De zomer vier je in Leiden!

5 juli 2016
De zomervakantie is hét moment om een keertje wat verder weg iets leuks te gaan doen, een andere stad te ontdekken. Wij hebben in dit blog de leukste tips voor Leiden voor je op een rijtje gezet. Ook leuk voor als je wél bekend bent in Leiden!
dagje uit leiden

Leiden is een heerlijke stad met fijne buitenspeelplaatsen, véél kidsproof musea, fijne restaurantjes, goeie ijstentjes, fijne zwemplekken, het strand ligt vlakbij en nog veel meer! Ontdek ze samen met Kidsproof Leiden.

Voor een dagje Leiden is de trein een prima keuze. Als je een Kids vrij abonnenment bij de NS besteld reizen de kinderen nog gratis ook. Handig.

Musea
Net achter het station ligt Museum Naturalis met meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen. Deze zomer is er extra veel te beleven met een LiveScience programma.  Pssttt.. Wist je dat de T. rex er vanaf 10 september is?! Ook wordt Naturalis vanaf september verbouwd. Dat betekent dat er daarna veel gaat veranderen. Dus kom in de vakantie, bekijk al het moois en ga op onderzoek in LiveScience!Via de voorkant van het station loop je in nog geen 5 minuten naar Museum Volkenkunde. Elke dag in de zomervakantie zijn er superleuke activiteiten te doen. En elke dinsdag, donderdag en zondag kun je zomerkracht verdienen tijdens uiteenlopende workshops. Leuk voor creatievelingen én sportievelingen! Daarna tijd voor lunch? Wat dacht je van een picknick in de museumtuin. Neem je eigen broodjes mee, of haal een picknickmand op bij Café Abel.

Dol op geschiedenis en altijd al Romein willen zijn? Dat kan deze vakantie dag bij het Rijksmuseum van Oudheden op het Rapenburg! Supergaaf! Met een draai aan het Rad van Fortuin voorspelt Godin Fortune je Romeinse beroep. Ben jij een Romeinse soldaat, een rijke edelvrouw of een stoere gladiator? Je gaat op speurtocht in het museum en je speelt het Romeinse godenspel. Zo verzamel je alle stempels in je eigen Romeinse paspoort en mag je jezelf een echte Romein noemen. Tip: 21 augustus is de zomer-zwaardendag!

Ben je toch op het Rapenburg, wip dan zeker even bij -onze favoriet- Jeugdboekhandel Silvester naar binnen. Tijd voor ijs? In de Koornburgsteeg vind je Roberto's ijssalon, zo lekker! Mooi weer, lekker naar buiten!
Harstikke leuk is om een fiets te huren en de groene omgeving van Leiden te gaan ontdekken. Zo zijn wij dol op de theehuizen van Leiden en omgeving!
Tijdens een fijne wandeling of fietstocht even lekker een bakkie doen met wat lekkers erbij. Ga koninklijk theedrinken in de Horsten, of naar het spiksplinter nieuwe Theehuis van Noord (met supergave speeltuin). De kids vermaken zich wel, ruimte genoeg om lekker buiten te spelen. We hebben de leukste voor je op een rijtje gezet.

De actievelingen fietsen of rijden zeker even door naar Recreatiegebied Vlietland. Het is een gratis toegankelijk recreatie- en watersportgebied met als middelpunt het enorme meer met grote zwemstranden. Er is hier zoveel te doen! Klimpark het Klimeiland is hier. Dit té gekke klimpark is de eerste echte High Ropes Course van Zuid-Holland! Via een oversteekvlot bereik je het eiland en dan kun je als een aap zo hoog door de bomen en zoef weer naar beneden.

Ook cool; het Aquapretpark. Een waterpretpark van 50 x 50 meter! Klimrekken en waterglijbanen. Het 'luchtkussen' heeft een hoop onderdelen, waaronder trampolines, glijbanen, een volleybalveld en klimrekken. Allemaal opblaasbaar met als resultaat één van de grootste drijvende waterspeeltuin van Europa.Na alle actie plof je heerlijk neer bij Waterfront. Zijn de kinderen uitgegeten? Aan de rand van het terras vind je een speeltuinbootje voor de kleintjes. Kunnen ze nog even piraatje spelen.

Volop zon? Dan liggen de stranden van Katwijk en Noordwijk op je te wachten. Yeah, we gaan naar het strand! Ontspannen? Hmmm. Gemopper over zand, ruzie wie welk schepje. Pfff. Hier 12 overlevingstips. Word het tóch nog gezellig!

Minder geluk met het weer?
Net onderweg naar het strand van Noordwijk en het weer slaat om? No worries! Wat is er leuker dan lekker als een kangaroe rondspringen? En dan hopsakee in de foambak? Het kan ook deze zomervakantie bij Jumpin' Noordwijk! Echt een fijne trampolinehal waar je ook je feestje kunt vieren én lessen kunt volgen. Jump around!

In familierestaurant de Bubbelboot in Leiderdorp kun je écht lekker eten met je hele gezin. Na het eten op 'het dek', spelen de kids verder in 'het ruim': de aparte speeltuin mét toezicht. Tip: combineer je bezoek met de speelstad BubbelJungle of BubbelGolf! Geen kind dat het erg vind dat het regent!

Tips
Voordat je op pad gaat in Leiden, download dan eerst de buitenspeelkaart even. Een handig kaart van Leiden waar je alle toffe buitenspeelplekken op vindt. En natuurlijk de tips van Kidsproof Leiden bij de hand op je mobiel. Onze Uitagenda staat bomvol actuele uitjes, festivals en meer. Of bekijk alles in Eropuit. Maak van iedere vakantiedag een feestje!

Happy holidays!
Jantine en Tamara