5x kinderyogahoudingen voor elke dag

2 april 2020
Wil je samen met je kinderen in deze tijd even een extra ontspanningsmomentje op een dag? Dan zijn deze 5 yogahoudingen voor kinderen, die De Kinderzaak met ons deelde, erg fijn én heel leuk om samen te doen!
Bij kinderyoga probeer je lichaam en geest in verbinding te brengen, net zoals je dat doet bij volwassenyoga. Alleen is een kinderyoga les veel energieker en afwisselender, maar daardoor niet minder effectief! Je probeert hiermee kinderen uit hun hoofd te krijgen en meer hun lijf te leren voelen.

Sommige kinderen laat je letterlijk echt even stilstaan zoals bijv. bij de boomhouding. Daar is focus en concentratie voor nodig. Andere houdingen zijn weer meer in beweging en dan voel je daarna na in bijv. de muishouding (kindhouding): hoe voelt je lijf nu? Maar ook de ademhaling komt aan bod. Hoe vind je bij jezelf dat rustige plekje in je buik waar je adem altijd is en stroomt net als de golven in de zee. Inspanning en ontspanning wisselen elkaar.

Alle zintuigen komen aan bod. Massage is ook altijd een heel waardevol onderdeel van de kinderyoga. Echt het lijf voelen. Bijv. heel simpel: Wat teken ik op je rug? Zo moeten kinderen heel goed voelen wat er gebeurt. En leuke zintuigenspelletjes voor in deze tijd zijn bijv. verschillende geuren laten ruiken en raden wat het is. Proeven verschil tussen een druif en een rozijn bijv. Horen: hoor jij geluiden van buiten? Of hoor jij een vogel? De slang is ook een goede houding, omdat veel kinderen krom zitten naar hun telefoon gericht of als ze lezen en deze geeft juist de tegenovergestelde beweging.

Leonie van De Kinderzaak neemt je in een filmpje van iets meer dan 8 minuten mee in 5 yogahoudingen die je kinderen zelf thuis kunnen doen. En echt ook heel leuk om samen met je kinderen te doen:



  

Hieronder de uitleg van de 5 fijne kinderyoga houdingen uit het filmpje op een rijtje:

1. De slang


Soepel wervelkolom, stretching van de buikspieren, trainen rugspieren, maakt ruimte in je borst en je hart opent, leert ze dieper te ademen vanuit de onderbuik wat rust geeft.
Ga liggen op je buik. Handen onder je schouders en duw jezelf rustig omhoog. Blijf even in deze houding. Dan rust je even uit door te gaan liggen, voel even na. Dan herhaal je de oefening nog een keer.

2. De boom


Gronding, balans, evenwicht en concentratie
Ga stevig staan op beide voeten en benoem dit ook naar je kind. Druk de voeten van je kinderen even extra aan. En denk nu dat er wortels vanuit je voeten helemaal tot in de grond groeien. Zo staat de boom extra stevig. Misschien kun je even voelen hoe sterk je kind staat. Voel je sterk! Klopt het? Sta je super sterk? Nu een stapje moeilijker: Nu blijft 1 voet heel stevig op de grond staan maar de andere plak je tegen je andere been aan, tegen je kuit. Lukt dat? En je handen plak je tegen elkaar voor je borst. En nu je andere been. Doe deze oefening rustig anders wiebel je meer. Probeer naar 1 vast punt te kijken dat helpt om stevig te staan. Als je deze oefening vaker doet, weten kinderen op een gegeven moment heel snel hoe ze zich sterk kunnen voelen. Dan hoef je alleen maar te zeggen 'maak je sterk als een boom'. Het beeld kan dan al helpen om het vertrouwen te geven wat op dat moment nodig is.

3. De muis (kindhouding)


Rust, bij jezelf, kalmeert, ontspant
Maak jezelf zo klein als een muisje. Kun je zo stil blijven liggen? Wist je dat een muis supergoed kan horen? Als je zo stil ligt kun je dan iets horen wat je normaal niet hoort? Bijv. geluiden van buiten?

4. De hond


Energie stromen, opwekkend, rekt benen, rug en schouders
Ga zitten op je handen en knieën. Krul nu je tenen in de grond en duw je billen de lucht in. Je bent nu een hele grote hond. Kom nu weer op handen en knieën en til 1 been omhoog en doe een plasje. Kun je dat ook aan de andere kant? Krul nu weer de tenen in de grond en maak een grote hond. Het met je hoofd naar beneden zorgt ook voor andere energie, kalmeert de malende gedachte! Een goeie voor piekeraars. Ook voor de ouders dus!

5. De hoek (gebroken kaars)


Ontspannende houding, Fijne houding voor het slapen gaan met of zonder muur. Strekking achterkant benen.
Je gaat rustig liggen op je rug en trekt je knieën naar je toe. Dan strek je je benen recht omhoog. Je ligt nu in een hoek. De houding heet gebroken kaars, maar dat vind ik voor veel kinderen niet zo tot de verbeelding spreken dus noem hem maar hoek. Blijf even zo liggen. Je kunt deze tegen de muur doen bijvoorbeeld in je bed. De een vindt het fijner zonder muur, de ander juist met. Gewoon even proberen. Na een pauze kun je de oefening nog een keer doen en even voelen of er iets veranderd is.

Veel yogaplezier samen!