12x online naar het museum in 2021

1 maart 2021
Tijdens de lockdown staan de digitale deuren van je favoriete museum wijd open! En nee, dat is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als een fysiek bezoek. Maar ook deze ‘online musea’ zijn zéker het bekijken waard! Je vindt er gave opdrachten voor thuis, online schattenjachten en nog veel meer leuks voor je kinderen.
Online naar het museum in 2021

De leukste musea om online te bezoeken

Er zijn zoveel leuke musea die suprleuk zijn voor kinderen in Nederland. Zonde dus dat ze tijdens de lockdown gesloten zijn. Gelukkig leven we in digitale tijden en bezoek je je favoriete musea nu gewoon online. En dat is écht de moeite waard! 

Bonus: online bezoek je ook makkelijk musea die aan de andere kant van het land liggen. Lang leve het internet!

1. Tutorials van het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum hangt vol met kunstwerken van beroemde kunstenaars. Indrukwekkend. Maar ook deze kunstenaars zijn ooit ergens begonnen. Met de online teken tutorials van het museum, schuift je kind thuis aan de tekentafel.

2. Naturalis thuis

Een rondleiding van Freek Vonk door Naturalis, daar wil je bij zijn! Freek neemt jullie mee op een virtuele tour langs de pronkstukken van de collectie. Ook leuk voor je koters: zelf aan de slag als onderzoeker. Dat kan met de familieopdrachten voor thuis.

3. Van Gogh Museum online

Het is één van de bekendste kunstenaars ter wereld: Vincent van Gogh. Maar wie was hij eigenlijk en hoe ging hij te werk bij het schilderen? Neem je kids mee voor een online bezoek aan het Van Gogh Museum. Met online kinderworkshops, video’s over Van Gogh, kleurplaten en luisterboeken.

4. Paleis het Loo online

Kind thuis van school? Of gewoon op zoek naar iets leerzaams voor een loos moment? Paleis het Loo nodigt kinderen uit voor een digitaal snoepreisje naar het paleis. Online staan schoolsnacks voor verschillende leeftijden. Elke schoolsnack bestaat uit een instructievideo en één of twee opdrachten.5. Rijksmuseum Boerhaave online

Wetenschap saai? In Rijksmuseum Boerhaave zeker niet. Je ontdekt er van alles over proefjes, machines en geneeskunde. Tijdens de lockdown kunnen kinderen ook vanuit huis aan de slag met de opdrachten van het museum. Maak bijvoorbeeld thuis een stethoscoop. Of knutsel een dokterstas.

6. Afrika Museum thuis

Wat is er te doen in het Afrika Museum? Leuke doe-het-zelf-activiteiten voor thuis! Natuurlijk in werelds thema. Kinderen gaan aan de slag met knutseltips, spelletjes en gerechten uit andere culturen.


Lees ook: Gratis Lentebucketlist met 35 coronaproof tips 7. Doe-tips van Stedelijk Museum Zutphen

Het Stedelijk Museum Zutphen helpt jullie de lockdown door met doe-tips voor thuis. Op de site vind je gratis instructiefilmpjes van de museumdocenten. Tussen de tips staan knutsels, spelletjes, kleurplaten en meer, leuk voor de kleintjes!

8. Schattenjacht van Kasteel Hoensbroek

Als je niet naar Kasteel Hoensbroek mag, komt Kasteel Hoensbroek wel naar jou. Het sprookjesachtige gebouw opent letterlijk de digitale deuren. Je wandelt ruimte voor ruimte door het kasteel. Met rondleiding. En de aandacht van de kleintjes blijft er wel bij, want onderweg is er een schat te vinden.9. De Museumfabriek online

Ook De Museumfabriek heeft een virtuele rondleiding opgenomen. Deze neemt jou en de kids mee op een online wereldreis langs de hoogtepunten van de collectie. Met als klapstuk het enorme skelet van een mammoet. Tip: draag een VR-bril – als je die hebt – voor een nog leuker effect!

10. Natuurhistorisch Museum Maastricht online

Welke kriebelbeestjes kruipen er door de tuin? Hoe snel groeit een plant? Op de kinderpagina van Natuurhistorisch Museum Maastricht staan natuurweetjes en thuisopdrachten voor jouw kleine natuurwetenschapper.

11. Nederlands Openluchtmuseum thuis

Vroeger zag ons kikkerlandje er heel anders uit. Er was nog geen internet of tv en mensen hadden een ander soort banen dan nu. Voor de kleine spruiten heeft het Nederlands Openluchtmuseum video’s, een quiz en meer online leuks over het Nederlandse verleden.
 

12. Rijksmuseum online

Het Amsterdamse Rijksmuseum is té leuk om niet online te bezoeken. Tijdens de lockdown hebben ze een uitgebreid online programma vol leuke opdrachten en spellen voor families. Ga met de kids de online sleutelchallenge aan, volg een mini-workshop óf maak je eigen kunstwerk.

Veel kijk en doeplezier!