Kinderboekenweek in de bibliotheek

22 september 2022
In de vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn er in de Kinderboekenweek weer zoveel leuke activiteiten te doen en beleven. Van jeugdvoorstellingen tot workshops, Nijmeegs Kinderboekenfeest en een toffe buttonspaaractie!
Kinderboekenweek in de bibliotheek

De Kinderboekenweek is gi-ga-groen!

Van 5 t/m 16 oktober is het Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema ‘Gi-Ga-Groen’: kinderboeken over de natuur, dieren en het milieu staan centraal. Ook Bibliotheek Gelderland Zuid viert de Kinderboekenweek uitbundig: met een speciale buttonspaaractie, voorleesfeest, voorstellingen, schrijfworkshops, kindercolleges én het Nijmeegs Kinderboekenfeest.

Gi-ga-groene activiteiten

Tijdens de Kinderboekenweek zijn er jeugdvoorstellingen over natuur en milieu in verschillende bibliotheken, zoals het ‘Geheim van Groenland’ op woensdag 5 oktober in Bibliotheek Oosterhout-De Klif, waar Koen Klimaatwetenschapper samen met de kinderen de aarde wil redden.



In Bibliotheek Leuth neemt verhalenverteller Mieke tijdens de voorstelling De wilde jongen en de beer de kinderen op 5 oktober mee naar een land hier ver vandaan. Een land waar Bodo een hongerig monster moet verslaan.



Op vrijdag 14 oktober organiseert Bibliotheek Beuningen in theater De Molen de voorstelling De brandnetelheks, over een heks die alle mooie bloemen, planten en bomen wil veranderen in brandnetels. In theater De Kik in Elst kunnen kinderen op woensdag 12 oktober genieten van de voorstelling Stuk!. In dit stuk moet Daan het Land van Pendule redden van een eeuwigdurende winter.



Voor jonge schrijvers in de dop zijn er twee workshops: verhalen schrijven in Bibliotheek Millingen en een poëzieworkshop in Bibliotheek Groesbeek. In Millingen geeft journalist Kaat Olsson kinderen op 10 oktober superhandige schrijftips en daarna gaan ze zelf aan de slag. Willemijn Kranendonk, schrijver van ‘Camping De Grote Walvis en de mysterieuze flessenpost’ gaat op 12 oktober met de kinderen gedichten schrijven en een mooie posters maken mét hun eigen gedicht.



In Bibliotheek De Biezantijn in Nijmegen-West kunnen kinderen tijdens openingstijden spectaculaire natuurfoto’s maken voor het Gi-Ga-Groene green screen. In welke prachtige natuur wil jouw kind belanden?



In de bibliotheken in Huissen en Bemmel zijn er kindercolleges over wilde dieren op de Veluwe, waar kinderen echte kaken, schedels en geweien van deze dieren kunnen bekijken.

Feest

In Nijmegen zijn er twee bijzondere feestjes. Tijdens het Nijmeegs Kinderboekenfeest op zondag 9 oktober in Lindenberg Cultuurhuis kunnen kinderen ontdekken hoe fantastisch de natuur is via boeken, tijdens voorstellingen, het Huttencollege, escape games en toffe workshops.

Bouw samen met Susanne Roos aan een boomhuis, schrijf een verhaal met Tineke Honingh, luister verhalen bij de iPut en beleef een voorstelling tussen de bomen. Het wordt een gi-ga-geweldig feest! Het Kinderboekenfeest wordt georganiseerd door Lindenberg Cultuurhuis en Bibliotheek Gelderland Zuid en ondersteund door Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen (SLAN).



Op zaterdag 15 oktober vindt het Gi-Ga-Groene Voorleesfeest plaats in Bibliotheek De Mariënburg. Hier krijgen kinderen natte voeten, beklimmen een berg en kruipen door de struiken. Na het voorlezen kunnen kinderen knutselen met bloemen, zand en takjes. Omdat het feest is, krijgen de kinderen er drinken en wat lekkers bij. Komt je kind ook gi-ga-groen verkleed? Het kind met de mooiste outfit wint een prijs!



Buttonspaaractie

De Kinderboekenweek is hét moment om kinderboeken in het zonnetje te zetten. Maar het aanbod van kinderboeken is enorm. De bibliotheek helpt kinderen bij het vinden van een leuk boek. De bieb heeft kaartjes met doorleestips gemaakt, voor zes verschillende boekengenres (humor, detective, school, natuur, sprookjes en griezelverhalen).

Voor elk geleend boek binnen een bepaald genre ontvangen kinderen een button. Kinderen kunnen dus in totaal zes verschillende buttons sparen. Lenen en sparen kost niets: tot 18 jaar zijn kinderen gratis lid van de bibliotheek.



Meer informatie over het hele activiteitenprogramma van de Kinderboekenweek, kaartverkoop en de buttonspaaractie is te vinden op de website van Bibliotheek Gelderland Zuid. Naar de website