Romeinen bij jou in de buurt?!

31 juli 2020
Ontdek de Romeinse grens in het Rijksmuseum van Oudheden én op de fiets bij jou in de buurt in Leiden!
Romeinen langs de Rijn
De Romeinse Limes is de vroegere grens van het Romeinse Rijk. Deze grens loopt dwars door ons land van Katwijk naar Nijmegen en volgt de loop van de oude Rijn. En deze grens gaat ook door Leiden. Best kans dat jij aan die grens woont.Een grens moet natuurlijk verdedigd worden, daarom bouwden en woonden er veel Romeinen langs de Rijn en worden er in de huidige tijd veel schatten in de bodem gevonden. Heel bijzonder. Zo bijzonder dat de Limes komend jaar misschien wel UNESCO werelderfgoed wordt.

En dat is natuurlijk het ontdekken waard!

Rijksmuseum van Oudheden (RMO)

Bij het RMO is op dit moment de familietenstoonstelling Romeinen langs de Rijn. Hier begint onze ontdekkingstocht.Met het doe-boekje dat verkrijgbaar is bij de kassa ga je langs 12 opdrachten in het museum.Weet je ze tot een goed einde te brengen, dan ben je ingeburgerd als een échte Romein. We krijgen een paspoort dat we stempelen en knutselen een zwaard.Ook maken we een selfie met een Romein (op 1,5 meter afstand, lachen).De Romeinse stad van Playmobil bij binnenkomst vinden we erg leuk en brengt de geschiedenis tot leven.Tip: download de app Romeinen Quest voor je bezoek. Deze is speciaal voor kinderen gemaakt (ca. 9-12 jaar) en maakt je bezoek interactief.

Op de fiets langs de Limes

Na ons bezoek aan het museum willen we zelf wel eens zien waar die Romeinen hun kamp hadden opgeslagen. En dat kan in Archeologisch Park Matilo.Zo'n 2000 jaar geleden stond op deze plek een Romeins grensfort: Castellum Matilo. Via fietsnetwerk.nl/leidseommelanden kan je de Limes Matiloroute volgen, of fiets gewoon door dit park en voel je even een Romein tussen de hoge aardewallen, wachttorens en lijnbeelden.Het geeft een goed beeld hoe het ooit geweest moet zijn. Dus stap op de fiets en laat je verrassen door een stukje oude geschiedenis dicht bij huis!

Deze bijdrage is gemaakt in samenwerking met Leiden Marketing voor de campagne Streek van Verrassingen. We ontdekken deze zomervakantie onze eigen streek en laten ons verrassen door Kidsproof uitjes dicht bij huis! Meer van onze Kidsproof Leiden tips, ook die niet tot deze samenwerking behoren, vind je hier.