Zet VetLekker op de kaart!

23 juli 2019
Lekkere, gevarieerde én gezonde kindermenu's, waar Nijmeegse kinderen en koks samen aan gewerkt hebben: dat is de uitkomst van 'Zet VetLekker op de kaart'!
Happy Nest (het winnende gerecht van BliXem)
Een tijdje geleden alweer werd mij gevraagd om vanuit Kidsproof Nijmegen mee te denken over een heel erg leuk project rondom gezonde kindermenu's in restaurants. Dit project heet VetLekker en is van Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen in samenwerking met de Kinderraad, restaurants, basisscholen, studenten van de Radboud Universiteit en de HAN. En hoe tof is het dan nu dat er zoveel leuke en gezonde gerechten door kinderen en koks zijn samengesteld en die een plekje op de menukaart van de diverse restaurants gaan krijgen? Kijk, dat vinden we nu echt Kidsproof!

De kok bekijkt de input van de kinderen.

Kinderen zijn in gesprek gegaan met koks over wat zij leuk en lekker vinden op hun bord. Zo maakten ze tekeningen van een gerecht dat ze lekker zouden vinden. Elke school was gekoppeld aan een restaurant, meestal in de buurt van de school. De koks kregen inspiratie en expertise van diëtisten op het gebied van gezonde voeding om de wensen van de kinderen te vertalen naar gezonde kindermenu’s.

Met de input van de kinderen en van de experts hebben de koks meerdere gezonde kindermenu’s samengesteld. De kinderen hebben vervolgens het restaurant dat aan hun basisschool was gekoppeld bezocht. Daar kregen ze een uitleg van de kok waarom hij of zij voor deze menu’s gekozen heeft. De kinderen hebben tijdens proeverijen bij de diverse restaurants bepaald welk ‘VetLekker!’ kindermenu als winnaar uit de bus kwam. Dit winnende menu wordt in ieder geval één maand door het restaurant aangeboden. Per restaurant is het verschillend wanneer dit winnende menu op de kaart zal komen.

Hou de Nijmeegse menukaarten van onderstaande deelnemende restaurants (met daarachter het winnende gerecht) in de komende maanden dus in de gaten:
BliXem (Happy Nest)

Café Eten en Drinken Lent (Pita chicken)

Pita chicken

't Hoogstraatje (Pannenkoek met salami, tomaat, mozzarella en basilicum)

pannenkoek met salami

Puur M (Vegetarische ravioli)

Vegetarische ravioli

Puux (Bloemkoolpizza met kipshoarma)

Bloemkoelpizza met kipshoarma

Restaurant Wally (de foto van het winnende gerecht volgt binnenkort)

Stroom Lent (de foto van het winnende gerecht volgt binnenkort)

Speeltuin Brakkefort (Turkse pizza lolly met yoghurtdipsaus)

Turkse pizza lolly met yoghurt dipsaus

Kinderen van de volgende scholen en BSO’s hebben deelgenomen aan dit project:
Aquamarijn (Bindkracht10), BSO Berg en Dal, De Driemaster, Hidaya, Het Kleurrijk,  Petrus Canisius, Het Talent, Meidengroep Lent (Bindkracht10) en meidengroep Oosterhout.

Op 28 juni jl. was ik bij de proeverij van de Meidengroep Oosterhout bij Café Eten en Drinken. Aan twee lange tafels buiten op het terras namen de meiden plaats. Vervolgens kregen ze na elkaar drie gerechtjes om te proeven. Deze gerechtjes hadden ze in een eerdere sessie mogen bedenken en daar is de kok mee aan de slag gegaan. De meiden mochten proeven en scoren welk gerecht zij het lekkerst vonden en het mooiste eruit zag. Na die proeverij kreeg het gerecht Pita Chicken de meeste stemmen van de kids.

Wil je meer informatie over VetLekker en de achtergrond hiervan, check dan de website van Groen Gezond en in Beweging!

Groetjes Esther