icon-closeLandelijk Watermonsters v2
icon-closeLandelijk Watermonsters v2

Het Thuisatelier van Museum De Lakenhal!

12 mei 2020
Met deze creatieve opdrachten van Museum De Lakenhal én de ideeën van beeldend kunstenaars maak je van je huis in een handomdraai een thuisatelier. Veel plezier met #KunstMakenMetKunstenaars!
Wát een leuke thuisopdrachten! Hieronder noemen we er 6. Maar er zijn er nog veel meer te vinden in het Thuisatelier van Museum De Lakenhal. Per opdracht kun je een handige PDF downloaden waar alle informatie opstaat. 

1-2-3 luik
 
Een drieluik is een schilderij met 2 deurtjes, dat aan de binnenkant én aan de buitenkant beschilderd is. Drieluiken als het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden werden gemaakt voor de kerk. De schildering aan de binnenkant zag je maar heel af en toe, bijvoorbeeld op speciale kerkelijke feestdagen. Meestal waren de deurtjes dicht en zag je alleen de schildering op de buitenkant. Wie zien jullie vaak, en wie juist niet? Laat het zien in jullie persoonlijke drieluik! Download hier de tips van kunstenaar Femke Goedhart!Schaduwspel
Is het je wel eens opgevallen dat je overal om je heen schaduwen kunt zien? In de tuin, op het balkon, op straat, en zelfs in huis? En dat ze voortdurend anders zijn? Probeer ze maar eens te vangen met stoepkrijt. Zodat andere mensen kunnen zien wat er heel kort even was. Maak het zelf met de tips van kunstenaar Lyda Bekker. Deze tips kun je hier downloaden

Lichtspel
Om een schilderij echt te laten lijken, spelen kunstenaars vaak met licht en schaduw. Gerrit Dou doet dat ook in zijn schilderij De astronoom. Middenin het schilderij zette hij een kaars. Het is de enige lichtbron in de kamer. Hierdoor ontstaan er spannende schaduwen. Wat gebeurt er als jij jouw favoriete spulletjes op deze manier belicht? Maak het zelf met deze tips van de educatoren van Familiemusea. En check de timelapse hieronder:
Filosoferen kun je leren
Zin om over iets anders te kletsen dan school, werk of je andere dagelijkse beslommeringen? Ontdek dat je over kunst al best veel te vertellen hebt, ook zonder dat je kunstgeschiedenis gestudeerd hebt... als je maar de juiste vragen stelt! Bekijk hier de tips van filosoof Marja van Rossum.Kunstboterham
Het Beleg en Ontzet van Leiden was een belangrijke gebeurtenis tijdens de Tachtigjarige oorlog. ‘Beleg’ betekent hier dat de stad belegerd werd, omsingeld door de Spaanse overheersers. Tegenwoordig gebruiken we het woord ‘beleg’ meestal op een andere manier. Beleg doe je namelijk op je boterham! Maak jij op jouw bammetje een topstuk uit de collectie van Museum De Lakenhal na? Eet smakelijk! Download direct deze tips van kunstenaar Delia Spaans.

Hoofd, schouders, knie en teen
Op portretten staan mensen afgebeeld. Soms zie je alleen hun gezicht, soms zie je hen helemaal, van top tot teen. Met deze doorgeefopdracht zetten jullie samen een portret in elkaar. Het worden misschien wat vreemde wezens… laat je verrassen! Maak het zelf met deze tips van de educatoren van Familiemusea. En bekijk de timelapse hieronder:Deze en nog veel meer thuistips vind je op de website van Museum De Lakenhal. Klik door via de roze websitebutton!
Naar de website