10 bijzondere musea in en om Rotterdam!

25 februari 2024
Denk jij bij een museum meteen aan schilderijen en beelden? Dat kan natuurlijk, maar er zijn nog veel meer andere en soms héle bijzondere musea in de regio Rotterdam die óók superleuk zijn voor kids. Wij hebben de meest originele op een rijtje gezet. Stuk voor stuk een bezoek waard! Ga je mee?
Historyland
Hier ontdek je hoe leuk geschiedenis is! Ga terug naar het Pleistoceen en sta oog in oog met een angstaanjagende sabeltandkat, een grottenbeer of wolharige neushoorn. Ook vind je er fossielen uit allerlei tijdperken en een mammoetskelet dat bestaat uit 184 mammoeten! En kruip jij in de huid van een archeoloog op het opgraafveldje buiten?



Nationaal Baggermuseum
In Sliedrecht staat een museum dat wereldwijd uniek is! In het Nationaal Baggermuseum kun je historische en moderne modellen van baggervaartuigen bewonderen. In de BaggerPraktijkTuin van het museum kun je o.a. ook zelf baggeren met een gravertje én een sleepboot in een waterbak manoeuvreren (v.a. 9 jaar).

Flipperkastmuseum
Met meer dan 70 flipperkasten vanaf 1900 tot hedendaags is er voor jong en oud iets herkenbaars in het Dutch Pinball Museum! Ouders kunnen hier jeugdherinneringen ophalen, terwijl kids nieuwe herinneringen kunnen maken. In dit museum mag iedereen naar hartenlust ook zelf flipperen!



Openbaar Vervoermuseum
In de remise in Hillegersberg vind je alle historische Rotterdamse trams onder 1 dak. Met blikvangers als het enige overgebleven exemplaar van de oudste Rotterdamse metro en een RET-autobus uit 1948! Ook vind je er paardentrams en elektrische trams van bijna alle types dit sinds 1879 op Rotterdamse rails hebben reden.

Landbouwmuseum
Op het prachtige eiland Tiengemeten ligt het Landbouwmuseum. Hier leer je alles over hoe men vroeger en nu het land bewerkt. Na een bezoekje aan dit museumweet je heel veel over waar ons voedsel vandaag komt! Op dit eiland staat overigens ook het hele leuke Rien Poortvliet Museum mét kabouterzolder, dus als je er toch bent…



Belasting en Douane Museum
In dit museum vermaken kids zich prima! Op het Douanedek kunnen ze spelen en avonturen beleven. Vaar in een douaneboot, word een echte douanier en scan koffers op een vliegveld! Er zijn verschillende speurtochten waarmee je op ontdekkingstocht kunt in het museum. Ook worden er regelmatig leuke workshops voor kids georganiseerd!

Fort 1881
Dit is het best bewaarde kustverdedigingsfort van Nederland. In dit museum ontdek je de geschiedenis van de mensen die hier het leven in het fort hebben meegemaakt. Van de bouw van het fort en de tijd voor de Tweede Wereldoorlog tot het leven tijdens de Duitse bezetting. Ontdek het fort op een speelse manier met een mooie speurtocht.



Huis van Gijn
Neem een kijkje in het leven van 1900 in het Huis van Gijn in Dordrecht! Wat deed de dienstmeid de hele dag, en wat aten de mensen ? Hier neem je een kijkje in het leven en het huis van Simon van Gijn . Het lijkt net of de familie net even de deur uit is! Je kunt een spannende audiotour doen of een speurblad kopen om door het huis te gaan.

Nationaal Onderwijsmuseum
Schoolspullen van vroeger en nu vind je in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht! Het museum heeft de grootste collectie ter wereld: meer dan 350.000! Aan de hand van persoonlijke verhalen krijg je een kijkje in de het onderwijs van vroeger, vandaag én morgen! Regelmatig zijn er superleuke workshops, rondleidingen of andere activiteit voor kids.



Keringhuis
Er is veel te zien én doen voor kids in het informatiecentrum van het Keringhuis in Hoek van Holland! Zo kun je een echte berg beklimmen, er is een waterspeelplaats en binnen kun je het laten stormen of gieten van de regen! In de vakanties zijn er speciale kinderrondleidingen en extra activiteiten zoals een speurtocht of waterspel!

Weet jij nog een leuk museum in de regio Rotterdam dat zéker niet mag ontbreken in bovenstaand lijstje? Laat het ons weten!

Veel plezier tijdens jullie bezoek aan het museum!