Ruik het Mauritshuis bij je thuis

13 april 2021
De nieuwe tentoonstelling in het Mauritshuis heet Vervlogen - geuren in kleuren. Zodra het museum open is, kan je deze tentoonstelling niet alleen met je ogen maar ook met je neus beleven. En dat kan nu eerst ook thuis met deze leuke thuisopdrachten!
De nieuwe tentoonstelling Vervlogen - geuren in kleuren hopen we natuurlijk heel snel in het echt te kunnen bekijken. Het is een hele bijzondere tentoonstelling waarbij je de 17de eeuw niet alleen met je ogen kunt beleven, maar ook met je neus. En als voorproefje zijn hier wat thuisopdrachten voor gemaakt. Ruik je mee?



Opdracht: Speuren naar geuren
In het Mauritshuis kun je veel schilderijen bekijken. Maar als je ze ook zou kunnen ruiken, welke geuren zou je dan opsnuiven? Wandel virtueel door het Mauritshuis en ga op zoek naar schilderijen 'met een luchtje'. Wat zou je allemaal ruiken als je in het schilderij kon stappen? Misschien kom je onderweg nog wel meer lekkere en stinkende luchtjes tegen...



Opdracht: Doe een geurquiz
In het Mauritshuis kun je binnenkort niet alleen schilderijen bekijken, maar ook ruiken. Organiseer thuis een geurquiz om alvast te oefenen. Ga op zoek naar dingen die lekker (of minder lekker) ruiken. Je kunt zoeken in het kruidenrekje, in de koelkast, in de badkamer en misschien ook wel in de wasmand;-). Blinddoek je familie en/of vrienden en laat hen om de beurt een geur ruiken.



Opdracht: bloeiende bloemen
In de 17de eeuw bloeiden er in de winter weinig bloemen. Om toch het hele jaar bloemen in huis te hebben hingen rijke mensen een schilderij van een bos bloemen aan de muur. En dat kun jij natuurlijk ook doen. Laat je inspireren door één van de bloemenschilderijen van het Mauritshuis en maak je eigen bos bloemen waar je het hele jaar van kunt genieten! Tekenen, verven, knippen, plakken: veel plezier!



Opdracht: De neus
Om goed te kunnen ruiken is je neus natuurlijk superbelangrijk. Iedere neus is anders. Welke neus vind jij het mooiste? Hoe ziet jouw neus eruit? Kun jij een tekening maken van je neus? Kijk maar goed naar deze instructie hoe je dat kan doen.




Deze en nog meer leuke opdrachten vind je op de website van het Mauritshuis.

Tip: Je kunt ook de unieke geurbox met digitale rondleiding via de webshop van het Mauritshuis bestellen!



Verpakt in een prachtige doos zitten 4 geurpompjes met vervlogen geuren uit de de 17e eeuw die hier speciaal voor gemaakt zijn. Daarnaast zit in de box de toegang tot de (online) film die je zelf kunt starten op je computer of mobiele telefoon. Deze online rondleiding door de tentoonstelling is overigens niet specifiek voor kinderen gemaakt.



Onze kids hadden vooral érg veel lol met het ruiken aan de pompjes. Ze hadden allerlei grappige associaties bij de geuren. En zoals je hieronder kunt zien, ruikt niet alles even lekker...:-).



Wil jij ook toegang tot de online rondleiding door de tentoonstelling inclusief de 4 geurpompjes? Bestel dan direct de geurbox. 

Veel plezier!

Tamara & Jantine - Kidsproof Den Haag
Naar de website