Kidsproofreporters op pad met het Jeugd Vakantiepaspoort

15 juli 2022
Jeugd Vakantiepaspoort? Check! Iets eten of drinken? Kan mee, maar kan óók onderweg. Goede zin? Nou en of! Wij gingen op reis door Rotterdam met het Jeugd Vakantiepaspoort en namen mee… Er is zóveel te doen in de stad! Kinderen kunnen met hun paspoort vele activiteiten en uitjes helemaal gratis of met een fijne korting beleven. Er zijn dit jaar zelfs méér bestemmingen dan ooit, maar liefst 165!
Superleuke bestemmingen met je Jeugd Vakantiepaspoort! Reis je mee?
Hieronder vind je er een aantal héle leuke musea, activiteiten, attracties en lekkere traktaties die wij al hebben ontdekt.

Speuren in de bieb
We beginnen onze route bij de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Hier kunnen wat jongere kinderen de superleuke Letter Speurtocht doen voor een stempel in het paspoort. Beantwoord de quizvragen, krijg een letter en vind zo de oplossing! Deze speurtocht is ook in alle andere vestigingen van Bibliotheek Rotterdam te doen. Iets oudere kinderen leren tijdens Beeld Kraken kritisch kijken naar beelden. Hoe betrouwbaar zijn ze? Ga vooral ook naar de derde verdieping voor de Erasmus Experience. Wij deden ‘m al eerder en de kinderen vonden het erg leuk om te doen!  Pssst: al 4 stempels in je paspoort verzameld? Dan krijg je op de begane grond bij de Rotterdampaswinkel iets lekkers en een leuk stickervel!  

Ontdek de geheimen
Schuin aan de overkant van de Centrale Bibliotheek staat de prachtige Laurenskerk. Wist je dat hier in de gangen, tussen de kerkbanken en zelfs in de toren geheimen verstopt zitten? Doe de speurtocht en ontdek ze allemaal! Met je pas ga je gratis naar binnen. Maar niet op maandag, dan is de kerk gesloten.  

Lekkers in de Markthal
Terug bij het marktplein gaan we de Markthal in. Hier halen we bij Goudstroop een versgebakken stroopwafel mét vrolijke spikkels! Nog lekker warm, dus die werd meteen opgesmikkeld. Door naar Monsieur Saucisson voor de hartige trek: een zakje mini-snackworstjes. En aangezien we 2 zoetekauwen bij ons hebben, móéten we bij De Snoepkont (topnaam!) met korting een zak gemengd snoep halen, om mee naar huis te nemen. Maar een andere traktatie had ook gekund: bij Amy’s Yoghurt krijg je met het paspoort korting op een frisse mini Frozen Yoghurt en bij de Chocolate Company op een chocolade-drankje!Op avontuur
Nadat we de Blaak zijn overgestoken stappen we even later binnen in het stoere Mariniersmuseum. Hier beleven we de interactieve experience Mariniers op Missie: net als een marinier leggen we via checkpoints een route af door het bos, de sneeuw en door het water. Daarna verjagen onze meiden piraten in de game Vuur! en wordt de hindernisbaan bedwongen.  Na de toffe speurtocht mochten ze zichzelf Museummarinier noemen, mét bijbehorende dogtag! Wij waren er op maandag, maar Iedere dinsdag in de zomervakantie kun je hier ook op patrouille met een echte marinier! Wel even aanmelden.  Zelf varen in een miniboot
De Wijnhaven aflopend kom je bij het Maritiem District, waar de vrolijke minibootjes van Kids Marina liggen te dobberen in een miniatuurhaven. Onder begeleiding van een volwassene mogen de kids hier zélf een kwartier als een echte kapitein aan het roer zitten en varen! Met het paspoort krijg je een leuke korting. Er zijn verschillende themaboten waaruit je kunt kiezen, van politieboot tot containerboot. Wij hadden een heerlijk vaartochtje in de Watertaxi-boot. Leuke activiteit voor wat jongere kinderen!Stap aan boord!
Via de loopbrug komen we bij het Maritiem Museum. Hier duiken we meteen in de gave Offshore Experience (8+), waar we ons aan boord van een platform op zee wanen en op zoek gaan naar energie. Ook heel tof is de familietentoonstelling Zeemonsters (4+). De hele zomervakantie zijn er bovendien superleuke activiteiten in de Museumhaven!Bij het naastgelegen Port Pavilion kun je het Jeugd Vakantiepaspoort een gratis ontdekkingstocht doen en een cadeautje ophalen, maar zijn hier op maandag en dan is het helaas gesloten. Wel een aanrader om op een andere dag even binnen te lopen, want hier vind je - naast de leuke speurtocht - óók de leukste uitjes in en rondom de Rotterdamse haven.Compleet dagje uit
Bovenstaande bestemmingen liggen dicht bij elkaar en zijn dus goed met elkaar te combineren. Zo maak je er een gezellig dagje uit van!

