icon-closeLandelijk Watermonsters v2
icon-closeLandelijk Watermonsters v2

6x creatief en werelds aan de slag

18 december 2020
Deze kerst maak je je eigen kaart met de mooie downloads van Museum Volkenkunde! Het museum is vanwege de lockdown gesloten, maar met deze knutselactiviteiten met een werelds tintje kunnen kinderen thuis aan de slag.
Thuis aan de slag!

1. Ontwerp je eigen kerstkaart


Rond kerstmis worden over de hele wereld kerstkaarten gestuurd naar vrienden en familie. Mensen begonnen met het versturen ven speciale kerstkaarten zo’n 150 jaar geleden. Eerst in Amerika en Europa, maar al snel werd deze mooie traditie wereldwijd overgenomen. Het versturen van kaartjes rond kerst is erg leuk om te doen. Maar nog leuker is het om zelf zo’n kaart te ontwerpen!

Wie verras jij met een zelf ontworpen kerstkaart? Download de figuren en ga aan de slag!


2. Maak een amulet


Gezondheid is belangrijk voor iedereen op de wereld. Over hoe je gezond blijft of weer wordt, denkt niet iedereen hetzelfde. Het Nationaal Museum van Wereldculturen heeft voorwerpen uit verschillende gebieden die te maken hebben met gezond leven en beter worden. Amuletten kunnen hierbij een hulpmiddel zijn. Dit amulet met 'de hand van Fatima' beschermt de drager tegen kwade krachten.
Hoe maak je deze amulet?3. Vouw een frangipani


Met deze frangipani waan je je in verre oorden. Zo kom je frangipani op het Indonesische eiland Bali veel tegen. Bijvoorbeeld in offermandjes. Het is een heerlijk geurende bloem die ook wel de tempelbloem wordt genoemd.
Vouw zelf zo'n bloem!4. Maak je eigen geluksdraak


Wat betekent een draak voor jou? Niet iedereen denkt hetzelfde over draken. In China geloven mensen dat draken geluk brengen. Ze zijn de heersers over regen, donder en bliksem en zorgen zo voor vruchtbaarheid.
Download de handout

5. Maak een zentangle


Lijntje na lijntje teken je een weg naar ontspanning! Tijdens het maken van je zentangle gaat het niet om het resultaat, maar juist dat je je fantasie de vrije loop kan geven. Het werkt ontspannend en meditatief.
Naar de beschrijving!
6. Maak een liefdesbrief met kraaltjes


Je kunt een liefdesbrief schrijven, maar nog veel leuker is het om er één met kralen te maken, net als bij de Nguni en de Zulu in Zuid-Afrika. Meisjes maken daar een kralenbriefje voor de jongen waar ze verliefd op zijn. In zo'n briefje wordt met verschillende kleuren en vormen een boodschap overgebracht.
Naar de uitleg

Op de website van het Museum Volkenkunde staan nog meer leuke creatieve activiteiten (met de uitleg ervan in downloads) en leuke inspiratievideo's! Museum Volkenkunde is samen met het Tropenmuseum, Afrikamuseum en het Wereldmuseum onderdeel van Nationaal Museum van Wereldculturen.

Veel knutselplezier! Naar de website