Kinderboekenweek 2022: dit zijn toffe boekentips!

28 september 2022
Kinderboekenweek 2022 heeft een superleuk en bijzonder actueel thema: Gi-Ga-Groen! De natuur is altijd dichtbij en er valt buiten van alles te ontdekken en te doen voor kinderen. Deze kinderboekentips rondom dieren en de natuur passen helemaal in dit groene thema! Van bijzondere dierenweetjes en spannende verhalen uit het bos tot prachtige prentenboeken over de natuur, lees hier de boekentips voor Groep 1 t/m 8 van Bibliotheek Rotterdam.
Kinderboekenweek 2022: de leukste boekentips in het thema Gi-Ga-Groen

Boekentips groep 1 en 2  

Een krekel in mijn slaapzak
Iek! Een zandvlo in je badpak, een kikker op het tentdoek en een krekel in je slaapzak. Zó is kamperen niet echt leuk! Dat geldt wel voor deze versjes over de rijke natuur mét mooie kleurenillustraties! Vanaf circa 4 t/m 7 jaar  

De blaadjesdief
O, o, wat is de eekhoorn boos! Er zijn zomaar gekleurde blaadjes van zijn boom verdwenen! Er zal toch geen dief in het bos rondlopen? Met kleurrijke illustraties. 
Vanaf circa 4 jaar  

Anansi de spin – Sterker dan Olifant
De slimme spin Anasi is net te laat. Olifant heeft de lekkerste bananen al opgeslokt die Anansi zelf wilde plukken. De slimmerik daagt olifant uit voor een potje touwtrekken. Dat wint de Olifant natuurlijk met gemak! Of toch niet?  
Vanaf circa 5 jaar  Het begint met een zaadje
Een mooi prentenboek met realistische kleurenillustraties en een uitklappagina over hoe een zaadje zich door de seizoenen heen tot mooie boom ontwikkelt.
Vanaf circa 4 t/m 6 jaar  

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn
Samen met zijn vriend Kereltje Konijn heeft Heer Hermelijn een moestuin aangelegd. Nou ja, eigenlijk doet Heer Hermelijn bijna al het werk. En telkens als de oogst kan beginnen, is alles al weg. Zou Kereltje Konijn daar meer van weten? Mooi prentenboek met vrolijke tekeningen een grappige teksten op rijm.
Vanaf circa 4 jaar  

Boekentips groep 3 en 4  

Het schitterende samen boek
Zeeotters houden net als mensen elkaars hand vast. En vlinders moeten echt op tijd naar bed! Ontdek in dit boek met thema’s als familie, samenwerken en opgroeien hoe de mens en natuur met elkaar verbonden zijn. Met leuke zoekopdrachtjes en illustraties die als een soort collages zijn vormgegeven.
Vanaf circa 6 t/m 9 jaar  

De boom met het oor
Als een kleine jongen uit school komt, vol van een verhaal, kan hij het nergens vertellen. Iedereen heeft het te druk. Gelukkig staat de boom met het oor in het park. En die luistert echt. Deze mooie prentvertelling met grote kleurenillustraties is heerlijk om aan je kind voor te lezen.
Vanaf circa 7 jaar  

Tip: Ga tijdens de Kinderboekenweek op zondag 16 oktober naar de leuke voorleesvertelling De boom met het oor door schrijfster Annet Schaap en muzikante Frederike de Winter > Naar de voorleesvertelling  

Een tijger in je bed
Is een tijger een van je favoriete dieren en wil je alles over dit dier weten? Lees in dit boek wat ze kunnen, wat ze doen en wat ze meemaken! Alles is echt gebeurd! Mooi voorleesboek met veel illustraties in kleur.
Voorlezen vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf circa 7 jaar  

Tip: Luister tijdens de Kinderboekenweek op zondag 9 oktober naar de spannende verhalen van de schrijfster van Een tijger in je bed, Bibi Dumon Tak, over haar werk bij de dierenambulance. Je kunt dan ook een kijkje nemen in een echte dierenambulance! > Naar de vertelvoorstelling  De wonderen van het bos: geheimen van het wilde woud
In bossen over de hele wereld vind je bijzondere planten en dieren. Leer onder andere hoe zaden kunnen vliegen en hoe slim struiken kunnen zijn in dit makkelijk te lezen boek.
Voorlezen vanaf circa 6 jaar, zelf lezen vanaf circa 8 jaar    

