Speluitleg van 4 leuke kaartspellen voor kids

26 april 2019
Hier thuis zijn de kids dol op kaartspelletjes. Zowel op vrije dagen als in vakanties worden deze spellen met grote regelmaat uit de speelgoedkast getoverd. Wij hebben onze 4 favoriete kaartspellen, met daarbij de speluitleg, voor je op een rijtje gezet. Dat wordt lekker veel kaartspellen spelen!
Hieronder hebben we de speluitleg van 4 van onze favoriete kaartspelletjes op een rijtje gezet.

1. Uno
Uno is een kaartspel waarbij het de bedoeling is om als eerste 500 punten te verdienen. Punten worden verdiend door als eerste 7 kaarten uit te spelen. Het spel is gemaakt voor kinderen vanaf 7 jaar en voor 2 tot 10 spelers.

Uitleg
De kaarten worden geschud en aan elke speler worden 7 kaarten gegeven. De overige kaarten worden dicht op tafel gelegd, dit is de stapel. De bovenste kaart van de stapel wordt omgedraaid en daarmee start het spel. De speler links van de deler begint het spel. Deze speler mag nu een kaart spelen met dezelfde kleur, hetzelfde nummer of symbool als de opgelegde kaart op tafel. Als de opgelegde kaart op tafel bijvoorbeeld een rode 5 is, mag de speler elke rode kaart of elke kaart met het nummer 5 uitspelen. Ook kan hij een Joker spelen als hij dat wilt.Wanneer de speler geen kaart heeft die opgelegd kan worden, moet de bovenste kaart van de stapel gepakt worden. De kaart die de speler pakt, mag meteen uitgespeeld worden als dat mogelijk is. Als dat niet mogelijk is, is de volgende speler aan de beurt. Wanneer een speler nog maar 1 kaart in de hand heeft, moet hij/zij UNO roepen om de andere spelers te laten weten dat de speler nog maar 1 kaart heeft. Wanneer hij vergeet UNO te roepen en een ander speler heeft dat gezien dan moet hij 2 strafkaarten van de stapel nemen. Het kan ook zijn dat een speler liever geen kaart speelt, hij moet dan een kaart van de stapel nemen en die kaart mag hij meteen uitspelen als dat mogelijk is, maar dit is niet verplicht. Wel mag hij dan alleen de kaart die hij geraapt heeft, uitspelen en niet meer een kaart uit de hand, dat mag pas de volgende beurt.

2. Halli Galli
Halli Galli ook wel ‘het spel met de bel’ genoemd, is een kaartspel gemaakt voor kinderen vanaf 6 jaar en voor 2 tot 6 spelers. Het spel is uitgebracht door 999 Games. Het is de bedoeling om alle kaarten te verzamelen; dit doe je door zo snel mogelijk op de bel te drukken.

Uitleg
Alle kaarten worden verdeeld onder de spelers. De bel wordt midden op tafel gezet, zodat iedereen er goed bij kan. Elke speler heeft zijn kaarten dicht op tafel liggen en om de beurt wordt er een kaart omgedraaid. Dit gebeurt net zolang totdat er 5 dezelfde kaarten op tafel liggen. Diegene die dan het snelst op de bel drukt mag alle omgedraaide kaarten die op tafel liggen pakken en weer onderaan op zijn stapel leggen. Deze speler draait dan ook weer als eerste een kaart om.

Wanneer een speler geen kaarten meer heeft, moet hij wachten totdat er weer 5 dezelfde kaarten op tafel liggen. Wanneer hij dan als eerste op de bel drukt, mag hij alle omgedraaide kaarten rapen en kan hij weer mee doen met het spel. Wanneer hij te laat is en een andere speler drukt sneller op de bel, is hij af en ligt hij uit het spel. Diegene die alle kaarten heeft weten te verzamelen is de winnaar van het spel!3. Kwartet
Kwartet is een kaartspelletje waarbij het de bedoeling is om 4 bij elkaar horende kaarten te verzamelen. Kwartet kaarten komen in veel verschillende soorten uitvoeringen.

Uitleg
Alle kaarten moeten geschud worden en gelijkmatig verdeeld worden onder de spelers. Alle spelers nemen hun kaarten zo in de hand dat alleen zij ze kunnen zien. De kaarten moeten niet zichtbaar zijn voor de andere spelers. Elke kaart maakt deel uit van een kwartet. Een kwartet bestaat uit 4 bij elkaar horende kaarten. De speler die aan de beurt is, vraagt aan een andere willekeurige speler een kaart naar keuze, om zo te proberen 4 bij elkaar horende kaarten te verzamelen. De speler moet wel minstens 1 van deze kaarten al in zijn hand hebben. Je mag dus pas beginnen met een kwartet te verzamelen als je 1 kaart van dat kwartet al in je bezit hebt. In het spel zitten meerdere kwartetten.

Wanneer de andere speler waaraan de kaart gevraagd wordt de kaart in bezit heeft, moet hij deze aan de vragende speler afgeven en blijft de beurt aan de vragende speler. Als de speler deze kaart niet in zijn bezit heeft, is de beurt van de speler die de kaart vroeg voorbij en gaat de beurt naar de speler waar de kaart aan gevraagd is. Als een speler een kwartet kaarten heeft kunnen verzamelen, moet hij deze open voor zich op tafel leggen. Wanneer een speler geen kaarten meer heeft, ligt hij uit het spel. De speler die op het eind de meeste kwartetten heeft is de winnaar.4. SkipBo
Skip-Bo is een kaartspel met als doel om als eerste alle kaarten van de stok kwijt te raken. Dit doe je door de kaarten in de volgorde van 1 tot en met 12 weg te spelen. Het spel heeft geen vaste tijd, het is een spel dat lang kan duren, maar ook snel afgelopen kan zijn, afhankelijk van de kaarten die je hebt. Bij het spel Skip-Bo heb je 144 kaarten, deze kaarten zijn genummerd van 1 tot en met 12 en er zijn 18 SKIP-BO kaarten, in totaal zijn er dus 162 kaarten. Het spel kan worden gespeeld met minimaal twee en maximaal zes spelers. Het is geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar en je speelt allemaal individueel.

Uitleg
Aan het begin van het spel schud je alle kaarten. De spelers trekken allemaal een kaart. Diegene met de hoogste kaart moet de kaarten delen. Als je met twee, drie of vier spelers bent dan krijgt iedereen dertig kaarten, als je vijf of meer spelers hebt dan krijgt iedereen twintig kaarten. De kaarten die iedereen gekregen heeft is zijn of haar stok. Deze liggen met de afbeeldingen naar beneden rechts van de speler. De bovenste kaart word omgedraaid en met de afbeelding naar boven op de stok gelegd. De overige kaarten worden in het midden neergelegd en dit noemen we de trekstapel. Zijn alle kaarten gedeeld? Dan kan Skip-Bo beginnen!

Veel kaartspel plezier!