Kidsproof blogTerug

5 tips om de komende weken met boeken in contact te blijven

16 maart
Nu de kinderen veel thuis zijn, kan er wel wat extra aandacht uitgaan naar lezen. Er zijn zo ontzettend veel leuke boeken voor alle leeftijden. Ingeborg, eigenares van Kinderboekwinkel Nijmegen, zette voor ons een aantal superfijne tips om thuis extra aandacht aan lezen te besteden op een rijtje!
Natuurlijk ga je niet de hele dag lezen. Je wilt ook buiten spelen, met je speelgoed spelen, iets lekkers bakken, pokemon kaarten natekenen of werken in een leuk doeboek. Er zijn gelukkig enorm veel leuke doeboeken en kleurboeken te krijgen. Voor de allerkleinsten en voor de allergrootsten. Dit alles met een lekker muziekje op de achtergrond of met een mooi luisterboek aan.

1. Lees een boek dat jij graag wilt lezen (niet een boek dat iemand anders voor je uit heeft gezocht).

Als je vooraf al enthousiast bent dan lees je met plezier en ga je merken dat je bijna niet meer wilt stoppen met lezen! Het verhaal van het boek dat je leest speelt de hele dag in je hoofd en je gaat steeds tussendoor lekker weer even een stukje verder lezen om de film in je hoofd weer verder af te kunnen spelen. Mail of app gerust naar Kinderboekwinkel Nijmegen als je tips nodig hebt voor een leuk nieuw boek. Zij helpen je jouw boek te vinden!
Als je van tekenen houdt is het leuk om de hoofdpersonen te tekenen. Hoe ouder je bent hoe minder plaatjes er vaak in de boeken staan. Fijn, want nu kun jij helemaal los gaan. Verzin hoe de hoofdpersonen er uit zien! Ook als er wel plaatjes bij staan kun je dit doen. Hoe zien ze eruit, waar wonen ze etc.2. Er zijn een heleboel verschillende soorten boeken.

Naast de “gewone” boeken zijn er ook strips, prentenboeken, moppenboeken, gedichtenboeken, kookboeken, enorm veel informatieve boeken etc. Wissel wat je leest een beetje af. Zo blijf je uitgedaagd en verrast. Je komt achter interesses van jezelf waarvan je zelf het bestaan nog niet wist!

3. Doeboeken zijn heerlijk om in huis te hebben.

Van stip naar stip tekenen bijvoorbeeld heb je al voor kleintjes met cijfers van 1 tot 5, maar wist je dat er ook stiptekeningen zijn die gaan tot over de duizend?4. Houd bij wat je leest.

Noteer de titel, de schrijver en eventueel de illustrator en maak een hele korte samenvatting. Vergeet niet de datum op te schijven, want zo weet je later nog hoe oud je was toen je dat boek las! Tegenwoordig wordt er heel veel met handlettering gedaan dus versier je schrift zo mooi mogelijk. Ook kun je er stukjes uit de krant van die dag bijplakken. Zo maak je er echt een soort dagboek van en dat is leuk om later terug te lezen, joh!

5. Luisterboeken

Luister naar de GroteVriendelijkePodcast, De WaanzinnigePodcast van 13 verdiepingen of zet eens een luisterboek op terwijl je aan het tekenen bent. Zo word je enthousiast gemaakt voor verschillende boeken en heb je een heel andere manier van inspannen dan wanneer je aan het gamen bent of muziek aan het luistere, bent. Echt: probeer het maar eens!

Challenge 3 weken thuis = 3 boeken uit

Doe je ook mee met deze challenge? Lees deze 3 weken 3 boeken en misschien mag jij wel een boek uit komen zoeken! Challenge 3 weken thuis = 3 boeken uit. Verras Kinderboekwinkel Nijmegen! Mail/post of app hun welke boeken je gelezen hebt en wat je ervan vond. Zij trekken uit alle inzendingen een aantal winnaars die een boek mogen komen uitzoeken. Jij leest toch ook mee?Opsturen en afhalen boeken

Je kunt je gewenste boek ook bestellen en laten opsturen (geheel gratis nu). Wil je je boek zelf ophalen, maar liever de winkel niet in in deze coronaperiode? Geef dan per mail of app door welk boek je wilt bestellen, dan wordt het voor je ingepakt en kun je het bij de voordeur pinnen en afhalen (vooralsnog op maandag, dinsdag en donderdag).