Kidsproof reporter Lieke ging naar een supertof kindercollege in de bieb!

23 september 2018
Onlangs ging ik met Kidsproof reporter Lieke op pad naar Bibliotheek De Mariënburg voor een supertof kindercollege met illustratrice Charlotte Dematons! Wedden dat je na het lezen van onze ervaringen zelf ook een kindercollege wilt bijwonen?
Voor leergierige kinderen zijn er in diverse bibliotheken in en rondom Nijmegen gratis kindercolleges met leuke onderwerpen. Natuurlijk is er ook ruimte om brandende vragen te stellen.

Kidsproof reporter Lieke ging op zondag 9 september bij het kindercollege van Charlotte Dematons in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen! Charlotte is vooral bekend van haar zoekboeken De gele ballon, Sinterklaas en Nederland. Lieke had haar familie en een vriendinnetje meegenomen en dus gingen we in een auto met vier 9+ kids op stap! Onderweg werd er al druk gespeculeerd over hoe het college zou zijn. Lieke was goed voorbereid en had haar vragen voor het interview met Charlotte Dematons al op een rijtje staan!

Eenmaal aangekomen bij de bibliotheek werden we hartelijk ontvangen door de medewerkers van de bibliotheek. Al vrij snel mocht Lieke haar vragen gaan stellen aan Charlotte Dematons. We zochten een leuk plekje op de jeugdafdeling van de bibliotheek. Lieke vroeg o.a. op welk boek Charlotte het meest trots is en hoe ze erop gekomen is deze boeken te maken. Wat was het een mooi interview en wat is Charlotte Dematons een superleuk en open mens. Lieke: 'Ik kende vooraf Charlotte Dematons nog helemaal niet, nu wel!' Ik vond het erg leuk dat ik haar mocht interviewen. Het leukste vond ik het verhaal over hoe het vroeger bij haar op school was.'

Na het interview was er even een momentje om lekker te chillen in de voorleeshoek. Met een drankje gingen we vervolgens een plekje zoeken in de zaal. Charlotte stond al op het podium en Lieke en haar vriendin kozen een plekje helemaal vooraan. Toen alle kinderen en ouders in de zaal waren gaan zitten, heette de medewerkster van de bieb Charlotte van harte welkom!

Charlotte vertelt
Foto: Marcel Krijgsman

Tijdens het kindercollege zaten alle kids op het puntje van hun stoel te luisteren naar haar verhaal. Ze vertelde hoe ze te werk ging bij het illustreren van een boek en liet tussendoor tekeningen zien om haar verhaal kracht bij te zetten. Zo liet ze een tekening zien van de strenge meester vroeger op haar school in Frankrijk. Lieke: 'Ook gaf ze tips over welke kleuren je bijvoorbeeld nodig hebt om alle kleuren te kunnen maken en liet ze verschillende tekenspullen zien.' Tot slot tekende ze ook live op het whiteboard!

Charlotte tekent
Foto: Marcel Krijgsman

Na afloop kochten we allemaal nog een mooi boek bij Kinderboekwinkel Nijmegen (zij waren voor de verkoop van de mooiste boeken van Charlotte Dematons in de bieb). Natuurlijk wilden Lieke en haar vriendin, broer en zus hun net gekochte boek laten signeren door Charlotte. Lieke vroeg nog; 'Kun je me natekenen?' en dat deed Charlotte. Wat een leuke herinnering!

Lieke: 'Ik vond het echt een superleuk en leerzaam college' en vond het erg leuk dat ik Charlotte mocht interviewen!'

Bekijk hier de superleuke vlog:Wist je dat er t/m juni 2019 nog veel meer leuke kindercolleges in diverse bibliotheken van Bibliotheek Gelderland Zuid zijn? Hieronder een greep uit het enorme aanbod aan leuke kindercolleges die de komende maanden bij de bibliotheken te bezoeken zijn. De kindercolleges zijn ingedeeld op leeftijd (6+, 8+ en 10+)

Hoe wordt een hond een politiehond? 8+
In Bibliotheek Beuningen kun je op 13 oktober meer te weten komen over hoe een hond politiehond wordt. Hoe leid je een politiehond op? Wat is het verschil tussen een speurhond, politiehond of zoekhond? Durf jij zelf de hond een opdracht te geven? Bert Peters, trainer van politiehonden legt uit hoe het moet. Na de uitleg mag je zelf ook aan de slag met de honden als je dat durft.

Van snoep tot poep 6+
In Bibliotheek Oosterhout gaat gezondheidswetenschapper Joan Luites je op 8 november meer vertellen over wat er gebeurt met de boterhammen of snoepjes die je in je mond stopt. Je kauwt met je tanden. Dan slik je het door. Maar dan? Samen met de snoepjes maak je een reisje langs de organen in je lichaam.

Kunstmatige intelligentie 8+
In Bibliotheek De Mariënburg gaat Dr. Pim Haselager je op 10 november alles laten ontdekken over kunstmatige intelligentie (in samenwerking met InScience Filmfestival). Ook kun je meedoen aan een prijsvraag. Kun je vrienden zijn met een robot? Hoe zou je het vinden als een computer je huiswerk nakijkt? Na het college kun je zelf kennismaken met verschillende toepassingen van kunstmatige intelligentie.

Hoe word je astronaut? 8+
In Bibliotheek Bemmel gaat op 21 november deskundige Ewald Nijenhuis, zelf ook een nieuwsgierige heelalontdekker, allerlei vragen voor je beantwoorden die te maken hebben met de ruimte en het beroep van astronaut. Wat doe je de hele dag in een ruimteschip? Hoe lang ben je bezig als iemand zegt: loop naar de maan?

Naast deze supertoffe kindercolleges, zijn er nog veel meer leuke, leerzame en inspirerende gratis kindercolleges in diverse bibliotheken en voor diverse leeftijden.
Check hier het hele overzicht met alle kindercolleges van Bibliotheek Gelderland Zuid! Schrijf je wel even tijdig in voor de kindercolleges (ofwel op de vestiging of via de mail)!

Tip: Vond je het kindercollege ook zo leuk? Houd dan je spreekbeurt over dit onderwerp! Na afloop van het kindercollege krijg je extra informatie mee om zelf een spreekbeurt te houden.


Groetjes, Esther en veel kindercollege-plezier!