Voor ontwerpers-in-de-dop
We doen deze keer een rondje Museumpark en beginnen bij Het Nieuwe Instituut. Als we aankomen, valt de enorme roze trap langs de zijkant van het gebouw op. Je kan deze zomer letterlijk het dak op naar Het Podium (wel apart bijbetalen). Eenmaal binnen bij dit gave museum ontdek je dat heel veel dingen om ons heen ooit bedacht en ontworpen zijn, van architectuur en design tot de digitale wereld. Kinderen + 1 begeleider hebben met het paspoort gratis entree.  Ook een leuke activiteit: aan de overkant van de straat, bij Depot Boijmans van Beuningen, kunnen de kids iedere woensdag met het Jeugd Vakantiepaspoort een gratis workshop volgen! Aangezien het nu dinsdag is, vervolgen we onze weg door het mooie Museumpark.

Leren over én van de dieren
Aan de andere kant van het Museumpark ligt het Natuurhistorisch Museum. Hier vind je de bekende én de wonderlijkste dieren, van de kleinsten tot de allergrootsten der aarde. We vergapen ons aan het skelet van een olifant. Met de leuke speurtocht dwalen we door museum, met af en toe een oooh of wow! Vooral de reuzenpotvis uit lang vervlogen tijden maakt indruk! De speurtocht is superleuk en leerzaam, na afloop krijgen we de antwoorden en een cadeautje. Entree is hier voor kinderen met het paspoort gratis, begeleiders betalen de helft.  Ook in de naastgelegen Kunsthal hebben de kids gratis entree, met het paspoort mag ook 1 begeleider gratis naar binnen. Hier kun je niet alleen kunst kijken, maar ook zelf kunst maken en je creativiteit loslaten in het KunsthalLAB!

Prima puntzak
We hebben trek gekregen en lopen naar de Witte de Withstraat voor een overheerlijke puntzak patat met Vakantiepaspoort-korting bij de Frietboutique. Het is mooi weer, dus we ploffen neer op het fijne terras en genieten ervan! Mocht je in Rotterdam Hillegersberg zijn, ook bij de vestiging daar krijg je de korting.Niet ver van het Museumplein zijn nóg 2 heel gave musea gevestigd, die ook in het Jeugd Vakantiepaspoort staan. We willen ze hier graag vermelden, want we waren er al eens geweest en kunnen ze echt aanraden!

Wat een leuke straat!
In het Scheepvaartkwartier zit het Wereldmuseum. Kinderen hebben met het paspoort gratis entree en ook 1 begeleider mag gratis naar binnen. Superleuk is de kinder-doe-expo Superstraat. In deze typisch Rotterdamse straat leidt ceremoniemeester Freddie je rond en ga je op bezoek bij de bewoners. Ook kunnen kinderen met de dierenbingo op safari door het museum én op dinsdag, donderdag en zondag in de vakantie creatief aan de slag in het Zomeratelier.  Voor echte speurneuzen
Wist je dat er vlak bij Het Park bij de Euromast een bijzonder museum zit? Het Belasting & Douane Museum is echt leuk voor kinderen! Het jongere grut ontdekt samen met de interactieve snuffelhond Doerak op een speelse manier het museum en duikt daarna de wereld van de douane in op het Douanedek, het vrolijke speeldek van het museum. Voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar zijn de FIOD Fraudebestrijding Escaperooms op de bovenste verdieping heel tof! De speurtocht met Doerak is gratis met het Vakantiepaspoort, bovendien kunnen de kids thuis aan de slag met het knutselpakket dat ze na afloop van het bezoek meekrijgen.Handige tips
  • Check voordat je op pad gaat met het paspoort wanneer een activiteit plaatsvindt en of je moet reserveren. Sommige kun je alleen op bepaalde data doen.
  • Bekijk de actuele openingstijden in de zomervakantie van de bestemming. Veel bestemmingen hebben ruimere openingstijden, maar zijn niet allemaal dagelijks open. Voorkom dat je voor een gesloten deur staat!
  • En vergeet vooral niet je Jeugd Vakantiepaspoort mee te nemen!

Superbestemmingen!
Hoeveel stempels heb jij al verzameld in je Jeugd Vakantiepaspoort? Al 10 of meer? Dan mag je de Supercoupon invullen! Koop bij een Rotterdampas verkooppunt (staan in het paspoort op pagina 101) voor € 2,50 een waardebon en wissel deze in voor een gratis kaartje voor Attractiepark Duinrell, Diergaarde Blijdorp óf een voorstelling van Jeugdtheater Hofplein. Kijk voor de actie en voorwaarden op de site van Jeugd Vakantiepaspoort.  

Heel veel plezier tijdens jullie reis door Rotterdam deze zomervakantie!

Naar de website