Lentekriebels

19 april 2016
Je kind stelt je allerlei vragen over de bloemetjes en de bijtjes...Sandy deelt in haar nieuwste mamablog hilarische gesprekjes die ze met haar kids heeft gehad over dit onderwerp. Herkenbaar?
“Mam, Max is verliefd op 5 meisjes.” We zitten aan tafel en Benjamin kijkt me serieus aan. Achter elkaar noemt hij desbetreffende geluksvogels op: “Lisa, Yara, Imke, Iza en Linsy.” “Zooo”, zeg ik. “Hij vindt Lisa het allerleukste, maar als zij niet wilt dan vraagt hij Yara om verkering.” Ik kijk hem glimlachend aan. “Wat betekent dat eigenlijk, verliefd zijn?” vraag ik. “Verliefd zijn is als je iemand heel erg lief en charmant vindt”, antwoord hij. Nu kijk ik hem vertederd aan. Wat een mooi woord en ik herhaal het woordje charmant. Benjamin vertelt dat hij dit woord een keer op tv heeft gehoord. “Ben jij ook verliefd?” vraag ik hem. Benjamin trekt zijn neus op en zegt: “Neehhh, ik wil niet trouwen.” “O maar lieverd dat hoeft toch ook helemaal niet”, zeg ik. “Jawel”, zegt hij, “als je verliefd bent dan ga je ook met diegene trouwen.” Ik probeer hem uit te leggen dat de werkelijkheid vaak anders is. Als je verliefd bent dan ga je elkaar eerst iets beter leren kennen. Je gaat dan bijvoorbeeld naar de bioscoop of ergens een hapje eten. Trouwen komt pas veel later. Sterker nog, er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die helemaal nooit gaan trouwen. Daarbij komt nog dat de meeste mensen wel vaker dan eens verliefd worden. “Oooo, zoals Max” zegt hij. “Ja bijvoorbeeld”, zeg ik en kroel even door zijn haar.

Na de boterham gaat de muziek aan. Een bekend nummer galmt door de speakers. Julia staat midden in de kamer te swingen. Ze schudt haar heupen en billen lekker los. Ik kijk haar lachend aan, maar hoop van harte dat ze dit dansje over een jaar 10 is verleerd. Als ze zo op een dansvloer, of erger nog, op een bar gaat staan, dan doe ik echt geen oog meer dicht. Luidkeels zingen zij het refrein mee: “Ik voel me sexy als ik dans, O, O,O, Oooo, O..” “Wat is sexy?” vraagt Julia. “Uhmm..”, begin ik. “Sexy is als iemand bijvoorbeeld uitdagend danst, loopt of gekleed is. Een beetje zoals je nu danst”, zeg ik en ik dans even vrolijk met haar mee. “O, oké”, zegt Julia. Twee seconde later: “Maar, wat is dan uitdagend?” “Oei, uitdagend betekent verleidelijk”, begin ik. Twee paar ogen kijken me nog steeds vragend aan. “Uhhh, bijvoorbeeld als een vrouw moeite heeft gedaan om er extra mooi uit te zien” begin ik. “Ze trekt dan een mooi jurkje en hakschoenen aan, doet make-up op, een lekker geurtje en wat sieraden om. Dan kan ze er voor een man heel sexy uitzien.” Ik besef me dat ik wel een behoorlijk stereotype plaatje schets, maar dan herkennen ze het misschien van tv. “Andersom kan een man ook zijn best doen om er voor een vrouw aantrekkelijk uit te zien”, vul ik nog aan.

“Mam en wat is dan seks?” Echt nog even en ik schakel een hulplijn in. “Seks is een werkwoord”, hoor ik mezelf zeggen. “Dat is iets wat je kunt doen. Net zoals lopen, fietsen en zwemmen.” Benjamin kijkt me aan, maar vraagt niks terug. Ik heb weleens gehoord dat het goed is om het dan niet zelf in te gaan vullen, maar gewoon af te wachten of er nog een vraag komt. Ondertussen ruim ik de vaat op en pak ik de stofzuiger. Benjamin en Julia dansen nog even verder. Ze staan met z’n tweeën lekker gek te doen en ik bedenk me dat ik daar nog aardig mee weg ben gekomen. “Ooooooo”, zegt Benjamin dan opeens. “Is seks hetzelfde als vrijen?” “Weet jij dan wat vrijen is, vraag ik hem met een zo’n neutraal mogelijk gezicht. “Ja”, zegt hij vol trots. “Dat is als de vrouw bloot is.” “Nou dat hoeft niet hoor”, zeg ik net iets te snel. Met een gezicht als een oorwurm, roept hij: “Bahhh..” en wederom denk ik, niks zeggen nu, gewoon afwachten wat er komt. Een vriendje belt aan en Benjamin rent naar buiten. Pfiiewww..

Het is woensdagmiddag en dat betekent dat we dan geregeld met z’n drietjes naar de kaasboerderij gaan. Landwinkel de Diervoort ligt verscholen in de Haterse Vennen. Al van kinds af aan kom ik hier met mijn ouders. De omgeving is echt prachtig. Naast de boerderij is een speeltuin. De kaas, yoghurt, jam en eieren smaken zoals je ze nergens anders meer kopen kunt. Ik trommel de kids op en samen rijden we er naartoe. Nadat ik de boodschappen heb gedaan en zij zich in de speeltuin hebben vermaakt, lopen we nog even naar de stallen. “Ohhh lief he”, zegt Julia. Ze aait een pasgeboren kalfje. Het beest kijkt haar met twee grote bruine ogen aan. We lopen alle hokjes af en gaan dan weer terug naar de auto. We zijn nog maar net onderweg als Julia vraagt: “Mam, hoe komt er een kalfje in de buik van de koe?” “Nou Juul”, zeg ik lachend, “vraag dat vanavond maar aan papa.”

Een zonnige groet, Sandy Wijnhoven