Buitenspelen, een ontdekkingsreis!

16 mei 2018

Buitenspelen is een must voor ieder kind! Contact met ‘buiten’ zorgt ervoor dat kinderen even kunnen ontladen, hun energie kwijt kunnen in een wereld waar toch al zoveel moet. Gewoon buitenspelen maakt dat kinderen sociaal sterker, fitter en creatiever worden en bevordert de motoriek. Wat kun je als ouder doen? Simpel, zorg gewoon dat ze buiten komen en die frisse lucht opsnuiven.

Omdat simpel niet altijd simpel is 5 tips voor buiten:

1. Ontdekken
Spelen en op ontdekking gaan zit van nature in elk kind. Blaadjes, takjes, zand en modder, laat het ze maar onderzoeken. Kinderen weten over het algemeen goed wat ze kunnen en niet kunnen. Klimmen en klauteren, die uitdagingen hebben ze nodig. “Kijk uit, pas op”, roep het niet te vaak, want het maakt een kind onzeker. Bijt gerust op je tong of draai je hoofd even om en laat het ze proberen. Juist dat trotse koppie als iets moeilijks gelukt is, is goud waard! Gewoon lekker op een bankje zitten, neus in de zon als die er is en kijk vooral naar je kind. Een plek, naast je eventuele tuin of lokale grasveldje, in Rotterdam e.o. waar kinderen goed kunnen ontdekken, klimmen en klauteren is de Speeldernis of Speelpolder Het Wijland. Vies worden is hier verplicht! Oude kleren, laarzen aan en schone kleren mee. Zo gepiept. 

2. Waterplezier
Spelen met water, vooral in deze tijd van het jaar, is heerlijk. Volgens onderzoek zou spelen met water een basis leggen voor wetenschappelijk en wiskundig leren. Daar houden ze zich natuurlijk niet mee bezig als ze lekker kliederen, gooien en gieten. Elkaar nat spuiten, hard om je heen spetteren, niets lekkerder dan dat. Ook dit kan goed voor de deur of in de achtertuin. Mocht dit niet mogelijk zijn of je wilt eropuit dan kun je in de havenspeeltuin van Plaswijkpark heerlijk met water spelen of de Waterspeeltuin BuytenDelft, een prachtige plek aan de rand van Delft, fijn spelen, ontspannen en ontdekken! 



3. Groen schoolplein in de buurt
Het kan natuurlijk voorkomen dat je kind geen zin heeft om naar buiten te gaan. Een vriendje of vriendinnetje over de vloer kan je kind over de streep trekken om samen buiten iets leuks te ondernemen. Misschien heeft het leeftijdsgenootje wel leuke ideeën? Schoolpleinen in de buurt zijn zo leuk en uitdagend dat je er helemaal niet voor in de auto hoeft te stappen. Zeker een groen schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur. Waar ze kunnen ontdekken en verwonderen, waar ze kunnen klimmen en klauteren. De echte wereld in, in plaats van een virtuele! Neem een glazen potje mee of plastic bakje en laat ze op zoek gaan naar lieveheersbeestjes, pissebedden en vette rupsen. Geef de eerste aanzet tot verstoppertje spelen achter bomen en in struiken, zodat ze het daarna zelf oppakken. Rust, creativiteit, ontdekking en veelvuldig bewegen komen hier samen. Gewoon een tasje met wat drinken en lekkers mee en gaan op die step. Zonnebril op en vanaf het juffenbakje kun je vast goed overzicht houden.

4. Kom jij in mijn hut?
Hutten bouwen, wie is er niet groot mee geworden? Geef kinderen een stapel dekens, mandje knijpers, zet 2 tuinstoelen tegenover elkaar en laat ze verder hun gang gaan. Kinderen hebben een grote fantasie; met weinig spullen weten ze vaak al een hele fantasiewereld op te bouwen. Laat hen zoveel mogelijk zelf bedenken hoe ze de materialen ombouwen tot een hut. Als ze hut klaar is kun je ze eventueel spullen die ze in de hut kunnen gebruiken geven. Ze bedenken waarschijnlijk zelf welk (rollen)spel ze willen spelen. Jij als ouder kunt voor de randvoorwaarden zorgen: zet bijvoorbeeld kookspullen of een theeserviesje klaar of laat ze verkleedspullen pakken. Kinderen kunnen heerlijk samen spelen, creatief bezig zijn, hun gang gaan en hebben gegarandeerd een uur speelplezier. Een hut bouwen met spijkers en hout kan natuurlijk ook. Een unieke speelplek daarvoor is bouwspeeltuin "Maeterlinck" voor kinderen in de basisschoolleeftijd (4 t/m 12 jaar). Je kan er op woensdag t/m zaterdag hutten bouwen met hamers en spijkers.



5. Ouderwets buitenspelen
Springtouwen, elastieken, knikkeren, verstoppertje spelen, stoepranden of flesvoetbal. Vooral het laatste is erg leuk als het zonnetje schijnt. Het spel gaat als volgt: iedereen bewaakt een eigen fles met water en moet tegelijkertijd de fles van de andere spelers met de bal omver zien te schieten. Is je fles omgeschoten, dan zet je deze weer rechtop. Je hebt verloren als jouw fles als eerste leeg is. Bij de Action koop je voor weinig geld wat knikkers, een springtouw of een stuk elastiek. Op de site van J/M vind je de uitleg als je niet meer weet hoe het ook alweer gaat.

Veel plezier buiten!
Rianne Blonk
Studio Ikigai

Studio Ikigai verzorgt creatieve workshops op locatie voor kinderen. Kijk voor meer informatie op de website van Studio Ikigai.