Stokje doorgeven: Laïs Veening Marketing&PR Museum Schokland

9 oktober 2018
Mijn absolute ‘kidsproof’ favoriet in de Noordoostpolder is Museum Schokland. Niet alleen omdat ik daar de leukste baan van de wereld heb. En ook niet alleen omdat het voormalige eiland een heel bijzondere plek is binnen de polder. Maar vooral omdat het Museum recent is verbouwd en sinds eind maart een nieuwe expositie heeft gekregen. En laat deze nou helemaal zijn afgestemd op kids!
Schokland Museum
Als inwoner van Drenthe is de polder voor mij best bijzonder. De lange, rechte wegen met de grote boerderijen en de enorme akkers die de polder zo tekenen, kennen wij in Drenthe eigenlijk niet. Mijn grootouders woonden vroeger in Alkmaar en om hen te bezoeken reden wij door de polder naar de A6, om vervolgens in Lelystad de Houtribdijk op te gaan. Als kind kon ik al de grootsheid van het bijzondere polderlandschap ‘voelen’, starend door het autoraam. Als ik er vandaag de dag doorheen rijd, op weg naar mijn superleuke baan, voel ik nog steeds hetzelfde.

En dan, al rijdend over de Schokkerringweg vanuit Ens, verrijst ineens vanachter een bomenrij het prachtige Schokland met haar oude kerkje op de terp Middelbuurt. Heel oud land, midden in het nieuwe van de polder. Met een beetje voorstellingsvermogen zie je het eilandje nog liggen in de onrustige Zuiderzee. Klein en kwetsbaar, maar met zo’n enórme geschiedenis. In de bodem rondom zijn resten gevonden van dieren uit de prehistorie, zoals de wolharige mammoet en het reuzenhert. Vanaf tienduizend jaar geleden leefden hier jagers en vissers en later primitieve landbouwers. Toen nog drassig land aan de oever van de Vecht. Pas veel later werd het een eiland, toen nog vele malen groter dan nu. Er leefden honderden mensen in die tijd. Het eiland diende als golfbreker voor het vaste land en als toevluchtsoord voor vissers en zeelieden bij storm. Later werd het eiland ontruimd omdat de bevolking dreigde te verhongeren. Met het gereedkomen van de inpoldering in 1942 kwam Schokland op het droge te liggen en is sindsdien zo’n twee meter de grond in gezakt door de lagere stand van het grondwater.



Je merkt: een lang en enorm boeiend verleden, dit eiland op het droge. Schokland heeft dan ook niet voor niets als eerste in Nederland de status Unesco Cultureel Erfgoed gekregen. Eeuwenoud land met een lang verleden van een strijd tegen het water; een thema dat inmiddels weer steeds actueler wordt. Als je op Schokland bent kun je het voelen, en in het museum kun je het zien. Speciaal voor kinderen tussen 5-12 jaar hebben we nu de Expeditiekit. Door een geheim spoor te volgen ontdekken ze zelf al speurend, kijkend en onderzoekend, de verborgen geschiedenis van Schokland. Er is voorlopig nog geen tijd om naar huis te gaan!

Het is superleuk om met de kids in en om het museum te struinen en het eiland te verkennen. Er zijn mogelijkheden voor verjaardagsfeestjes, kinderworkshops of op pad met de gids op afspraak. Je kunt na die tijd lekker bijkomen bij Restaurant Schokland voor wat drinken, een ijsje of een smakelijke lunch. Iedereen is welkom, Museum Schokland is zeker 100 % kidsproof!

Ik geef het stokje door aan de vertrekkende burgemeester van Dronten; Aat de Jonge
Laïs Veening 

Marketing&PR Museum Schokland