Corona: 40 dingen die je buiten kunt doen met kids

13 maart 2020
Door het coronavirus zijn sportcompetities en stil komen te liggen en zijn veel uitjes gecancelled of aangepast. Gelukkig zijn er een heleboel leuke dingen om met kinderen te doen die wel coronaproof zijn én waarbij je de massa ontwijkt. Rondom het huis of juist bij één van die leuke kleinschalige plekjes in de buurt. Lees hieronder onze tips!

Blijf je toch liever binnen? Bekijk dan óók onze blog met leuke coronaproof tips voor thuis


1.
Bezoek een fijn natuurspeeltuin, zoals speelpolder Polderrijk of De Tuin van Floddertje

2. Stoepkrijten in de tuin of voor het huis. Teken bijvoorbeeld een leuk hinkelspel met cijfers erin! 

3. Omdat kinderen dol zijn op kliederen met een sopje; laat ze hun fiets eens lekker schoonmaken!
 
4. Cupcakes bakken en (met gepaste afstand) bij oudere buurtbewoners afgeven om ze een hart onder de riem te steken.

5. Even lekker buiten spelen bij die leuke speeltuin? Kies er eens één in een andere buurt, voor je kleine kinderen is dat een nieuwe wereld! Of maak er een speeltuintocht van: op de fiets langs al die leuke speeltuintjes!6. Haal een kinderschepje en kinderhandschoentjes bij het tuincentrum en en maak samen de tuin of je balkon winterklaar. Vergeet niet wat bloembolllen te planten!

7. Op de website van Natuurstad vind je leuke natuurtips zoals Maak een Zwerfie en Ga slootvissen!

8. Lekkere koekjes maken en afgeven bij een verzorgingshuis (met gepaste afstand ;).

9. Vliegtuigen spotten bij Rotterdam Airport (van veilige afstand ;).

10. Naar de (kinder)boekwinkel (bijvoorbeeld De Kleine Kapitein of Ver van Hier) om een fijn boek uit te zoeken en dan elke dag een leesuurtje inlassen. 11. Speel restaurantje. Koop ingrediënten in de supermarkt, knutsel een menukaart en daarna samen koken en smullen!

12. Ga buiten op zoek naar mooie herfstschatten, bijvoorbeeld in het Kralingse Bos of het Lage Bergsche Bos
 
13. Download een speurkaart van bijv. Staatsbosbeheer en ga het bos of dichtstbijzijnde park in om te speuren naar sporen, plantjes en beestjes.

14. OudHollandse klassiekers. Tijd om buiten te spelen en de spelletjes te doen die je ouders vroeger deden. Welke ken jij nog?

15. Selfiestorm! Samen op gekke plekken grappige selfies maken.

16. Samen dieren aaien op de kinderboerderij, leuk om bij ieder dier te raden hoe 'ie heet! Check hier het overzicht met kinderboerderijen. Let op, ze zijn niet allemaal open!  

17. Ga uitwaaien langs het strand. Vergeet de thermoskan warme chocolademelk niet! 

18. Bellenblazen is altijd leuk! Hebben jullie al eens geprobeerd om superbellen te maken?19. Heel leuk en nu heel effectief: zwaai of knipoog onderweg naar iedereen die je - op gepaste afstand - tegenkomt. Gegarandeerd dat je veel leuke en grappige reacties krijgt.

20. Ga samen uit picknicken op een rustig plekje. 

21. Maak eens ‘s avonds als het donker is samen een wandeling in de buurt. Dan is het lekker rustig en ontdek je ineens hele andere dingen.

22. Zoek samen al het speelgoed uit en kies welk speelgoed er naar andere kinderen kan die het harder nodig hebben. In veel steden is er een weggeefwinkel of speelgoedbank. Daar kunnen mensen die wat ondersteuning kunnen gebruiken gratis spullen, kleding en speelgoed uitkiezen.

23. Ga al wandelend of fietsend langs leuke plekjes in de stad of de natuur en maak een mooie fotoreportage.

24. Maak een nestkastje voor de vogels. Je koopt de benodigheden bij een doe-het-zelf zaak. Of kies voor een kant-en-klaar exemplaar en hang 'm in de tuin op.  

25. Wist je dat je met de Tuinvogel-app van de Vogelbescherming heel handig tuinvogels kunt spotten?26. Steek in de tuin de vuurkorf aan en vertel elkaar spannende verhalen!

27. Knutsel samen een mooi insectenhotel en hang het buiten op. Daar worden die beestjes heel blij van! 

28. Stap op de fiets naar een ander stadsdeel en neem een andere route dan je normaal gaat. Of laat je kind links of rechts kiezen en kijk waar je uitkomt ;-)

29. Zoek een leuke kriebelbeestjeskaart en ga in de tuin op zoek naar de gekste kriebelbeestjes.

30. Ontdek de stad. Pak de kaart van de stad en prik blind een hotspot. Spring op de fiets en ontdek welk leuk speeltuintje of sportveldje daar ligt.

31. Eindelijk tijd voor de playground in de buurt. Bal mee en óp naar dat leuke voetbal-, basketbal- of tennisveldje in de buurt waar je gewoon gratis naartoe kunt! 

32. Dromen zijn geen bedrog: ga eens samen op je rug liggen en staar naar de wolken. Wat zie jij?

33. In veel steden is een recyclingperron. Gooi je grofvuil weg en bezoek het infocentrum. Zo leer je je kind(eren) gelijk wat er eigenlijk met ons afval gebeurt.

34. Huur een bootje en vaar eropuit! Bij iKapitein kun je een sloep huren.

35. Kies de favoriete buitenspellen van je kind en maak buiten op een veldje of pleintje een leuk spellenparcours. Neem vooral ook je stoepkrijt, step en skeelers meer.  

36. Ga naar buiten, zoek de mooiste stenen en beschilder ze daarna met ‘glow in the dark verf’. Is heel gaaf voor op het nachtkastje (nachtlampje) en een leuk cadeautje voor opa en oma!  

37. Laat de kids een speurtocht doen in de wijk. Zijn ze toch even lekker buiten bezig. Met de app van Troovie zet je snel en makkelijk een speurtocht uit!  

38. Hebben de kids geen zin om naar buiten te gaan? Met deze leuke herfstBINGO-kaart krijg je ze vast wel mee!
 

Slecht weer maar toch naar buiten voor een uitje? Hier zijn nog 2 tips:

39.  Enkele trampolineparken zijn open, maar met beperkte capaciteit: de kids kunnen even heerlijk alle energie eruit springen.

40. Is het zwembad open? Check de website, kies een rustig uurtje en ga lekker even spetteren en spelen in het water. 

Veel buitenspeelplezier!