Sgoolfotograaf Sabine: 'Je moet er voor kids een feestje van maken'

4 juni 2018
Onlangs sprak ik met Sabine de Vries, een van de fotografen van Sgoolfotografie. Bij dit franchiseconcept zijn zo’n 30 zelfstandig werkende fotografen aangesloten, die op scholen de jaarlijkse fotosessie verzorgen. Als fotograaf, ondernemer én moeder leidt Sabine een druk leven. Ik vroeg haar naar haar werk, fotografeertips en haar favoriete plekjes in de regio Rotterdam waar ze vaak met haar zoon komt!
Wat bindt jou aan Rotterdam?
Ik ben in Rotterdam geboren en in Berkel en Rodenrijs opgegroeid. Ik woonde vroeger vlakbij speeltuin De Kievit, een superleuke speeltuin! Inmiddels woon ik alweer een paar jaar in De Beverwaard met mijn zoon van 4. Hier heb ik een kleine fotostudio aan huis voor portretten, profielfoto’s en kinderfotografie.

Hoe ben je in het vak gerold?
Fotografie was altijd al een hobby van me. Ik heb interieurarchitectuur op de Kunstacademie gestudeerd en een paar jaar in de branche gewerkt. Maar in die branche ging het op een gegeven moment niet meer zo lekker, dus besloot ik fotografie te gaan studeren. Daarna ben ik eigenlijk meteen aan de slag gegaan als fotograaf en werk inmiddels alweer ruim 10 jaar voor mezelf.

Hoe kwam Sgoolfotografie op je pad?
Op een gegeven moment maakte ik via een vriend kennis met Ilona Hartensveld, de initiatiefnemer van Sgoolfotografie. Het klikte meteen goed en sloot ik me aan bij de organisatie. Dat doe ik nu alweer 2 jaar.

Wat maakt Sgoolfotografie anders dan andere schoolfotografie?
We vinden het belangrijk dat er tijd en ruimte is om de kinderen de volle aandacht te geven wanneer ze op de foto worden zetten. Wat ik vaak zag bij schoolfotografie, was dat er nauwelijks tijd was om de kinderen op hun gemak te stellen, waardoor ze niet echt zichzelf konden zijn. Wij nemen de tijd om ze rustig op de foto te zetten. Ze mogen ook spulletjes meenemen, zoals een knuffel of een hoedje waarmee ze op de foto willen. We maken er altijd een feestje van! We nemen zo’n 10 tot 15 foto’s en je ziet dan in de reeks dat zo’n kind uit zijn schulp kruipt en steeds meer zichzelf wordt. Het is een hele andere ervaring voor kinderen. Ik merk vaak dat ik zoveel leuke foto’s schiet, dat een selectie maken moeilijk is! We fotograferen ook niet waar de hele klas bijstaat. Het geeft onrust als iedereen naar jou staat te kijken als je op de foto gaat. We halen groepjes van 5-6 kinderen uit de klas, dat is voor de kinderen veel fijner, zo’n klein clubje. En voor de leraar ook, die gaat ondertussen gewoon verder met de les.Heel afwisselend werk heb je. 
Jazeker, naast mijn werk voor Sgoolfotografie en mijn eigen studio fotografeer ik voor bedrijven en maak ik reportages. Daarnaast werk ik 2 dagen per week als medisch fotograaf in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dat houdt in dat ik foto’s maak van patiënten met zichtbare ziekteverschijnselen of afwijkingen. Denk daarbij aan huidafwijkingen of brandwonden, maar ik maak ook foto’s van voor-en-na en tijdens operaties. Dit is met name voor plastische chirurgie. Ik vind het ziekenhuis en de scholen een hele leuke combinatie.

Voor Kidsproof Rotterdam ben ik altijd op zoek naar dé leuke plekjes in de regio om met kinderen naar toe te gaan. Wat zijn jouw favoriete plekjes?
Ik ga graag met mijn zoon naar het Eiland van Brienenoord. Hier kunnen de kids heerlijk struinen, er is een natuurspeeltuin en als je aan de kade staat zie je de prachtige skyline van de stad. Ook speeltuin De Stormpolder is favoriet, een kleine speeltuin vlakbij mijn huis. Er is een heerlijke waterspeeltuin, de kleintjes kunnen er in het minizwembadje spatteren, terwijl de oudere kinderen met touwen en een vlot over de plas gaan en hier ook zwemmen. Wandelen én spelen doen we graag in het Bergse Bos. Zoon op de loopfiets en gaan! Wat hij sowieso daar onwijs gaaf vindt, is kijken bij de racebaan met afstandbestuurbare autootjes. Ook is hier een mooie natuurspeeltuin gemaakt en je kunt bij familierestaurant Bergsche Plas op het terras zitten en een hapje eten.Ook leuk is het om langs de rivier De Rotte te lopen. We moeten dan ook altijd even kijken bij het sluisje ter hoogte van de Prinses Margietlaan. Echt leuk om te zien! Verder is Café Croos een heerlijke plek om met mijn moeder of vriendinnen af te spreken. Er is een geweldige speelplek, dus kids vermaken zich hier prima! Kunnen we ongestoord bijkletsen. En ze hebben zulke lekkere taartjes!

Heb je nog tips voor als je tijdens een uitje leuke foto’s van je kind(eren) wil maken?
Kijk om je heen
Denk aan de natuur: wolkenluchten in Nederland zijn prachtig, de lente met al zijn bloesems… wat een heerlijke achtergronden zijn dat! Kijk ook hoe de zon door de bomen schijnt. Het mooiste licht heb je ’s ochtends vroeg of aan het einde van de dag.Kijk vanuit het perspectief van je kind
Ga eens lekker op de grond liggen om je kind te fotograferen! En waarom moet je kind altijd in het midden van de foto staan en leuk naar je lachen? Fotografeer ze ook eens wanneer ze lekker bezig zijn of zitten te dromen. Ook altijd leuk is, om je kind van de achterkant op de foto te zetten. Je foto wordt ook vaak veel interessanter als je juist je kind niet in het midden plaatst, maar volgens de Gulden Snede op 1/3 van de pagina links, rechts of beneden.

Probeer te spelen met scherpte en diepte
Zet je diafragma op je camera zo groot mogelijk (lage f-waarde) en zorg dat alleen je kind scherp is. Als je hiervoor een telelens gebruikt, krijg je een nog mooier effect.Fotograferen met je mobiel
Telefoons maken tegenwoordig eigenlijk best aardige plaatjes en ik zie mijzelf ook steeds meer in mijn vrije tijd snapshots maken in plaats van al mijn apparatuur rond te zeulen. Echt verrassend wat er uit die apparaatjes kan komen! Iemand had laatst met zijn telefoon door een verrekijkertje gefotografeerd om het tele-effect te bereiken. Natuurlijk was het geen professionele foto en moet je het niet te groot afdrukken, maar hij had toch redelijke kwaliteit foto’s van een luipaard dat 100 meter verderop lag!

Meer informatie over Sgoolfotografie vind je hier. Ouders kunnen uiteraard ook zelf op school Sgoolfotografie aandragen.
Meer weten over Sabine de Vries Fotografie? Kijk op haar website.