Onvoorstelbaar! bij Rijksmuseum Boerhaave

20 april 2023
Alle nieuwsgierige aagjes kijken hun ogen uit bij Rijksmuseum Boerhaave midden in Leiden! Kom langs en ontdek de fascinerende wereld van de microscopie in de nieuwe tentoonstelling Onvoorstelbaar. En de waterspeeltuin in de binnenplaats is weer open! Leuk gezinsuitje voor ouders én kinderen.
Speciaal voor kinderen zijn er onvoorstelbaar leuke activiteiten in het museum. Ook buiten de vakanties is er van álles te doen in Rijksmuseum Boerhaave. Dit museum is, óók als je wat verder woont, zeker een bezoekje waard. Hieronder lees je waarom!

Onvoorstelbaar! bij Boerhaave

Kennen jullie Rijksmuseum Boerhaave al? Een heel leuk en mooi museum om met kinderen alles over wetenschap te ontdekken, met waterspeeltuin (als dat geen goede reden is!). Hier ontdek je t/m 7 januari 2024
alles over microscopie in de nieuwe tentoonstelling Onvoorstelbaar.

Antoni van Leeuwenhoek
Met een bijzonder kleine microscoop legde hij een compleet nieuwe wereld bloot, een wereld die nog nooit iemand had gezien. Jij ontdekt deze wereld nu opnieuw in Rijksmuseum Boerhaave. De wereld die Antoni van Leeuwenhoek 350 jaar geleden ontdekte.

In de tentoonstelling Onvoorstelbaar komt de bezoeker zo dicht mogelijk bij Antoni van Leeuwenhoek. Als het ware kijk je over zijn zeventiende eeuwse schouder mee. Wat zag hij? En waarom was dat zo bijzonder?

Je ziet de microscopen, tekeningen en brieven. Maar ook de ontwikkelingen binnen de microscopie en de technieken die gebruikt worden komen aan bod. Want hoe bekijk je eigenlijk iets onder de microscoop?

Vaste activiteiten speciaal voor kinderen




Waterland
In de prachtige binnenplaats van Rijksmuseum Boerhaave vind je de Leidse geheimtip... waterspeeltuin Waterland! Hier kunnen kinderen ervaren wat er nodig is voor droge voeten in ons land. Zij spelen en ontdekken; jij kijkt toe vanaf het fijne terras. Superplek!



Spelen met Wiskunde!
Wat hebben een fotomodel, formule-1 coureur en muzikant met elkaar gemeen? Wiskunde! Wiskunde is écht overal. In de vernieuwde doe-tentoonstelling Spelen met Wiskunde maak je zelf een draaikolk, bouw je je eigen brug en nog veel meer! Lees alles over deze familie doe-tentoonstelling.



De Dokterstas
Ga met je eigen dokterstas op pad door Rijksmuseum Boerhaave en ontdek de wondere wereld van je eigen lichaam. Luister naar je eigen hartslag en kijk of jij net zo precies kan werken als een chirurg. Leuke gratis familie-activiteit!



Wiskunderoute junior | 8-13 jr
Haal de wiskundekoffer bij de kassa en volg de Wiskunderoute door het museum. Verklein een tekening met een tekenaap, maak een anamorfose en reken met de stokjes van John Napier! Tip: er is ook een Wiskunderoute senior voor 14+. Ontdek hoe leuk wiskunde is!



Canon-speurtocht
In Rijksmuseum Boerhaave vind je veel objecten die met de Canon van Nederland en dus met belangrijke gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis te maken hebben. Ontdek het met het Canon-speurspel! Los jij het raadsel op?



Ontdek Schateiland
Ga mee op expeditie naar de Gouden Eeuw in de doe-tentoonstelling Schateiland! Vaar mee en vind vreemde dieren en planten, gebruik de sterren en de zon voor de juiste koers... en maak je eigen fantasiedier! Ga mee op expeditie!



Schoolaanbod
Voor leerlingen van groep 4 t/m 8 is er een heel leuk en uitgebreid aanbod om wetenschap te ontdekken. Van water tot de Gouden Eeuw en van stroom tot gezondheid. Klik door naar de programma's.

Tip: ook voor de onderbouw van het VO (Voortgezet Onderwijs) is er een heel leuk onderwijsprogramma, behorend bij de tentoonstelling Onvoorstelbaar.



Café & winkel
Geniet van allerlei lekkers in het gezellige museumcafé. In de museumwinkel vind je leuke, originele cadeautjes voor jong en oud. Loop gewoon eens binnen!



En nog véél meer...
Naast bovengenoemde activiteiten is er nog zóveel meer te ontdekken in dit prachtige museum. De introductiefilm in het Anatomisch Theater laat je al zien waar het in de wetenschap én in dit museum om draait: nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen.

Wij wensen jullie heel veel plezier toe in het prachtige Rijksmuseum Boerhaave!

Via de roze button klik je door naar de website van Rijskmuseum Boerhaave. Naar de website