Op pad met de belevingsroute rondom Fort Pannerden

1 mei 2018
Mijn zoon en ik liepen onlangs de belevingsroute rondom Fort Pannerden. Wat staat dit fort in een prachtige omgeving en wat een leuke route met opdrachtjes is dit! Benieuwd naar onze ervaringen? Lees dan ons verslag van deze leuke natuurtocht in de Klompenwaard.
Een tijdje terug hebben we Fort Pannerden bezocht en we waren enorm onder de indruk van wat dit mooie Fort allemaal te bieden heeft voor jong en oud! En niet alleen in het fort is er veel te beleven.

Ook de omgeving van het fort is de moeite waard om te gaan ontdekken. Je kunt nu namelijk ook zelf op pad rondom het Fort met de belevingsroute, een routebeschrijving met zintuigprikkelende opdrachten en weetjes die je al wandelend door het ruige natuurgebied Klompenwaard rondom het Fort leiden. Spelenderwijs krijg je meer informatie over het fort, het natuurgebeid, flora, fauna en de omgeving.

Op een zaterdagmiddag reden wij richting Fort Pannerden. We parkeren onze auto op het grote parkeerterrein. Vanuit daar rijden we met de TukTuk service naar het Fort. Bij de kassa krijgen we een rijk geïllustreerd route-boekje met herkenningskaarten, een loep en een eierdoosje voor de vondsten mee. Na het bekijken van de film over Fort Pannerden in de filmzaal, gaan we lekker naar buiten en starten we onze tocht op het dakterras. Daar worden we getrakteerd op een spectaculair uitzicht op de prachtige omgeving rondom het fort. Je kijkt zo uit op Duitsland. Links zien we het Pannerderdensch kanaal en rechts splitst de Rijn in Waal. Ook kunnen we vast zien waar we straks tijdens de route zullen lopen.



Zittend op een bankje genieten we voor het fort van een broodje alvorens we echt de route gaan lopen. Ondertussen kijken we vast in het boekje wat ons te wachten staat. Heel lang zitten we niet op dat bankje, want we willen lekker op pad! 

We lopen richting het klaphek en zien meteen aan onze rechterhand een grijs betonnen bouwwerk met rondom 4 schietgaten, een kazemat/bunker. Natuurlijk wilde zoonlief even uitproberen of hij ook in de bunker kon komen. Want dat is natuurlijk wel heel erg cool. Als je rond het Fort loopt, zul je nog meer van dit soort bunkers tegenkomen.
Al wandelend staan er in het route-boekje leuke opdrachten en wist-je-datjes. Zo staan we bijvoorbeeld even stil om te luisteren of en welke vogels we kunnen horen. Met de herkenningskaart van de vogels uit het boekje proberen we te achterhalen wat we horen.



Onderweg komen we grote uitwerpselen tegen op het pad. Allebei kijken we al even druk om ons heen of we de grote grazers (Rode Geuzen en Konikpaarden) die hier in het gebied zijn, kunnen zien. Maar we zien ze op dat moment nog niet staan. Via één van de ruige paadjes die uitgesleten zijn door de grote grazers, lopen we naar beneden richting de Waalstrandjes. Meteen als we het strand op lopen, zien we sporen van een gans. Ook nu hebben we weer even het boekje erbij gepakt en kijken we op het blad met soorten sporen. Zo komen we al snel tot de ontdekking dat deze van een gans moeten zijn.

Op het Waalstrandje is nog veel meer te zien. Allereerst hebben we een prachtig uitzicht op de snel stromende rivier de Waal met veel verkeer van vrachtschepen. Ondertussen gaan we op zoek naar mooie schelpen en stenen en die nemen we mee in het eierdoosje. Er is hier echt zoveel moois te vinden. En als je nu ook benieuwd bent welke stenen je nu precies gevonden hebt, dan kun je dat met het boekje ook weer lekker nazoeken.



We lopen een eindje over de Waalstrandjes en zouden nog wel veel langer kunnen strandjutten hier. Er is zoveel te zien en beleven in deze ruige natuur. Als we al voorbij het Fort zijn gelopen en richting de nevengeul gaan, zien we daar ineens de Konikpaarden en Rode Geuzen. Hoe cool is dat? Bijna aan het einde van de route komen we ze toch nog tegen. Daar hebben we eigenlijk stiekem al de hele route op gewacht. 

Bij aanvang van de route kregen we ook een potje mee (dat moet je na afloop wel inleveren; de rest van de spullen zoals het boekje en het eierdoosje mag je natuurlijk lekker mee naar huis nemen). In dit potje kun je mooie vondsten tijdens de route eens van dichtbij bekijken, want er zit een loepje bovenop.



Na iets meer dan een uur lopen, waarbij we allerlei soorten planten/struiken, sporen, stenen en nog veel meer tegen zijn gekomen, komen we via nog een aantal leuke natuurpaadjes op de dijk terug richting het Fort. De belevingsroute is ongeveer 1,5 km en ook voor jongere kinderen dus een prima afstand om te lopen. Juist omdat er ook zoveel leuke interactieve opdrachtjes in het route-boekje staan, kunnen kinderen tijdens de route ook echt lekker aan de slag. Spelenderwijs leren ze zo van alles over dit mooie natuurgebied. Echt een aanrader voor het hele gezin! Wij gaan zeker nog een keer terug en dan met de andere twee jongere kids erbij. 

n.b. Deze supertoffe belevingsroute is heel goed te combineren met een bezoek aan Fort Pannerden. In het Fort kun je o.a. op expeditie en dat is ook zó leuk om te doen. Als je een ticket voor het Fort koopt, kun je deze route zonder meerprijs gaan lopen.