Kidsreporters naar T. rex in Naturalis!

9 september 2016
Jurjen en Teun mochten als Kidsproof reporter naar dé perspresentatie van T. rex Trix in Naturalis. Als één van de állereersten zagen zij Trix en beleefden ze de tentoonstelling T. rex in Town.  Wat ze ervan vonden? Lees gauw verder!
Wauw. We moeten nog even bijkomen. Wát een geweldige ochtend hebben we gehad. Jurjen en Teun mochten vandaag – vrijdag 9 september 2016 - vrij van school en als echte reporters van Kidsproof naar dé perspresentatie van de T. rex in Naturalis. Jurjen in z’n Tientje voor T. rex – outfit uiteraard. Van tevoren hadden ze beide allerlei vragen bedacht die ze aan Freek Vonk en Anne Schulp wilden stellen. Spannend!

We waren lekker vroeg en zagen allerlei mensen met kleine, grote en héle grote camera’s binnenkomen. RTL, NOS, Jeugd Journaal, Leidsch Dagblad, Koffietijd en hé: dat is Bart van het Klokhuis! Cool! Natúúrlijk geven we Bart even snel een hand. We krijgen een best wel stoer perskaartje op met onze naam en dat we van Kidsproof zijn. Die gaat vanmiddag mee naar school roepen ze in koor.
 
Meteen zien we Anne Schulp, dé dinodeskundige van Nederland, die vanaf het allereerste begin betrokken is bij de opgraving van de T. rex. Natuurlijk wil hij wat vragen beantwoorden! Of de T. rex oren had? Ja dus. Zijn álle botten echt? De meeste wel, alleen het puntje van de staart en een poot niet. Anne kan er zo geweldig over vertellen!

 
Na een officieel praatje van de directeur van Naturalis, van Anne Schulp en Freek Vonk gingen we met de héle journalistenclub naar de tentoonstelling T. rex in Town. Op zoek naar Trix! Het leek net of we echt 66 miljoen jaar terug in de tijd gingen… we kwamen langs bewegende dino’s, dinobaby’s en een T. rex die net een hapje had genomen… Wauw, wat gaaf! Op schermen ervoor verteld Anne Schulp het verhaal.

Vervolgens liepen we een hoekje om en daar stonden héél veel camera’s. Juist ja: we hadden T. rex Trix gevonden! Dan gaat er toch iets door je heen van WOW…  Jurjen en Teun maakten zelf heel veel foto’s. Wat zo gaaf is, is dat de T. rex je écht aankijkt omdat de schedel omlaag is gebracht en ze staat niet achter glas. Echt indrukwekkend!
  


Hé, daar is Freek! De jongens mogen em even wat vragen stellen. Waarom is de T. rex eigenlijk belangrijk? Natuurlijk voor onderzoek maar óók om heel veel mensen naar Naturalis te trekken en hen zo heel veel te leren en te laten zien. En of Freek ook zenuwachtig was? (ja dus, wel een beetje!). Mogen we met je op de foto? Tuurlijk! Te gek mannen!

Nadat we Trix van alle kanten goed hebben bekeken, gaan we door naar de rest van de tentoonstelling. En dat is écht superleuk. We hebben héél hard gefietst om de T. rex voor te blijven, we hebben gedanst en geprobeerd een T. rex te versieren, een quiz gedaan. Héél tof vonden de boys om je eigen T. rex digitaal in te spuiten (een soort groot online graffiti scherm). Deze kun je als foto bewaren en naar je emailadres sturen. Leuk! Ondertussen wilden allerlei grote mevrouwen en meneren van het NOS-journaal, van het Leidsch Dagblad en nog veel meer graag een interview met… onze kidsreporters! Dat is best spannend natuurlijk, maar ze deden het geweldig en wij zitten vanavond zéker voor de buis! 
 
Na al die interviews en foto’s en filmpjes (eh, wil je nog één keer op de Dino-fiets? Voor het NOS journaal?) hadden de jongens wel zin om verder te kijken. We hebben in het dinolab gekeken en gezien hoe een onderzoeker een dinobotje schoonmaakt. Ook hele oude tanden en botten van dichtbij bekeken en onderzocht, en in een zandbak zelf fossielen opgegraven. Vervolgens kun je dan bekijken wat je hebt opgegraven. Jurjen had - na wat speurwerk met een meneer van Naturalis - een krokodillentand gevonden! Jaja!


 
Inmiddels waren we zo ongeveer de allerlaatsten, de jongens hadden zin om nog veel meer op te graven! Maar het was tijd om te gaan want ze moesten ’s middags gewoon weer naar school… en daar wilden de juf én de kids natuurlijk álles weten.
 
Ik vroeg de jongens op de terugweg wat ze ervan vonden. Jurjen en Teun vinden dat álle kinderen in heel Nederland T. rex in Town moeten beleven. Trix is geweldig maar het allerleukste was toch het graffiti spuiten. En het fietsen. En ook de botten opgraven… En ik? Ik weet zeker dat niet alleen kinderen, maar álle mensen het een geweldige belevenis gaan vinden. Een echte aanrader voor het héle gezin!
 
Een hele dikke Dinogroet van,
 
Teun (10), Jurjen (9) en Jantine van Kidsproof Leiden