Naar het boek van....

26 september 2018
Bij heel wat theatervoorstellingen is het uitgangspunt een boek. Met name familievoorstellingen zijn vaak afgeleid van een kinderboek. Het komende seizoen kun je in Theater aan de Schie in Schiedam naar een aantal voorstellingen die gebaseerd zijn op overbekende boeken. In het kader van de Kinderboekenweek, hebben we ze hieronder op een rijtje gezet!
Brief voor de koning
Een van de allerbeste kinderboeken ooit, bekroond met de Griffel der Griffels, is Brief voor de koning. Wie las het niet in zijn of haar jeugd! Al in 1962 geschreven door Tonke Dragt en nu nog steeds razend populair onder de jeugd! Het verhaal speelt zich lang geleden af, als de 16-jarige schildknaap Tiuri een laatste proef moet doen voordat hij tot ridder geslagen wordt. Samen met zijn mede-schildknapen moet hij 24 uur waken in de kapel en mag hij voor niemand zijn post verlaten. Dan wordt er op de deur geklopt en doet Tiuri tóch open. Het begin van een spannende tocht om een belangrijke brief te bezorgen bij de koning van het land Unauwen.Van dit prachtige verhaal is een mooie musical gemaakt die je op zondag 25 november kunt gaan zien in Theater aan de Schie.

De heksen
Een van de beroemdste kinderboekenschrijvers ter wereld is Roald Dahl. Van zijn meer dan 25 verschenen boeken is De Heksen misschien wel de griezeligste. De heksen uit dit boek zijn hele gewone vrouwen. Niks geen zwarte punthoeden of bezemstelen, maar gewoon uitziende dames, die in gewone huizen wonen en gewone banen hebben. Maar ze doen heel ongewone dingen! Ze smeden allerlei gemene plannen om kinderen te laten verdwijnen omdat ze een hekel aan hen hebben! Eén jongetje durft het samen met zijn grootmoeder op te nemen tegen deze griezels van dames om de kinderen in de wereld te redden. Hoe dat afloopt? Zoals altijd bij Roald Dahl: heel verrassend en onverwacht! Van het boek is een originele en bloedspannende kerstvoorstelling gemaakt! Het is een co-productie van De Stokerij Schiedam samen met Theater aan de Schie. In de voorstelling spelen 10 kinderen van de Jonge Stokerij mee en 20 Schiedamse amateurspelers. De voorstelling De heksen (8+) speelt alleen in Theater aan de Schie! Te zien op za 15, zo 16, za 22, zo 23, wo 26 en do 27 december. Ga je mee griezelen?

Hamlet
Een van de beroemdste stukken ter wereld geschreven door de even beroemde William Shakespeare is Hamlet. Hij schreef de tragedie begin 1600. De overbekende zin ‘To be or not to be’ komt uit dit stuk! Het verhaal is pittig. De geest van de vader van Hamlet spookt rond in het kasteel van de koning van Denemarken. Op een nacht vertelt de geest aan Hamlet dat hij is vermoord door zijn eigen broer Claudius, die nu zelf op de troon zit en met de moeder van Hamlet is hertrouwt. Wat moet Hamlet doen? Klopt het wat de geest zegt of probeert hij Hamlet over te halen slechte dingen te doen? En moet Hamlet wraak nemen op zijn oom?De tragedie Hamlet is door Theater Rotterdam - voorheen Ro Theater - bewerkt tot een verrassende familievoorstelling vol plezier, clownerie, pophits, degengevechten, bedrog en stunts. Dat alles in een prachtig decor. Op woensdag 20 februari kun je het allemaal gaan bekijken, want dan speelt Hamlet (8+) in Theater aan de Schie.

Kruistocht in spijkerbroek
In 1972 kwam Kruistocht in spijkerbroek uit van Thea Beckman. Meteen een groot succes: in 1974 ontving de schrijfster voor het boek een Gouden Griffel en in 1976 werd het boek bekroond met de Europese Jeugdprijs voor de beste historische roman. Welke ouder heeft het in zijn jeugd niet gelezen! En het tijdloze verhaal van Kruistocht in spijkerbroek is nog steeds heel populair bij de jeugd. De 16-jarige Dolf wordt als proefpersoon door een tijdmachine teruggeflitst naar de Middeleeuwen. Maar door een foute berekening belandt hij midden in een Kinderkruistocht in het jaar 1212 en niet bij het riddertoernooi waar hij graag naartoe wilde. Tussen de duizenden gelovige kinderen loopt hij een stuk mee met de barre en loodzware tocht. Om 5 uur die middag moet hij op de afgesproken plek staan om weer teruggeflitst te worden. Als dat maar goed gaat… Van het tijdloze avontuur van Dolf is een familiemusical gemaakt die komend seizoen door het land gaat. Je kunt Kruistocht in spijkerbroek (7+) op zondag 31 maart 2019 zien in Theater aan de Schie.

Er zijn komend seizoen nog meer gave familievoorstellingen te zien in Theater aan de Schie. Bekijk ze hier allemaal.