van de app. PEGI geeft leeftijden aan videospellen.

Tip 3. Gouden guppy
De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor het beste mediaproduct voor peuters en kleuters (0-6 jaar). Het is een initiatief van Mediawijzer.net om makers van goede, kwalitatieve content voor jonge kinderen te belonen. Het doel? Als je een app downloadt die genomineerd is geweest of deze prijs zelfs gewonnen heeft, weet je dat je goed zit!

Meer tips van de Bibliotheek

Je ziet dat de Bibliotheek veel praktische tips geeft die je gemakkelijk op kunt volgen en die ervoor zorgen dat jouw kindje zich veilig en verantwoord in de digitale wereld begeeft! Klik door naar de website voor meer van deze handige tips die jou en je kind mediawijzer maken. Je vindt er ook digitale voorleesfilmpjes, geanimeerde prentenboeken en de 15 leukste apps voor kleintjes. Naar de website