Kidsproof blogTerug

Vrij van school... zó houd je het leuk thuis!

16 maart
Wij vinden onze kinderen heel erg leuk! Echt, we zijn hartstikke gek op ze! Maar toegegeven: er zijn momenten dat je ze ook wel eens achter het behang zou willen plakken. Aan het eind van een lange vakantie, bijvoorbeeld. Dus het idee dat de kids de komende tijd wel héél veel thuis zijn om de verspreiding van het Coronavirus te vertragen, vliegt ons wel een beetje aan. Wat kunnen we doen om het leuk te houden?
Dit zijn onze survivaltips voor thuis tijdens de coronacrisis:

Stap 1: Familie-overleg. Ga samen zitten en leg uit wat er aan de hand is. De vraag: hoe gaan we hier SAMEN een hele leuke tijd van maken? Zo betrek je je kinderen erbij. 

Stap 2: Visualiseer. Pak een groot vel (of plak een aantal A4-tjes aan elkaar) en een stift. Vraag de kinderen om regels/afspraken te bedenken en schrijf deze op (of teken ze). De psychologie hierachter is simpel: kinderen houden zich liever aan hun eigen afspraken dan aan die van jou. En ook grappig: ze zijn vaak veel strenger in hun eigen afspraken dan jij zou zijn.  

Dus vraag ze:  

  • Hoe lang mag je op een thuisdag achter een scherm? (Gamen? YouTube kijken? Op je telefoon?)  
  • In je pyjama hangen?  
  • Wat kun je zelf doen om het huis opgeruimd te houden?  
  • Met welke taken in huis kun je mama helpen?  

Stap 3: Wees creatief: mijn zoontje wil graag langer gamen dan ik oké vind, ik wil graag dat hij meer leest. En dus krijgt hij voor elk éxtra half uur dat hij leest, een half uur extra game-tijd. Zo wordt lezen ineens héél leuk! 

Stap 4: Kies samen de belangrijkste afspraken uit en geef die een opvallende kleur.  

Stap 5: Plak het vel op een centrale plek in huis. Zo zijn de afspraken voor iedereen goed zichtbaar. Tijdens het avondeten even evalueren en je bent klaar voor de volgende dag! 

Zo zou een thuisplan voor de komende weken eruit kunnen zien: 


PS: let op, dit werkt het beste als je sámen met je kind(eren) de afspraken bedenkt, niet als jij ze als regel oplegt…