Wereldse knutseltips voor thuis

30 maart 2020
Ook het Wereldmuseum in Rotterdam heeft vanwege de coronacrisis haar deuren in ieder geval tot 1 juni moeten sluiten. Online hebben ze nu superleuke creactieve activiteiten - mét werelds tintje - waar de kids thuis mee aan de slag kunnen en waar ze ook nog op een speelse manier iets van leren!

1. Maak een amulet

Gezondheid is belangrijk voor iedereen op de wereld. Over hoe je gezond blijft of weer wordt, denkt niet iedereen hetzelfde. Het Nationaal Museum van Wereldculturen heeft voorwerpen uit verschillende gebieden die te maken hebben met gezond leven en beter worden. Amuletten kunnen hierbij een hulpmiddel zijn. Dit amulet met 'de hand van Fatima' beschermt de drager tegen kwade krachten.
Zo maak je deze amulet2. Vouw een frangipani


Met deze frangipani waan je je in verre oorden. Zo kom je frangipani op het Indonesische eiland Bali veel tegen. Bijvoorbeeld in offermandjes. Het is een heerlijk geurende bloem die ook wel de tempelbloem wordt genoemd.
Vouw zelf zo'n bloem!3. Maak je eigen geluksdraak


Wat betekent een draak voor jou? Niet iedereen denkt hetzelfde over draken. In China geloven mensen dat draken geluk brengen. Ze zijn de heersers over regen, donder en bliksem en zorgen zo voor vruchtbaarheid.
Download de handout

4. Maak een zentangle


Lijntje na lijntje teken je een weg naar ontspanning! Tijdens het maken van je zentangle gaat het niet om het resultaat, maar juist dat je je fantasie de vrije loop kan geven. Het werkt ontspannend en meditatief.
Naar de beschrijving!
5. Maak een liefdesbrief met kraaltjes


Je kunt een liefdesbrief schrijven, maar nog veel leuker is het om er één met kralen te maken, net als bij de Nguni en de Zulu in Zuid-Afrika. Meisjes maken daar een kralenbriefje voor de jongen waar ze verliefd op zijn. In zo'n briefje wordt met verschillende kleuren en vormen een boodschap overgebracht.
Naar de uitleg

Op de website van het Wereldmuseum staan nog meer leuke creatieve activiteiten (met de uitleg ervan in downloads) en leuke inspiratievideo's! Het Wereldmuseum is samen met het Tropenmuseum, Volkenkunde museum en het Afrika Museum onderdeel van Nationaal Museum van Wereldculturen.

Veel knutselplezier!