Gif! in Naturalis!Terug naar het overzicht

12 oktober
Daar gaan we: op naar de spinnen en slangen... Niet echt onze favoriete knuffeldieren;-). Maar wauw, wat hadden we een leuke middag bij GIF! in Naturalis! Met voor het eerst lévende dieren. En die zijn nog hartstikke giftig ook! Spannend!
Met Freek in een bootje in de wildernis! Smile!
Bij binnenkomst in het Pesthuis van Naturalis, dat is waar deze tentoonstelling te zien is, komen we eerst in de winkel met geweldig gave spullen in het GIF-thema. De kinderen vinden dat hélemaal leuk natuurlijk, maar - hup - eerst naar de tentoonstelling!

Daar stuiten we direct op dé favoriet van Freek Vonk... de Koningscobra! Wauw, wát een geweldig beest! We hebben geluk: hij is wakker! En hoe! We staan echt oog in oog met deze geweldenaar. Hij komt omhoog, we zien z'n tong, z'n enórme lijf bewegen... Ondertussen horen we Freek Vonk op een groot scherm van alles vertellen over de Koningscobra. Op z'n 'Freek Vonks' uiteraard. Het leuke is dat de kids ook écht wat mee krijgen van wat er wordt verteldNa dit geweldige begin is er nog zó veel meer te zien én te doen. We zien giftige kikkers - de 'apenkikker' zit op een soort boomtak, die is leuk! Ook zien we hoe de kikkers eten krijgen van de verzorger. Er zijn enórme spinnen, slangen, het gila-monster en nog veel meer levende griezels. Op schermen vertellen Freek Vonk en zijn collega-onderzoekers allerlei interessante weetjes over gif en over het nut van gifonderzoek. We gaan ook zelf op onderzoek! Met een vergrootglas bekijken we allerlei opgezette gifmonsters zoals enorme spinnen, schorpioenen, zee-egels en slangen. We zien de gifstaart van de schorpioen, de enorme schedel van een schildpad en voelen een echte slangenhuid! Ook zijn er allemaal educatieve spellen te doen. We proberen een zee over te steken zónder op de giftige vis te stappen... Als je het haalt, krijg je applaus. Altijd leuk! Welke paddenstoelen kunnen we eten? Waar zit het gif in bepaalde dieren eigenlijk? Op een leuke manier leren we zo van alles!Als échte onderzoekers kijken we door microscopen en staan we met onze neus vooraan bij een gave demonstratie over gif. Kobe mag meedoen en laat met gif een (dode) muis oplossen in het niets... magisch!
 


Wat stopt Freek in z'n koffer als hij op expeditie gaat? De meiden tekenen het op een soort scherm bij het bed waarop allerlei spulletjes liggen. En dan in de koffer kijken wat er echt in zit natuurlijk! Tip: de foto van Freek en z'n varaan Johan gaat altijd mee...;-)

Verder kunnen de kids nog lekker klimmen en op zoek naar de slang en is er zelfs een show over onderzoeksvragen. Altijd al met Freek in een bootje in de wildernis willen rondvaren? Bij het gave fotoscherm in 3D maak je een té leuke foto!

In dit filmpje vind je een korte impressie van Gif! (en de cobra!) met bewegende beelden:
Wij hadden echt een hele gave middag en zijn een stuk wijzer geworden met kennis over giftige dieren en het nut van gifonderzoek! Aanrader voor alle nieuwgierige aagjes!

'Giftige' groetjes! Tamara & Jantine - Kidsproof Leiden

Tip: Ook in de voorjaarsvakantie naar GIF!? Het is te zien in het Pesthuis (het entreegebouw) van Naturalis. Kijk hier voor alle praktische informatie, zoals openingstijden, online reserveren en meer