10 x beweegspelletjes met lege dozen

15 februari 2021
Helaas gaat de lock-down nog even door... Worden jullie al gek van het thuiszitten met die energieke kids om je heen? Kun je nog wel wat beweeginspiratie gebruiken om die kleine apen bezig te houden? Het team van Aapjeskooi Rotterdam heeft daar iets leuks voor bedacht!
Met deze leuke beweegspelletjes met lege dozen kunnen kleintjes lekker bewegen
In deze tijd bestellen we alles online en komen we om van de lege dozen thuis. Daar weten wij wel wat leuks mee! Daarom hierbij 10 simpele spelletjes met lege dozen voor dreumesen, peuters en kleuters. Zo kunnen jullie lekker blijven bewegen thuis!

1. Swingen en springen!
Bind een lege doos (bijvoorbeeld een tissuedoos) met een rond gat aan de onderkant van je rug. Zorg dat er kleine balletjes (pingpongballetjes, stuiterballen, propjes papier) in de doos zitten. Als de muziek aan gaat, ga je dansen en schudden totdat alle balletjes uit de doos zijn gevallen!

2. Stopdans met huisjes
Zet je favoriete muziek aan en ga lekker dansen! Als de muziek stopt... moet je zo snel mogelijk in een doos gaan zitten! Speel dit spel lekker zonder winnaar of verliezer, doe zelf mee en zorg ervoor dat je lol hebt samen. Heerlijke korte (pauze)activiteit om even je energie kwijt te kunnen. 3. Mikken op het dozen-hotel
Stapel meerdere dozen op elkaar en geef ze cijfers en/of verschillende kleuren. Zorg dat de opening van de doos naar je toe staat zoals op de foto. Zo ontstaan er 'hotelkamers'! Zoek materialen bij elkaar waarmee je mag gooien in de woonkamer (bijvoorbeeld knuffels, zachte ballen of bolletjes sokken). Mik dan op de verschillende kamers en zorg dat in iedere hotelkamer een knuffel gaat slapen. Je kan de dozen ook met de opening naar boven op de grond zetten en van bovenaf in de dozen proberen te mikken. 

4. Apenkooi opruimen
Laat je kind in een grote doos (de apenkooi) staan met kleine balletjes, pittenzakjes, doekjes, knuffels etc. Je aapje gaat zijn apenkooi opruimen en gooit alle spullen uit de doos! Maar papa/mama/broertje of zusje staat aan de andere kant en moet ook zijn kooi schoonhouden, dus die gooit alles weer terug. Wie heeft als eerste zijn kooi schoon? Je kan ook de tijd bijhouden en na een paar minuten tellen wie de meeste spullen in zijn kooi heeft. Let op: gooi alleen met zachte spullen.

5. Post bezorgen 
Maak een balanceer-, klim- en springparcours in de woonkamer of in de tuin. Dit kan al heel simpel door onder de tafel door te kruipen en daarna over de kussens te springen. Aan het eind of tussendoor staan brievenbussen (grote dozen) met een gleuf erin. Ga met kaartjes of lege enveloppen in je hand over het parcours en bezorg deze in de brievenbussen! Oudere kinderen kunnen tellen hoeveel post ze kunnen bezorgen in twee minuten.6. Kleuren sorteren
Pak een paar dozen en zorg dat ze allemaal een eigen kleur krijgen. Leef je uit: verven, kleuren, knippen en plakken. Of maak het jezelf makkelijk en leg een gekleurd vel papier in de doos. Zet de dozen daarna bij elkaar en probeer zo snel mogelijk zoveel mogelijk voorwerpen van dezelfde kleur in de doos te verzamelen. Dit kun je samen met je broertje/zusje doen of alleen. Wie verzamelt de meeste voorwerpen? Daarna leggen we alles weer terug op de juiste plek. Zorg dat het opruimen onderdeel is van de activiteit.  

7. Stapstenen
Leg dozen van verschillende formaten plat op de grond in een parcours en stap van doos naar doos zonder de grond te raken. Je kan de dozen ook in de tuin leggen en springen van doos naar doos. Pas op met een gladde ondergrond want dan kunnen de dozen schuiven!

8. Toren omgooien
Dit is een leuke oefening voor buiten! Maak een grote toren van verschillende dozen. Gooi deze om door met een zachte bal tegen de toren aan te gooien of schoppen. Gelukt? Daarna kun je weer een nieuwe toren maken en het opnieuw proberen. Plezier gegarandeerd!9. Sjoelen met auto's en ballen
Knip aan de open kant van de doos een paar halfronde openingen in de zijkant (zoals een sjoelbak). Zet de doos met de open kant naar beneden op de grond. Je kan zoveel dozen naast elkaar zetten met zoveel gaten als je zelf wilt. Voor de sjoelstenen kun je speelgoedautootjes of kleine balletjes gebruiken.  Bij oudere kinderen kan je ook nog punten boven de gaten schrijven. Wie haalt de meeste punten?

10. Bonustip
De verboden-te-storen-doos. Als je gewoon even 5 minuten rust wilt op een dag is dit spel je uitkomst. Schrijf op een doos Verboden Te Storen en spreek met je kinderen af dat als iemand in die doos gaat zitten of die doos op zijn hoofd zet, je diegene niet meer mag storen. Pak er een drankje bij en een paar oordopjes en geniet van een momentje rust! ;-)

Veel beweegplezier!
Team Aapjeskooi

Aapjeskooi is een non-profit organisatie die op een speelse manier gymlessen geeft aan kinderen van anderhalf tot zes jaar. Doel is zoveel mogelijk jonge kinderen met plezier laten bewegen. Op de website van Aapjeskooi vind je nog meer leuke beweegtips voor thuis. Ook hebben ze een online boekje ontwikkeld met simpele spelletjes en gymoefeningen die je thuis met je dreumes, peuter of kleuter kunt doen. Naar de website