Rijksmuseum Boerhaave geopend!

18 december 2017
Na een flinke verbouwing is Rijksmuseum Boerhaave weer open. Een mooi moment om met onze Kidsreporters én 2 papa's langs te gaan!
Rijksmuseum Boerhaave wordt ook wel de schatkamer van wetenschap en geneeskunde genoemd. Niet direct mijn specialiteit, maar ik ga graag een kijkje nemen samen met nieuwsgierige aagjes Jurjen, Sebastiaan en Teun (10 en 11 jaar oud). Voor deze gelegenheid gaan er ook 2 papa's, die dol zijn op wiskunde en wetenschap, mee op pad.

We starten bij het Anatomisch Theater, uniek in Nederland! Met een koptelefoon op voor het verhaal en een enorme projectie voor het visuele effect, is dit een echt spektakel. En wat een leuke manier om zo kennis te maken met het verhaal achter het museum. We zijn meteen enthouiast!



De jongens weten feilloos te vinden waar je zelf iets mag uitproberen. Ze zijn hélemaal in de ban van een projectie op je arm, waarbij het lijkt alsof jouw eigen arm wordt opengesneden! En dat lijkt net echt... ieuw!



Vader Maarten vindt dat de jongens véél te snel gaan, en wil snel nog eens terug. "Er is nog zoveel meer kennis hier, te gek!"

Na het anatomisch theater maken we kennis met de belangrijkste ontdekkingen uit onze Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. Door zelf de proef op de som te nemen, ontdek je meer over de uitvindingen en denk je mee over grote (etische) vragen van nu. Zo neemt populaire wetenschapper Diederik Jekel je mee in een filmpje en jij maakt vervolgens zelf de keuze of je bijvoorbeeld je bloed zou afstaan aan wetenschappelijk onderzoek. Mag jij dan daaraan wat verdienen? Of niet?



De jongens doen ondertussen een proef met de knikkerbaan, kunnen een complete expositietruimte zelf aanpassen, zien projecties van zichtzelf op schermen en spelen pacman op de computer. Zelfs bellen met een ouderwetse telefoon is leuk! Na 2 uur zijn we terug bij het museumcafé waar we even de tijd nemen voor koffie en appeltaart.

Papa Herman is verbaasd dat er al 2 uur voorbij is. "We dachten dat we even een half uurtje gingen kijken en dan nog de stad in. Maar het is echt leuk met al die interactieve doe-dingen". En dan hebben we de tijdelijke tenstoonstelling Spelen met wiskunde nog niet eens gezien;-). Dus gaan we nét als papa Maarten gewoon heel snel nog eens terug!

Dit korte filmpje geeft een impressie van onze belevenissen:



Tip: In de kerstvakantie zijn er diverse workshops. Je bestudeert skeletten, meet de stand van de sterren en leert hoe je de leeftijd van een potvis kan meten aan zijn tand. Als een echte wetenschapper krijg je natuurlijk ook een labjas aan. En het blijft niet alleen bij kijken… bij onderzoek doen probeer je zelf natuurlijk van alles uit!

Veel plezier!

Tamara