Mooiere foto's met je smartphone

5 oktober 2015
Tips van de kinderfotograaf.
Je hebt hem altijd in je tas. Zodra je zoon of dochter op de schommel zit, een bloemetje plukt of oma een dikke knuffel geeft, haal je hem tevoorschijn en maak je een heleboel foto's. Die er vervolgens allemaal zo'n beetje hetzelfde uitzien. Kan dat nou niet beter, scherper, hipper en origineler? Kinderfotograaf Sanne van der Most geeft tips.  

Blijf scherpstellen
Niks is zo erg als onscherpe foto's. Smartphones doen hun best om automatisch scherp te stellen op gezichten. Toch lukt dat niet altijd. Daarom is het belangrijk om steeds, bij iedere foto te blijven scherpstellen met je vinger op het gezicht. Dat doe je via het vierkantje op je scherm.

Leg het dagelijkse leven vast
De smartphone is bij uitstek een gadget om het dagelijkse leven mee vast te leggen. Een beschuitje met aardbeien eten, meehelpen cupcakes bakken, net onder de douche vandaan met een handdoek op je kop. Gewoon alledaagse situaties. Juist die zijn leuk om vast te leggen.    

Actie! Laat ze springen, rennen en rollen
Wapperende haren, kinderen hoog in de lucht. Actiefoto's zijn geweldig! Laat je kids dus lekker springen, klimmen en van heuveltjes afrollen. Met je smartphone zit je erbovenop. Maar let op: dit werkt alleen bij veel daglicht, anders worden ze onscherp. Er bestaan hoge sluitertijd-apps die in korte tijd veel foto's maken.

Maak selfies met je kind
De hele wereld doet het en ook kinderen vinden het geweldig: selfies maken. Samen met je papa en mama gekke bekken trekken, elkaar een kus geven of kauwgombel blazen. En dan meteen het resultaat bekijken. 

Gebruik altijd je groothoek 
Natuurlijk kun je beeld inzoomen om je voorwerp dichterbij te halen. Bij een gewone camera met een goede zoomlens werkt dat prima. Bij een smartphone is dat niet zo'n goed idee. Je kunt veel beter met een groothoek fotograferen. Dan doe je dus niks met de zoom en is de lens volledig uitgezoomd. Wil je toch een foto van dichtbij maken? Loop dan gewoon dichter naar je kind toe. Foto's van heel dichtbij kunnen juist met een smartphone heel bijzonder en zelfs surrealistisch zijn: een kind dat bijna uit de foto bij je op schoot springt, geeft een speciaal effect.  

Tips voor mooi licht:
  • Fotografeer niet met tegenlicht of tegen de zon in. Dan worden de gezichten donker. Inflitsen heeft bij een smartphone niet zo veel zin. Het flitsertje is niet sterk genoeg.
  • Hoewel je met je smartphone zelf weinig aan de belichting kunt doen, is er toch een trucje om de foto lichter te krijgen: via het scherpstelpunt. Raak met je vinger een plek op het beeld aan waar het donkerder is. Je ziet het beeld dan vanzelf oplichten. Raak je een lichtere plek aan, dan wordt het beeld weer donkerder.   

Top 5: hippe kaders, filters en effecten
Ik ben dol op kadertjes, filters en andere hippe effecten. Het maakt een foto helemaal af, zorgt voor een artistiek en creatief plaatje en het staat leuk op Facebook en Instagram. In de App Store zijn er heel wat te vinden. Dit is mijn top 5:
  • Luminance: zeer complete bewerkings-app met filters, kleurcorrectie, verscherpen, uitsnedes.
  • Rookie: geweldige app met kaders, filters, hippe letters.
  • Aviary: voor bijzondere kaders en collages.
  • Hipstamatic: hippe app voor retro-effecten, onverwachte uitsnedes, mét een 'verrassingsstand'.
  • Dramatic B&W: sprekende zwart-witbeelden. 

Kinderfotograaf Sanne van der Most heeft een fotostudio in het centrum van Rotterdam en fotografeert op mooie locaties in de natuur. Meer weten? www.blijesnoetjes.nl en www.facebook.com/BlijeSnoetjesKinderfotografie