icon-closeLandelijk Verzetsmuseum wk 19
icon-closeLandelijk Verzetsmuseum wk 19

De leukste boekenlijst voor kids van 2 tot 12 jaar!

19 september 2019
Wat zijn op dit moment echt leuke boeken voor kinderen in de leeftijd 2 tot 12 jaar? We vroegen het aan Ellen Welschen, specialist Jeugd van de bibliotheek Rotterdam. En zij kwam met een superleuke, originele lijst! Bekijk hem hieronder.
Vanaf 2 jaar

MOPPEREEND
Een mopperboek om vrolijk van te worden is Moppereend, het Prentenboek van het Jaar 2020. De vijver van eend is opgedroogd en er is niemand die met haar wil spelen. Tenminste… dat vindt zij. Want ze wil niet gaten graven met Hond. Niet met Varken in de modderpoel. Niet kraaien met Haan. Niet soezen met Schildpad. Niet een lekker hapje eten met Geit. En dan wordt ze ook nog achtervolgd door een grijs wolkje dat boven haar hoofd steeds donkerder en groter wordt. Een boek waarbij je ongetwijfeld in de lach schiet. Ook de andere 9 prentenboeken van de prentenboekentoptien zijn overigens echt de moeite waard!

BIJT-IE IN JE BIL!
Wat zingt je (klein)kind op de crèche? Deze vraag houdt een hoop ouders en grootouders bezig. 'Bijt-ie in je bil!' is een boekje met de 25 meest gezongen crècheliedjes, mét CD van Ageeth de Haan. Zo kun je samen met je (klein)kind alle liedjes thuis nog eens zingen. De frisse illustraties bij de liedjes zijn gemaakt door knipkunstenares Geertje Aalders.JIJ BENT DE LIEFSTE
‘Jij bent de liefste’ is een prenten-poëzieboek voor peuters en kleuters. De tekeningen van Marit Törnqvist zijn al gedichten op zich! Een boek om te koesteren. Maar eigenlijk zijn alle dichtbundels van Hans en Monique Hagen geweldig!

LIEFSTE
ik zoek een woord
een heel nieuw woord
een woord dat niemand kent
ik zoek een woord dat zeggen wil
dat jij de liefste bent

Vanaf 4 jaar

HEB JIJ MISSCHIEN OLIFANT GEZIEN?
Dit veelbelovende prentenboek was dé ontdekking van 2017! Het is een komisch verhaal met indrukwekkende illustraties. Een jongetje speelt verstoppertje met een olifant. Hij telt tot tien, terwijl de olifant zich verstopt – dat kan hij HEEL ERG goed, waarschuwt hij nog. En hij krijgt gelijk! De lezer ziet hem duidelijk zitten, maar het jongetje staart steeds weer verbaasd in het rond. Waar kan Olifant toch gebleven zijn? Zelfs zijn vader en moeder kijken er zo overheen!KRIK
Als de boom van eekhoorn Krik in het bos wordt omgehakt, gaat hij op zoek naar een nieuw huis. Hij belandt in de tuin van een huis met groene luiken. Daar wonen ook Melle, een ijdele merel die het liefst de hele dag liedjes zingt over zichzelf, en Domper, een mopperige pad. In het huis woont een gezin. 'Zijn de mensen van het huis gevaarlijk?' vraagt Krik. 'Welnee.’ Een vrolijke bundel (voorlees) verhalen van de schrijfster van de boze heks.

Groep 3 / 4 zelf lezen

THEATERLEZEN
Bij theaterlezen, ook wel toneellezen genoemd, nemen twee (of meer) lezers de rol van een personage op zich en lezen de teksten hardop voor. Eigenlijk voeren ze samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, decor, grootse gebaren of rekwisieten. Theaterlezen is superleuk voor jong en oud en voor goede en minder goede lezers. Theaterlezen bevordert het 'vloeiend lezen' (lezen met begrip en intonatie) en het leesplezier. Er zijn verschillende series en titels waaronder:

KNIP KNAP KNUIS
Liesbeth Mende las de klassieke sprookjes van Grimm, Andersen en Perrault opnieuw en maakte er theaterleesteksten van. Dit boek lees je samen, hardop. Om de beurt een stukje. Met kinderen in je klas, de juf of de meester. Met je ouders of de buren, verzin zelf maar. Ieder leest zijn eigen rol. Wat heb je nodig? Dit boek, je stem, één of meer meelezers en publiek. En dan? Applaus voor jou!PAS OP, EEN MOP!
Oen en Oentje staan centraal in dit moppenboek voor beginnende lezers. Ze zijn, zoals hun naam al doet vermoeden, niet echt slim. Zo eet Oen een pleister omdat hij buikpijn heeft en breit hij in hoog tempo een sjaal; voordat de wol op is. Op een uitzondering na beslaat elke mop een enkele pagina. De kleurenillustraties zijn humoristisch en wat karikaturaal en soms nodig om de mop te verduidelijken. Bij beginnende lezers zal het boek zeker aanslaan en het lezen stimuleren. Blijven voorlezen wanneer kinderen zelf leren lezen!

Vanaf 8/9 jaar

ZEB.
Dit jaar bekroond met een Zilveren Griffel! Elf kinderen uit de klas van juf Cato vertellen hun verhaal: op de vierde woensdag van oktober werd het huilen afgeschaft, er komt een nieuwe leerling in de klas, een zebra, en 2+2 = echt 5, als je het maar gelooft. Absurdistische verhalen met licht filosofische ondertoon die toch geloofwaardig overkomen. De fantasievolle verhalen zijn uitermate geschikt om voor te lezen. Er wordt een beroep gedaan op de ongebreidelde fantasie van jongere kinderen. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.DE ZOMBIETREIN EN ANDERE STRIPGEDICHTEN
Edward van de Vendel en Floor de Goede geven met de stripgedichten – strips én gedichten - van De zombietrein kinderpoëzie een nieuwe, toegankelijke, maar erg poëtische vorm. Er zijn vrolijke, serieuze en grappige gedichten over onder andere de groei van een nies en dromen in een boot. De gedichten bevatten geinige, gevatte doordenkertjes en zitten boordevol subtiele woordgrapjes. Talige kinderen zullen zeker genieten van de 'gedicht-verhaaltjes'. Striptekenaar Floor de Goede (1980) maakte de grappige strips bij de gedichten. Vanaf ca. 8 t/m 12 jaar.

Veel leesplezier!