De aarde heeft jou nodig!
Wat gebeurt er met het afval dat je in de prullenbak gooit? En hoe lang duurt het voordat het afval is vergaan? Na het lezen van dit boek weet je meer over afval, óók over het verminderen en hergebruik.   
Vanaf circa 6 t/m 9 jaar  

Boekentips groep 5 en 6  

Silas en de wolf
Samen met zijn moeder is Silas net verhuisd naar een dorpje in Het Zuiden. Als hij op ontdekkingstocht gaat door het bos, staat hij plotseling oog in oog met een wolf.
Vanaf circa 9 jaar     

Tip: tijdens de Kinderboekenweek vertelt schijfster Selma Noort op woensdag 12 oktober prachtige verhalen over wolven naar aanleiding van haar boek Silas en de wolf > naar de vertelvoorstelling 

Het grote reptielenboek
Sterrin Smallenbrugge neemt je in dit boek mee in de wereld van de reptielen. Hoe overleven ze in warme en koude gebieden en welke eigenschappen hebben ze daarbij ontwikkeld? Met een leuke kennisquiz, veel kleurenfoto’s en illustraties.
Vanaf circa 9 t/m 12 jaar  

Kalle en het oerwoudgoud
Kalle reist met zijn moeder naar Suriname om zijn zus op te zoeken. Tijdens een boottocht door het oerwoud beleeft hij verschillende avonturen met een spin, een brulaap en een wurgslang. Dan ontmoeten Kalle en zijn vrienden een hebzuchtige, buitenaardse goudzoeker en wordt het avontuur nog spannender!   
Vanaf circa 9 jaar  De Knerpers
Op een dag ontdekt Lucy dat alle volwassenen zijn verdwenen. Omdat de kinderen van de stad een grote puinhoop maken, gaan Lucy en haar vriend Kees op zoek naar de volwassenen. Ze zijn vastbesloten om ze te vinden. Maar de enge, stinkende Knerpers gooien roet in het eten. Lekker griezelig!
Voorlezen vanaf circa 8 jaar, zelf lezen vanaf circa 10 jaar  

Noordpool (en Zuidpool)
Ontdek welke dieren en mensen leven op de Noordpool, welke natuurschatten er liggen - ook diep onder het ijs! -  en waardoor ze bedreigd worden. Keer het boek om en ontdek zo ook alles over de Zuidpool! Leuk en leerzaam omkeerboek met veel illustraties in kleur.
Vanaf circa 9 t/m 12 jaar  

Boekentips groep 7 en 8  

Van honingbij tot hagelslag
Wist je dat er zonder planten geen snoepjes zouden zijn? Ontdek alles over het lekkers dat van planten komt en verwonder je over de verhalen achter het voedsel dat van groenten, fruit, bloemen en schimmels komt.
Vanaf circa 9 t/m 12 jaar  

Palmen op de Noordpool
Sinds het ontstaan van de aarde verandert het klimaat steeds. Waarom maken mensen zich daar dan nu zo druk om? Een boek over het grote verhaal van klimaatverandering. Over scheten in de zee, heftig weer, ronkende auto’s, gestampte zeedieren en maatregelen. Met speelse kleurenillustraties.   
Vanaf circa 10 t/m 13 jaar  

Elke dag broerdag
Noa heeft vier broers die deels van andere ouders zijn. En ook al wonen ze maar een paar dagen per week in hetzelfde huis, ze horen gewoon bij elkaar. Maar dan valt er een brief op de mat. Is hun laatste broerdag aangebroken?
Vanaf circa 10 jaar  De ontdekkingsreiziger
Door een vliegtuigongeluk belanden Fred, Con, Lila en haar broertje Max midden in het Amazonewoud. Daar moeten ze zien te overleven en de weg terug naar huis vinden. Dan ontdekken ze sporen… Is hier al eens eerder iemand geweest? Zijn ze hier eigenlijk wel alleen? Het wordt een spannende tocht.
Vanaf circa 10 jaar  

Gek, gaaf, geweldig
Ontdek de wereld van bekende én onbekende dieren! Professor Flannery vertelt alles over de dieren die hij tegenkwam toen hij door een rivier vol krokodillen voer en met pythons vocht. Met veel getekende illustraties.
Vanaf circa 10 t/m 14 jaar

Veel leesplezier! 

Tijdens de Kinderboekenweek 2022 organiseert Bibliotheek Rotterdam in haar vestigingen allerlei workshops, kidscolleges, buitenactiviteiten, ontmoetingen met schrijvers en mooie voorstellingen! Kom langs! Kijk voor het hele programma en tickets op de website van Bibliotheek Rotterdam. Naar de website